O «χουβαρντάς» και η… ελληνοκυπριακή μειονότητα

O «χουβαρντάς» και η… ελληνοκυπριακή μειονότητα

Μας αναγνωρίζουν δικαιώματα μειονότητας

Κώστας Βενιζέλος

Δικαιώματα μειονότητας θα έχουν οι Ελληνοκύπριοι στο βόρειο τμήμα του νησιού σε περίπτωση συμφωνίας στο Κυπριακό, ανέφερε ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, ο οποίος παρουσιάζεται με «νέες ιδέες».  Οι… νέες ιδέες του Τατάρ είναι το συνομοσπονδιακό μοντέλο λύσης. Δηλαδή, τα δυο κράτη, με κυριαρχική ισότητα,  θα συμφωνήσουν σε «ομοσπονδιακή δημοκρατία». Θα είναι δε και μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι και το ζητούμενο της αποσχιστικής οντότητας αλλά και της Τουρκίας, που θα μπει στις Βρυξέλλες από την πίσω πόρτα και… λαθραία.

Είναι ένα μοντέλο, που ναι μεν δεν είναι αποδεκτό στην Ε.Ε., αλλά όλα είναι πιθανά όταν δηλώνεται πως μπορεί να τετραγωνιστεί ο κύκλος. Το σίγουρο είναι πως δεν γίνει αποδεκτό από την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο Τατάρ είπε στις δηλώσεις του πως η  «ομοσπονδιακή δημοκρατία», θα δώσει  τη δυνατότητα στον «βορρά» να είναι μέλος της Ε.Ε.

Ο εγκάθετος της Άγκυρας στα κατεχόμενα θέλει να «χρυσώσει» το χάπι και να παρουσιάσει τον ίδιο βαρετό αμανέ ως κάτι καινούργιο λέγοντας πως «αν είναι να υπάρξει συμφωνία, μπορεί να είναι συμφωνία με τη συνεργασία δύο κρατών, δηλαδή ο βορράς να είναι μέσα σε μια τέτοια ομοσπονδιακή δημοκρατία, που να είναι ανοιχτός να ζήσουν μειονότητες και όταν θα είναι εντός της ΕΕ – επειδή δεν θα υπάρχουν σύνορα – να γίνονται επενδύσεις σε ολόκληρο τον βορρά και εγκατάσταση των ανθρώπων». Άρα ο Τατάρ ως οπαδός της «ελεύθερης αγοράς»( το μόνο ελεύθερο που υποστηρίζει) θα είναι ανοικτός προς επενδύσεις στο «βόρειο» μέρος, που «μπορεί να συνεχίσει και να αναπτύξει τη δική του ζωή όπως θέλει». Συνεπώς, η κατοχική πλευρά δεν λέγει οτιδήποτε καινούργιο και ούτε μπορούν αυτές οι τοποθετήσεις να συζητηθούν.

Το Κυπριακό μέσα από τις δεκαετίες ακολούθησε πορεία διολίσθησης. Από το 1974 και εντεύθεν οι συνεχείς υποχωρήσεις έχουν φθάσει τις συζητήσεις στο χείλος του γκρεμνού. Ο «μεγάλος συμβιβασμός», η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, λανθασμένα έγινε αποδεκτός, γιατί περιλαμβάνει έντονα διαχωριστικά στοιχεία και μέσα από τις διαχρονικές συζητήσεις έχουν περιορίσει τις βασικές ελευθέριες. Η μορφή της λύσης που επιδιώκεται δεν θα αντέξει στο χρόνο.  Η ΔΔΟ είναι ένα πλαίσιο το οποίο έχει χωριστικά χαρακτηριστικά και στοχεύει στην λειτουργία μιας νέας κατάστασης πραγμάτων, που θα αναδεικνύει το διαχωρισμό στη βάση της εθνικής προέλευσης. Είναι προφανές πως αυτό θα παράγει εθνικισμό και θα γεννά συγκρούσεις.

Και μετά τη ΔΔΟ κι αφού πήρε ως διαδικαστικό κεκτημένο όλες τις υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς, η Άγκυρα έχει αναβαθμίσει τους στόχους της. Ανέπτυξε το αφήγημα για δυο κράτη και τώρα, διά του Ταλάτ, παρουσιάζει και το σενάριο της συνεργασίας στα πλαίσια μιας συνομοσπονδίας. Βέβαια αυτό «το βήμα πίσω» ( θα βρεθούν κάποιοι στην ελληνική πλευρά, που θα το χαρακτηρίσουν με αυτό τον τρόπο), γίνεται για να μπει στο κάδρο η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όλα αυτά λέγονται από τουρκικής πλευράς ενώ σήμερα στη Νέα Υόρκη η Προσωπική Απεσταλμένη του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, Μαρία Άνχελ Ολγκίν Κουεγιάρ, θα υποβάλλει στον κ. Γκουτέρες την έκθεση της. Μετά το πυθιακό δημόσιο μήνυμα της προς Κυπρίους, η κ. Ολγκίν θα παρουσιάσει τι άκουσε όλους αυτούς τους μήνες και θα αναφέρει το τι μπορεί να γίνει. Προτείνοντας, όπως αναφέρθηκε, νέες μεθοδολογίες. Εν αναμονή. Το ψυχογράφημα των Κυπρίων, πάντως, το έκανε.

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube