ΗΠΑ , Τουρκία 12 Ιουλίου 2024

Bloomberg: Η Τουρκία θέλει να μειώσει τη συμφωνία των $23 δισ. για τον εκσυγχρονισμό των F-16

Bloomberg: Η Τουρκία θέλει να μειώσει τη συμφωνία των $23 δισ. για τον εκσυγχρονισμό των F-16

Θέλει να μειώσει συλλογές εκσυγχρονισμού και πυρομαχικά

Ο Ερντογάν απέφυγε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ να απαντήσει – Η Άγκυρα ζητά από τη Lockheed Martin να αναλάβει η ίδια την παραγωγή ορισμένων εξαρτημάτων

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η Τουρκία πιέζει τώρα να αγοράσει λιγότερα κιτ αναβάθμισης και πυρομαχικά για να εξοικονομήσει ορισμένα δισεκατομμύρια δολάρια εν μέσω περικοπών δαπανών σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τον σχεδιασμό και μίλησαν στο Bloomberg. Η Άγκυρα θέλει, η αναπτυσσόμενη βιομηχανία στρατιωτικής αεροπορίας της, να καλύψει ορισμένες από τις ανάγκες για τα F-16 και γενικότερα. Τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών της Τουρκίας αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

tourkia-bloomberg-1

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσινγκτον, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέφυγε την ερώτηση σχετικά με την αναθεώρηση της σύμβασης, λέγοντας ότι «το θέμα σχετικά με αυτά τα ανταλλακτικά είναι κάτι που πάντα συζητάμε».
Εκπρόσωπος της Lockheed Martin δήλωσε στο Bloomberg ότι η εταιρεία είναι «πεπεισμένη ότι το πακέτο αναβάθμισης των F-16 Block 70 και V αντιπροσωπεύει τον καλύτερο συνδυασμό προηγμένων δυνατοτήτων ασφάλειας του 21ου αιώνα, ενισχυμένης διαλειτουργικότητας του ΝΑΤΟ και προσιτού κόστους λειτουργίας και κύκλου ζωής για την Τουρκία».
Η συμφωνία για την τέταρτη γενιά των αεροσκαφών F-16 θα ενισχύσει την πολεμική αεροπορία της Άγκυρας, με τις παραδόσεις να αναμένονται γύρω στο 2030. Η συμφωνία θα περιλαμβάνει αναβαθμίσεις στο ραντάρ, τη σουίτα ηλεκτρονικού πολέμου, το σύστημα επικοινωνιών και τον υπολογιστή αποστολής.
Ο στρατηγικός αναλυτής Nihat Ali Ozcan από το Ίδρυμα Ερευνών Οικονομικής Πολιτικής στην Άγκυρα δήλωσε ότι «η απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει τα F-16 εξυπηρετούσε έναν πολιτικό στόχο για την επανεκκίνηση των σχέσεων με τις ΗΠΑ. Έχοντας την έγκριση της Ουάσιγκτον, η Τουρκία αξιολογεί τώρα τις ανάγκες της από τεχνική, στρατιωτική και οικονομική άποψη».
Η συμφωνία θα επιτρέψει στην Άγκυρα να αποσύρει τα γερασμένα αεροσκάφη F-4 και να εκσυγχρονίσει τον υπάρχοντα στόλο των F-16 ως προσωρινό μέτρο μέχρι η χώρα να είναι σε θέση να αναπτύξει το δικό της πολεμικό αεροσκάφος, κάτι που ευαγγελίζεται ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Οι ΗΠΑ εμπόδισαν την Τουρκία να αγοράσει το πιο προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος της Lockheed, το F-35, ως απάντηση στην απόφασή της να αγοράσει το ρωσικό σύστημα πυραυλικής άμυνας S-400. Η Άγκυρα ήταν ένας αρχικός εταίρος του F-35 και το σχέδιό της να αγοράσει περίπου 100 αεροσκάφη την κατέστησε έναν από τους τέσσερις κορυφαίους ξένους πελάτες για το μαχητικό stealth, ένα σχέδιο που τελικά ναυάγησε, ενώ στην συνέχεια στο πρόγραμμα μπήκε η Ελλάδα.
Η Άγκυρα θέλει τώρα οι ΗΠΑ να άρουν τις κυρώσεις στην αμυντική της βιομηχανία, αλλά αρνείται να εγκαταλείψει τους S-400, αν και δήλωσε έτοιμη να εργαστεί για έναν συμβιβασμό με την Ουάσιγκτον. Τα μέλη του ΝΑΤΟ ανησυχούν ότι το σύστημα S-400 μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube