Η Λευκωσία, μέχρι στιγμής, εμφανίζεται να έχει άγνοια για το περιλαμβάνει η έκθεση Ολγκίν για το Κυπριακό. Οι μετέπειτα επαφές της (με Γεραπετρίτη και Φιντάν) ίσως δώσουν ένα στίγμα της αποτίμησης που κατέθεσε στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Η προσωπική απεσταλμένη στο Κυπριακό αφού παρέδωσε την έκθεσή της στον Γενικό Γραμματέα, προχώρησε σε άτυπη ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το κατέγραψε έως τώρα στο Κυπριακό και τι βγήκε από τις επαφές της με τις δύο πλευρές στο νησί και άλλους σημαντικούς παίχτες.

Παράλληλα φρόντισε να κλείσει ραντεβού με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας προκειμένου να συζητήσει την κατάσταση όπως διαμορφώνεται. Συναντήσεις που αναμένεται να καταδείξουν ποιες θα είναι οι προθέσεις του ΟΗΕ για τη συνέχεια. Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν βρίσκονται στην Ουάσιγκτον για την πανηγυρική σύνοδο του ΝΑΤΟ και η Ολγκίν θα μεταβεί εντός της ημέρας στην αμερικανική πρωτεύουσα για να τους συναντήσει.

Εξέλιξη η οποία καταδεικνύει πως η Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ παραμένει στο Κυπριακό, όπως είχε εξάλλου διαφανεί και κατά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα φέτος με το ΓΓ ΟΗΕ και τον ΥΠΕΞ της Ελλάδας. Το πως θα κινηθεί το επόμενο διάστημα θα εξαρτηθεί πρωτίστως από  το τι θα ζητήσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

Τα μηνύματα από Μητσοτάκη – Ερντογάν

Οι ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ-Ερντογάν συναντήθηκαν στην Ουάσιγκτον στον περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Κυπριακό, επισημαίνοντας (σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές) πως 50 χρόνια μετά την τραγωδία του 1974 δεν μπορεί η Κύπρος, κράτος-μέλος της ΕΕ, να παραμένει διαιρεμένη και επανέλαβε την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυση του προβλήματος.

Όσον αφορά τον Ερντογάν, σε δήλωσε της Διεύθυνσης Επικοινωνιών της τουρκικής προεδρίας αναφέρεται πως κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας, περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα. Σε δήλωσή του ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές της να αναπτύξει το πνεύμα αλληλεγγύης με την Ελλάδα στη βάση της αρχή της καλής γειτονίας και αυτές θα συνεχιστούν όλο και περισσότερο.

Παίρνει σειρά ο Στιούαρτ

Ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ ΟΗΕ στην Κύπρο Κόλιν Στιούαρτ θα βρεθεί σήμερα ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας όπου σε κλειστή συνεδρία θα ενημερώσει το σώμα για τις δραστηριότητες της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο. Πρόκειται για την καθιερωμένη συνάντηση που έχει ο εκπρόσωπος του ΓΓ ΟΗΕ στην Κύπρο με το Συμβούλιο Ασφαλείας, όπου παρουσιάζεται ως πολιτικός προϊστάμενος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Η προσοχή σ’ αυτή τη συνάντηση είναι τόσο προς την κατεύθυνση του Κόλιν Στιούαρτ για το ποια εικόνα θα δώσει σε σχέση με την κατάσταση επί του εδάφους στην Κύπρο, αλλά και προς την πλευρά των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις παρεμβάσεις που θα κάνουν κατά την ενημέρωση.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου την Παρασκευή θα έχει συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Φιλελεύθερος