REAL TIME |

Γερμανία , ΗΠΑ 11 Ιουλίου 2024

ΗΠΑ – Γερμανία: Συμφωνία για την ανάπτυξη όπλων μεγάλου βεληνεκούς σε γερμανικό έδαφος

ΗΠΑ – Γερμανία: Συμφωνία για την ανάπτυξη όπλων μεγάλου βεληνεκούς σε γερμανικό έδαφος

Πρόκειται για πυραύλους Κρουζ SM-6 και Τόμαχοκ

Η σταδιακή ανάπτυξη του προγράμματος θα επιτρέψει τη μακροπρόθεσμη στάθμευση οπλικών συστημάτων, που θα περιλαμβάνουν πυραύλους Κρουζ SM-6 και Τόμαχοκ, καθώς και νέα υπερηχητικά όπλα με μεγαλύτερο βεληνεκές από αυτά που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Γηραιά Ήπειρο. Τόσο οι πύραυλοι SM-6, όσο και οι Τόμαχοκ κατασκευάζονται από τον γίγαντα της πολεμικής βιομηχανίας Raytheon.

Οι πύραυλοι εδάφους με βεληνεκές άνω των 500 χιλιομέτρων είχαν απαγορευτεί μέχρι το 2019, βάσει της Συνθήκης για τα Πυρηνικά Μέσου Βεληνεκούς που είχαν υπογράψει το 1987 ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ (ΕΣΣΔ) και ο Ρόναλντ Ρίγκαν (ΗΠΑ).

Ήταν η πρώτη φορά που οι δύο υπερδυνάμεις συμφώνησαν να μειώσουν τα πυρηνικά τους οπλοστάσια εξαλείφοντας μια ολόκληρη κατηγορία όπλων.

Σύμφωνα με τη Συνθήκη, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Τσεχική Δημοκρατία κατέστρεψαν τους πυραύλους τους τη δεκαετία του 1990, ενώ ακολούθησαν αργότερα η Σλοβακία και η Βουλγαρία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχώρησαν από την ως άνω Συνθήκη το 2019 κατηγορώντας τη Μόσχα ότι παραβιάζει τη συμφωνία, επικαλούμενες την ανάπτυξη από τη Ρωσία του πυραύλου εδάφους Κρουζ 9M729, γνωστού στο ΝΑΤΟ ως SSC-8.

Το Κρεμλίνο απέρριπτε επίμονα την κατηγορία, όμως στη συνέχεια εφάρμοσε ένα μορατόριουμ για την ανάπτυξη πυραύλων που προηγουμένως απαγορευόταν από τη Συνθήκη για τα όπλα μέσου βεληνεκούς: πυραύλους εδάφους, βαλλιστικούς και Κρουζ, με βεληνεκές από 500 χλμ. έως 5.500 χλμ.

Στα τέλη Ιουνίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει ότι η Μόσχα θα πρέπει να ξαναρχίσει την παραγωγή πυραύλων μεσαίου και μικρού βεληνεκούς, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν φέρει τέτοιους πυραύλους στην Ευρώπη και την Ασία.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπενθύμισε ότι η Ρωσία είχε δεσμευτεί να μην αναπτύξει τέτοιου είδους πυραύλους, όμως οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν και πάλι την παραγωγή τους, μεταφέροντας τους στη Δανία για ασκήσεις, καθώς και στις Φιλιππίνες.

Πηγές: Reuters, liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube