ΥΠΕΞ Κίνας: Δεν θα αποδεχθούμε ποτέ τις “ανυπόστατες κατηγορίες” του NATO

ΥΠΕΞ Κίνας: Δεν θα αποδεχθούμε ποτέ τις “ανυπόστατες κατηγορίες” του NATO

“Κακόβουλη πρόθεση” οι κατηγορίες κατά της Κίνας για την κρίση στην Ουκρανία

Η Κίνα δεν θα αποδεχθεί ποτέ τις “ανυπόστατες κατηγορίες” που διατυπώθηκαν εναντίον της στο ανακοινωθέν της συνόδου του NATO στην Ουάσιγκτον, τόνισε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, ο Ουάνγκ Γι, στον Ολλανδό ομόλογό του Κάσπαρ Φέλτκαμπ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου των υπηρεσιών του.

Ο κ. Ουάνγκ διαβεβαίωσε πως η κινεζική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να διατηρήσει την επαφή με το NATO και να το αντιμετωπίζει με “ισοτιμία” και σεβασμό, πρόσθεσε ωστόσο πως για αυτό προϋποτίθεται αμοιβαιότητας και ζητώντας η δυτική στρατιωτική συμμαχία να μην αναμιγνύεται σε εσωτερικές κινεζικές υποθέσεις ούτε να θέτει υπό αμφισβήτηση κινεζικά εθνικά συμφέροντα.

Πρόσθεσε πως παρότι η Κίνα και τα κράτη μέλη του NATO έχουν διαφορετικά πολιτικά συστήματα και αξίες, αυτός δεν είναι λόγος η δυτική συμμαχία να “υποκινεί σύγκρουση” με τη χώρα του.

“Ο σωστός δρόμος είναι να ενισχύσουμε τον διάλογο, να βελτιώσουμε την κατανόηση, να οικοδομήσουμε βασική αμοιβαία εμπιστοσύνη και να αποφύγουμε οποιονδήποτε στρατηγικό λάθος υπολογισμό”, επέμεινε ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας.

Χθες Πέμπτη, το Πεκίνο επέκρινε με έντονο τρόπο το ανακοινωθέν της συνόδου του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, στο οποίο η Κίνα παρουσιάζεται ως χώρα που παρέχει “υποστήριξη αποφασιστικής σημασίας” στον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας. Για την κινεζική πλευρά, το κείμενο χαρακτηρίζεται από προκατάληψη και “υποκινεί σύγκρουση”.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της κινεζικής διπλωματίας, το NATO “υπερβάλλει” για την “απειλή” της Κίνας και οι κατηγορίες πως έχει ευθύνες για την κρίση στην Ουκρανία διατυπώθηκαν με “κακόβουλη πρόθεση”.

Σε διμερές επίπεδο, ο κ. Ουάνγκ διαβεβαίωσε πως η Κίνα θέλει στενές σχέσεις με τη νέα κυβέρνηση της Ολλανδίας και ότι θα επιδιώξει διάλογο εφ’ όλης της ύλης. Πρόσθεσε πως η ολλανδική πλευρά πρέπει να παροτρύνει την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσει με αντικειμενικό και λογικό τρόπο τη χώρα του, λίγο καιρό μετά την ανακοίνωση των Βρυξελλών για την επιβολή βαρύτερων δασμών σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα παραγόμενα στην Κίνα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube