ΕΝΤΟΝΗ κινητικότητα σημειώνεται για το Κυπριακό με επίκεντρο τη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον. Υποβλήθηκε, όπως αναφέρθηκε, στον Γενικό Γραμματέα η έκθεση της Προσωπικής του Απεσταλμένης του, κυρίας Μαρίας Άνχελ Ολγκίν Κουεγιάρ, που κρίνεται ως πολύ σημαντική για τα επόμενα βήματα. Την ίδια ώρα, η κ. Όλγκίν ζήτησε να συναντήσει τους βρισκόμενους στην Ουάσινγκτον υπουργούς των Εξωτερικών της Ελλάδος και της Τουρκίας.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, στο ίδιο κάδρο των εξελίξεων τοποθετείται η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που πραγματοποιήθηκε στην αμερικανική πρωτεύουσα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Και στη συνάντηση αυτή, έστω κι εάν ήταν σύντομη σε διάρκεια, τέθηκε από ελληνικής πλευράς το Κυπριακό. Πρέπει, επίσης, να σημειωθεί και η σημερινή συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, που θα αφορά πρωτίστως το Κυπριακό.

ΕΙΝΑΙ σαφές πως η κινητικότητα αυτή αποτελεί επιλογή και της ελληνικής πλευράς, Αθήνας και Λευκωσίας, αλλά και των Ηνωμένων Εθνών, σε μια περίοδο κατά την οποία η κατοχική πλευρά επιμένει και αξιώνει λύση δυο κρατών. Θέτει, μάλιστα, ως προϋπόθεση για να επαναρχίσουν διαπραγματεύσεις την εκ προοιμίου αναγνώριση της αποσχιστικής οντότητας. Θέτει ζήτημα αναγνώρισης κυριαρχικής ισότητας και ίσου διεθνούς καθεστώτος ( Κυπριακής Δημοκρατίας και κατοχικού καθεστώτος).

ΔΕΝ είμαστε αισιόδοξοι από τη στάση και την εν γένει συμπεριφορά της κατοχικής πλευράς. Θεωρούμε, ωστόσο, σημαντική την κινητικότητα που σημειώνεται καθώς μέσα από τέτοιες κινήσεις ενδέχεται να υπάρξουν και ουσιαστικές εξελίξεις.

ΤΟ σημαντικό, πενήντα χρόνια μετά την εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας από την επεκτατική Τουρκία, είναι να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα είναι βιώσιμη και θα διαρκέσει στο χρόνο.

ΚΑΙ για να έχει αυτά τα στοιχεία, θα πρέπει μια συμφωνία να περιέχει τα αυτονόητα. Δηλαδή, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η εφαρμογή των οποίων δεν θα έχει περιορισμούς. Την εφαρμογή όλων των ελευθεριών αλλά και της δημοκρατίας στη λειτουργία της χώρας.

Η ΛΥΣΗ του Κυπριακού θα πρέπει να είναι συνδεδεμένη με την πλήρη αποκατάσταση της ενότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και η χώρα να μην έχει εξαρτήσεις από τρίτους, όπως στα θέματα της ασφάλειας ( εγγυήσεις). Αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος για όλους.