Σιβηρία-Μαντζουρία-Κίνα-Ιαπωνία: Ιχνηλατώντας τις μεταναστεύσεις των πρωτοπόρων Ποντίων Αργυρουπολιτών στην Άπω Ανατολή κατά τον 19ο και αρχές του 20ου αιώνα

Σιβηρία-Μαντζουρία-Κίνα-Ιαπωνία: Ιχνηλατώντας τις μεταναστεύσεις των πρωτοπόρων Ποντίων Αργυρουπολιτών στην Άπω Ανατολή κατά τον 19ο και αρχές του 20ου αιώνα

Οι παροικίες των Ελλήνων και οι Σταλινικές Διώξεις. Πρόδρομο και εν ροή άρθρο.

Α. Αντί προλόγου. Στοιχεία από τη αρχαία Ελληνική Μυθολογία. Οι πρώτοι εξερευνητές.

Φέτος συμπληρώνεται ένας αιώνας που ο παππούς μου Βασίλης Κωνσταντινίδης ξεκίνησε από την μακρινή Άπω Ανατολή να έρθει στην Ελλάδα. Την ιστορία του την έχω καταγράψει, αλλά είπα να ασχοληθώ με το θέμα πιο διεξοδικά μιας και είμαι πλέον μέλος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών. Έτσι ανέτρεξα στο παρελθόν, να δω αν υπήρξε προηγούμενο επαφής Ελλήνων με την περιοχή!!! Στην αρχαία εποχή. Στην Μυθολογία!!! Η μυθολογία μας όσο μακριά χρονικά ή γεωγραφικά και να πας πάντα κάτι έχει να σου προσφέρει!!! Συνεπώς και για την Σιβηρία. Ο πρώτος που ταξίδεψε για να συναντήσει την Υπερβόρεια Χώρα ήταν ο Αρισταίος από την Προκόννησο. Επισκέφθηκε τη γη των Ισσηδόνων, που ήταν ένας αρχαίος λαός συγγενής με τους Σαρμάτες. Αυτοί ζούσαν στο έδαφος των Νότιων Ουραλίων και της Νότιας Σιβηρίας. Είναι αλήθεια ότι έψαχνε αυτή τη μυστηριώδη χώρα που βρισκόταν σύμφωνα με τις ιδέες των αρχαίων Ελλήνων στο τέλος της γης… Κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα, περιέγραψε τα ταξίδια του. Δυστυχώς, το έργο του Αρισταίου δεν έφτασε σε εμάς. Γνωρίζουμε το ποίημά του για το ταξίδι του στη Σιβηρία μόνο από τα γραπτά του Ηρόδοτου,»πατέρα της ιστορίας». Ο Ρώσος υδρογράφος Vasily Matveevich Babkin, ο οποίος συνέταξε τους πρώτους χάρτες στην περιοχή του Βλαδιβοστόκ, επέλεξε να δώσει σε πολλούς όρμους ονόματα από ήρωες της ελληνικής μυθολογίας: Αίας, Διομήδης, Πάτροκλος, Οδυσσέας, από τα ονόματα αντίστοιχων ρωσικών πλοίων. Να όμως που υπήρξαν Έλληνες τον 19ο και τον 20ο αιώνα που ταξίδεψαν εκεί!!!

 Β. Οι συγκυρίες, οι συμπτώσεις και οι συνάψεις στο Παγκόσμιο Χωριό.

– Γεννήθηκα και μεγάλωσα στον Πειραιά. Ήξερα λοιπόν πολύ καλά τη συνοικία Βρυώνη. Που να φανταστώ ότι ο Βρυώνης ήτανε έμπορος από την Κεφαλονιά που έκανε μεγάλη περιουσία στην Μαντζουρία!!! Όπως ο παππούς μου!!!

Ο Ιωάννης Βρυώνης ήταν έμπορος προερχόμενος κατά τα τέλη του 19ου με αρχές 20ου αιώνα, από τη Μαντζουρία, στην οποία ανθούσε τότε η Ελληνική κοινότητα και εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα. Άσκησε το επάγγελμα του τροφοδότη, ήταν επίσημος τροφοδότης του Ναυάρχου Αλέξιεφ του Ρωσικού (τσαρικού) στόλου, που τότε ναυλοχούσε έξω από τον Πειραιά. Ο εύπορος αυτός άνδρας, δώριζε αντικείμενα αξίας σε διάφορες εκκλησίες και ευαγή ιδρύματα του Πειραιά, με κυριότερο τον χρυσό πολυέλαιο του Αγίου Νικολάου. Ο Ιωάννης Βρυώνης έζησε από κοντά όλα τα γεγονότα του πολέμου των Ρώσων εναντίον των Ιαπώνων, τα γεγονότα της Μαντζουρίας και τον αποκλεισμό του Πορτ Άρθουρ. Το 1900 στην ιδιοκτησία της οικογενείας Βρυώνη περιήλθε ένα λαμπρό μέγαρο, που ξεχώριζε από τα περισσότερα της περιοχής, γιατί έφερε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Στην κορυφή του το μέγαρο του Βρυώνη είχε τοποθετηθεί ένα ρολόι, που ήταν το μοναδικό στην περιοχή. Αποτελείτο από δύο σκεπές σε διαφορετικά επίπεδα, τύπου παγόδας, ενώ κατέληγε σε ένα τρίτο μικρότερο επίπεδο όπου ήταν αναρτημένη μια καμπάνα. Στην κορυφή δε όλων, υπήρχε τοποθετημένος ένας ανεμοδείκτης που κατέληγε σε αλεξικέραυνο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ VKONSTA.BLOGSPOT.COM

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube