Κάθε βήμα που θα κάνει. Κάθε του χειρονομία. Κάθε λέξη που θα αρθρώνει, ειδικά εκτός κειμένου. Ολα τους θα βρίσκονται στο μικροσκόπιο 32 ηγετών του ΝΑΤΟ πολλών ακόμη στην Ευρώπη και -το σημαντικότερο- εκατομμυρίων Αμερικανών ψηφοφόρων ιδίως εκείνων που θέλουν να ξεπεράσουν το σοκ του ντιμπέιτ.

Εχοντας ο ίδιος μεγαλύτερη ηλικία από την Ατλαντική Συμμαχία, ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα βρεθεί υπό τεράστια πίεση να επιδείξει ζωντάνια και πνευματική διαύγεια κατά τη διάρκεια της διήμερης Συνόδου και κυρίως στη –σόλο– συνένετυξη Τύπου της Πέμπτης, αναφέρει το CNN, ενώ το BBC προσθέτει ότι ο Τζο Μπάιντεν, μετά το καταστροφικό ντιμπέιτ με τον Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει να πείσει τους ηγέτες για την ικανότητά του να ξαναπάρει το «τιμόνι» στα χέρια του και να μην τους εγκαταλείψει στα χέρια του Τραμπ, δεδομένου ότι εκείνος έχει άλλα σχέδια για τη Συμμαχία…

Στο μικροσκόπιο

Δώδεκα ημέρες μετά από μια αποτυχημένη εμφάνιση στο ντιμπέιτ που μπορεί να καταγραφεί ως μια από τις πιο επιζήμιες στη σύγχρονη αμερικανική ιστορία, ο πρόεδρος παλεύει για την πολιτική του επιβίωση, μπαίνοντας στο μικροσκόπιο τόσο της αμερικανικής όσο και της διεθνούς κοινής γνώμης.

Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον μπορεί να δώσει είτε μία προσωρινή αναστολή στις ανησυχίες για την υγεία του Μπάιντεν είτε να αποδειχθεί ή «τελευταία στάση» του προέδρου.

«Εδώ θα μείνω»

Ο Μπάιντεν διαμηνύει όλο και πιο έντονα ότι θα προχωρήσει κανονικά με την προεκλογική εκστρατεία του και ότι χρόνος για δεύτερες σκέψεις δεν υπάρχουν.

Ελπίζει δε ότι αυτή η «πορεία» παραμονής στην προεκλογική κούρσα θα ξεκινήσει από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ο Μπάιντεν θα φιλοξενήσει τους ηγέτες της συμμαχίας για τρεις ημέρες συναντήσεων και δημόσιων εκδηλώσεων, με αποκορύφωμα μια (προσωπική) συνέντευξη Τύπου το απόγευμα της Πέμπτης.

Πρόκειται για μια «σκηνή» στην οποία ο Μπάιντεν, ένας άνθρωπος που γνωρίζει καλά τις διεθνείς σχέσεις, λογικά θα πρέπει να νιώθει άνετα.

Αλλά η ίδια σκηνή αυξάνει επίσης το ήδη υψηλό ρίσκο για το μέλλον της υποψηφιότητά του, δεδομένου ότι μια κακή εμφάνιση θα είχε διεθνείς όσο και εγχώριες επιπτώσεις.

Μηδενικό περιθώριο λάθους

Ακόμη και το παραμικρό λάθος θα μπορούσε να προκαλέσει χάος στους Δημοκρατικούς και να εξανεμίσει τις ελπίδες του ακόμη και να φτάσει ακόμη έως τις γενικές εκλογές του Νοεμβρίου, πόσω μάλλον να τις κερδίσει.

Θα μπορούσε επίσης να εντείνει τις ανησυχίες των Ευρωπαίων συμμάχων που δεν κρύβουν το άγχος τους όσο αυξάνονται οι πιθανότητες μιας επαναφοράς του Ντόναλντ Τραμπ με όσες δραματικές αλλαγές στην εξωτερική πολιτική αυτή θα επιφέρει.

Οι ξένοι ηγέτες ανησυχούν

Εννοείται ότι πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες είναι ανήσυχοι για τον Τραμπ και τη στρατηγική του στην εξωτερική πολιτική καθώς ο πρώην πρόεδρος δεν είναι και ο πλέον φανατικός υπέρμαχος των πολεμρών διεθνών συμμαχιών.

Επιπρόσθετα, όπως αναφέρει δημοσίευμα του BBC, οι σύμμαχοι των ΗΠΑ έχουν αρχίσει να αμφιβάλλουν και για το εάν ο πρόεδρος είναι ικανός να ανταποκριθεί στο έργο του.

Προσερχόμενοι στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, οι ξένοι ηγέτες ελπίζουν να δουν κάποια στοιχεία ότι η απόδοσή του εκείνη τη βραδιά του debate ήταν μια παρέκκλιση και δεν απηχεί νέα κανονικότητα.

Ετσι όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στον Αμερικανό πρόεδρο καθώς θα συμμετέχει σε συνόδους κορυφής, θα φιλοξενεί ξένους ηγέτες στον Λευκό Οίκο και θα συμμετέχει σε διμερείς συναντήσεις με σημαντικούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του νεοεκλεγέντος Βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ.

Διαρροές

Ακόμη και πίσω από τις κλειστές πόρτες των συναντήσεων του ΝΑΤΟ, είναι βέβαιο ότι θα διαρρεύσουν πληροφορίες για την κατάσταση του Μπάιντεν. Θα είναι καλή ή κακή;

Το εσωτερικό ακροατήριο

Ο πρόεδρος έχει επισημάνει ότι η ενίσχυση και την επέκταση του ΝΑΤΟ απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα είναι ένα από τα βασικά επιτεύγματά του.

Αυτό είναι κάτι που διαφοροποιεί την ηγεσία του από εκείνη του Τραμπ – καθώς και από οποιονδήποτε Δημοκρατικό που ενδεχομένως θα τον αντικαθιστούσε στην κούρσα. Και αυτή η Σύνοδος Κορυφής θα είναι η ευκαιρία του να επιδείξει τα επιτεύγματα αυτά στο αμερικανικό κοινό.

Κόντρα στις δημοσκοπήσεις

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα των Αμερικανών -ακόμη και η πλειοψηφία των Δημοκρατικών- πιστεύουν ότι ο πρόεδρος πρέπει να παραιτηθεί, ενώ και πολυάριθμοι Δημοκρατικοί βουλευτές τον έχουν καλέσει να εγκαταλείψει την υποψηφιότητά του.

Αν καταφέρει να βγάλει την εβδομάδα χωρίς κάποιο μεγάλο λάθος, μπορεί, πράγματι, να επιβιώσει από την επερχόμενη καταιγίδα.

Οπως και νά χει, το αφήγημα αυτής της εβδομάδας έχει κριθεί:  Οι ξένεις ηγέτες δεν φαίνεται να επικεντρώνουν τόσο στα 75α γενέθλια του ΝΑΤΟ και τις επερχόμενες προκλήσεις, αλλά στο κατα πόσον ο Μπάιντεν μπορεί να επιβιώσει πολιτικά και να δώσει μάι ακόμη μάχη.

Ναυτεμπορική