Την Κυριακή, 28 Νοεμβρίου 2021, ο Φιλελεύθερος σε ειδικό ένθετο, δημοσίευσε, λέξη προς λέξη, όλα τα πρακτικά των Ηνωμένων Εθνών από όλες τις συναντήσεις που έγιναν στο Κραν Μοντάνα το 2017.

Χωρίς δημοσιογραφική παρέμβαση, εισαγωγή, ερμηνεία ή οτιδήποτε άλλο για το οποίο θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι καθοδηγήσαμε τον αναγνώστη. Στο ένθετο ήταν μόνο τα πρακτικά των συναντήσεων, όπως τα κατέγραψαν οι άνθρωποι των Ηνωμένων Εθνών με το όνομα και το επίθετο τους.

Όποιον ενδιέφερε να ξέρει την αλήθεια μπορούσε να τα διαβάσει, να τα μελετήσει και να τα φυλάξει ως σημείο αναφοράς. Αλλά, οι περισσότεροι προτιμούν να δημοσιοποιούν την γνώμη τους, όχι τα γεγονότα. Ο ένας παραπέμπει στο τι είπε ο Τσελεπής για τα γεγονότα και τα πρακτικά, ο άλλος παραπέμπει στο τι είπε ο Μαυρογιάννης, ο άλλος τι είπε ο Δρουσιώτης και η στρέβλωση δεν έχει τελειωμό.

Από αυτούς που υπέγραφαν τα πρακτικά, λειτουργοί του ΟΗΕ, παρότι έγινε τόσος ντόρος ακόμα και στα γραφεία του ΟΗΕ όταν τα αποκαλύψαμε, και των οποίων τα ονόματα δημοσιεύαμε κάτω από τα κείμενά τους, δεν βρέθηκε ούτε ένας να πει ότι διαστρεβλώσαμε ή να διαψεύσει ή να διορθώσει. Ούτε ένας. Μόνο οι πανέξυπνοι δικοί μας, στην μακαριότητα τους, συνεχίζουν μέχρι σήμερα να λένε τα δικά τους.

Για να κατηγορήσουν τον Αναστασιάδη και να στηρίξουν την Τουρκία. Τον Αναστασιάδη ας τον κατηγορούν όσο θέλουν, την Τουρκία, όμως; Πώς το κάνει η ψυχή τους να υιοθετούν και να αναπαράγουν τις θέσεις της; Της κατοχικής Τουρκίας! Πώς το κάνει η ψυχή τους να βγαίνουν δημοσίως και να ισχυρίζονται ότι η Τουρκία δια του Τσαβούσογλου αποδεχόταν κατάργηση των εγγυήσεων και ταχεία αποχώρηση του στρατού κατοχής και την εμπόδισε ο Αναστασιάδης που ήταν αποφασισμένος να οδηγήσει τις συνομιλίες σε αδιέξοδο;

Κι αυτό όταν, πέρα από τα πρακτικά, ο ίδιος ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, αυτόπτης μάρτυρας όλων των εξελίξεων εκεί (ο μόνος μαζί με τον Νίκο Αναστασιάδη) δήλωσε το εξής ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΟ: «Με απόλυτη σεμνότητα και ειλικρίνεια σας λέω, όπως επαναλαμβάνω για τέσσερα και πλέον χρόνια, ότι η Τουρκία επέμεινε στην μόνιμη παραμονή αριθμού στρατευμάτων στην Κύπρο και στην αναβολή της συζήτησης για τη διατήρηση ή όχι των εγγυήσεων για δέκα τουλάχιστον χρόνια μετά την έναρξη εφαρμογής της λύσης και χωρίς δέσμευση για το τελικό αποτέλεσμα» (Φιλελεύθερος, 28 Νοεμβρίου 2021).

Τα είπαμε, όμως, τόσες πολλές φορές, είναι κουραστικό πλέον να τα επαναλαμβάνουμε. Κατάντησαν, όμως, αηδιαστικοί όσοι επιμένουν να παρουσιάζουν ως την μόνη αλήθεια την δική τους τρικυμία εγκεφάλου και να μπλέκουν και τη δική μας δουλειά στις σκοπιμότητες και στα παραμύθια τους, αρνούμενοι να δεχθούν ότι υπάρχουν και δημοσιογράφοι που δεν θέλουν να συμμετέχουν στις βρομοδουλειές τους.

Το πρόβλημα σήμερα (όπως και το 2004, όπως και το 2017) είναι πως και η Ολγκίν είναι με αυτούς τους παραμυθάδες που κουβέντιασε κι έστειλε επιστολή να μας πει ότι μελέτησε και την νευροεπιστήμη για να κατανοήσει κάποιες συμπεριφορές στην Κύπρο, καθώς και πώς αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα ο κυπριακός εγκέφαλος. Αλλά, την αντιλαμβάνεται; Αυτό είναι το ερώτημα που πρέπει να απαντήσει η νευροεπιστήμη.

Υ.Γ. Η ιστορία μόνο με ένα τρόπο γράφεται, με την αλήθεια των γεγονότων, και δεν είναι λάστιχο να την φέρνει ο καθένας στα μέτρα του.

Φιλελεύθερος