Τί υποχρέωση έχει αναλάβει η Ρωσία έναντι της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν;

Τί υποχρέωση έχει αναλάβει η Ρωσία έναντι της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν;

Στην πολιτική αρένα της Αρμενίας υπάρχουν σήμερα δύο στόχοι: η “διάσωση της πατρίδας από την καταστροφή” με την “εκθρόνιση” του Πασινιάν και το δημοψήφισμα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Αρμενίας ή την ένταξη στην ΕΕ. Η ατζέντα της σωτηρίας είναι η αντιπολίτευση της Εθνοσυνέλευσης και του Μπαγκράτ Γκαλστανιάν, ενώ η 2η ατζέντα έχει προωθήσει την πλατφόρμα των Δημοκρατικών Δυνάμεων. Ο αναλυτής σε πολιτικά θέματα Αρμέν Χοβανισιάν δήλωσε στο Factor TV ότι πρόκειται για ανταγωνιστικά προγράμματα. Υποστηρίζει ότι η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της Αρμενίας δεν θα πρέπει να συνδέεται με την κυβέρνηση του Πασινιάν, και ακόμη και αν αλλάξει, η ατζέντα θα πρέπει να παραμείνει σχετική. “Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Δημοκρατίας της Αρμενίας δεν έχει καμία σχέση με την προσωπικότητα του Πασινιάν, θα πρέπει να γίνει η στρατηγική γραμμή της Δημοκρατίας της Αρμενίας επειδή η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι έτοιμη γι’ αυτό. Το Αζερμπαϊτζάν δολοφόνησε χιλιάδες Αρμένιους στρατιώτες με όπλα που παρείχε η Ρωσία, οι Ρώσοι βοήθησαν τους εχθρούς της Αρμενίας, η εξάρτησή μας είναι η αδυναμία μας, γίναμε ευάλωτοι, η ρωσική αντίληψη ήταν λανθασμένη.

Η Ρωσία έχει αναλάβει τη υποχρέωση έναντι της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν να διασφαλίσει την ανικανότητα της Αρμενίας, να καταστήσει την Αρμενία τόσο αδύναμη που κανένας Αρμένιος ηγέτης της δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τις ρωσο-αζερικες απειλές και τους εκβιασμούς. Το φιλορωσικό στρατόπεδο βρίσκεται στην πρώτη θέση του στρατοπέδου κατά της ένταξης στην ΕΕ και της αποχώρησης από την ΕΑΟΕ: οι φορείς των συμφερόντων της Ρωσίας είναι οι ολιγάρχες. Η πηγή του πλούτου τους είναι η Ρωσική Ομοσπονδία”, σημείωσε ο αναλυτής.

Πρόκειται για μια υψηλού επιπέδου αντιπροσωπεία Αμερικανών νομοθετών στην Αρμενία. Μεταξύ αυτών, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Ρότζερ Γουίκερ που τόνισε ότι η κυβέρνηση και ο λαός της Αρμενίας θέλουν να δουν μια ειρηνευτική συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν, ώστε να ολοκληρωθεί η οριοθέτηση και η χάραξη των συνόρων, να απελευθερωθούν οι αιχμάλωτοι πολέμου, να ανοίξουν ξανά τα σύνορα και να υπάρξει ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων από τις γειτονικές χώρες.

Προέτρεψε στο Αζερμπαϊτζάν να κατανοήσει το τίμημα και την αξία της ελευθερίας. “Θέλω να απευθύνω έκκληση στους συναδέλφους μας στο Αζερμπαϊτζάν και σε άλλα μέλη του ΟΑΣΕ: προσέξτε τι μπορεί να επιφέρει η σύνδεση με τη Ρωσία του Πούτιν, προσέξτε μήπως η μεγάλη ρωσική αρκούδα προσπαθήσει για άλλη μια φορά να κυριαρχήσει στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης”. Ο Ρότζερ Βίκερ ανέφερε ότι η Ρωσία, το Ιράν και η Κίνα, μαζί με τη Βόρεια Κορέα, έχουν μια επιθετική προσέγγιση προς το μέρος του κόσμου που προσπαθεί να αναπνεύσει ελεύθερα και να γίνει μέρος της δημοκρατίας.

Τονίζοντας ότι η Ρωσία εμπλέκεται ενεργά στην περιοχή και το Ιράν βρίσκεται στη γειτονιά, ο γερουσιαστής είπε: “Προσπαθούν να εκτροχιάσουν τη δημοκρατία και τις ελευθερίες στην περιοχή και η Αρμενία δείχνει μεγάλη αποφασιστικότητα και επιμονή να το αποτρέψει αυτό”. Δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ είναι στο πλευρό της Αρμενίας. Ο Αρμέν Χοβανισιάν δήλωσε: “Η Ρωσική Ομοσπονδία αποδυναμώνεται και εγκαταλείπει την περιοχή, μας παραδίδει στην Τουρκία σε μια πιατέλα, γεγονός που θα μας εμποδίσει να ενταχθούμε στην ΕΕ. Η Αρμενία είναι το αντικείμενο των απειλών του Αλίγιεφ, δήλωσε ο Αμερικανός γερουσιαστής, η επίθεση στη Αρμενία είναι απαράδεκτη για την Ουάσιγκτον. Στην ουσία, οι ΗΠΑ λένε στο Αζερμπαϊτζάν ότι έχετε φτάσει στο αδιέξοδο Ρωσίας-Λευκορωσίας, προειδοποιώντας ότι θα έχει κακό τέλος, φύγετε από εκεί, είναι απαράδεκτο για τις ΗΠΑ”.

ΠΗΓΗ: Δημόσια Ραδιοφωνία της Αρμενίας

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube