Γαλλία , Τουρκία 11 Ιουλίου 2024

Κινήσεις για την απόκτηση περισσότερων Rafale

Κινήσεις για την απόκτηση περισσότερων Rafale

Του Γιώργου Σιδέρη, Hellas Journal

«Θέλουμε τα Rafale F3R με αυξημένες διαθεσιμότητες και σε καμία περίπτωση στην Τανάγρα να μην επαναληφθούν τα κακώς κείμενα που έζησαν ιπτάμενοι και μηχανικοί με τα Mirage 2000 & 2000-5».

Αυτό τονίζει ανώτατη στρατιωτική πηγή, θέλοντας να εξηγήσει ότι δεν μπορεί να μην υπάρχει η λεγόμενη «προ-πορεία» στον σχεδιασμό για την υλοποίηση της εύρυθμης λειτουργείας του αεροπορικού στόλου.

Ένα από τα βασικά συστατικά για την μόνιμη δύναμη αεροπορικής υπεροχής είναι η διαθεσιμότητα των αεροσκαφών, ιδίως τώρα που η μια μετά την άλλη πολεμική μοίρα, αν και με καθυστερήσεις αλλάζουν σελίδα εισερχόμενες στην 4,5 γενιά μαχητικών.

Όταν Αθήνα και Παρίσι συμφώνησαν στην απόκτηση για την πολεμική αεροπορία των «ριπών ανέμου», εντός των συμφωνηθέντων ήταν και η αρχική τεχνική υποστήριξη, ένα συστατικό που σε πολλές συμβάσεις στο παρελθόν απουσίαζε με τ’ αποτελέσματα να είναι εμφανή έως και σήμερα.

Στρατιωτικές πηγές λένε με νόημα ότι πολλά από τα σημερινά υπό-προγράμματα που απαιτούν υλοποίηση είναι οι λεγόμενες Follow On Support για συστήματα που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Σε υπουργικό συμβούλιο κατά το παρελθόν είχε ειπωθεί από τον πρωθυπουργό ότι η συντήρηση- υποστήριξη, αποτελεί απαραίτητο συστατικό ώστε να μην απαξιώνονται συστήματα για τα οποία έχουν δαπανηθεί δισεκατομμύρια από το υστέρημα του ελληνικού λαού.

Στο υπουργείο Εθνικής άμυνας και τα επιτελεία, ανάμεσα στις ανάγκες που παρουσιάζονται ψηλά, τοποθετούν και την μετέπειτα υποστήριξη των μέσων, ιδίως εκείνων που αποκτήθηκαν τα τελευταία χρόνια και έχουν δεκαετίες μπροστά τους.

Η FOS των Rafale

Την περασμένη Πέμπτη στο Συμβούλιο Αρχηγών ένα από τα κύρια θέματα που έλαβε το πράσινο φως ήταν η επόμενη Follow On Support των Rafale για τέσσερα επιπλέον χρόνια, από την ημέρα που θα κυρωθεί η συμφωνία ανάμεσα στα δυο συμβαλλόμενα μέρη.

Μια FOS που σύμφωνα με πληροφορίες είναι κάτι περισσότερο από 550 εκατομμύρια ευρώ και θέτει ως στόχο την αυξημένη διαθεσιμότητα των αεροσκαφών 4,5 γενιάς, τα οποία φέρουν στις πτέρυγές τους πυραύλους METEOR οι οποίοι ως σήμερα κάνουν την μεγάλη διαφορά, τόσο στον ουρανό του Αιγαίου εφόσον αυτό απαιτηθεί ή σε οποιοδήποτε άλλο πεδίο.

Στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν ότι «μπορεί να είναι «αλμυρή» μια ακόμη Follow On Support για μια πλατφόρμα όπως τα Rafale, όμως όσοι δεν έχουν γνώση των σημερινών ηλεκτρονικών συστημάτων των «ριπών ανέμου» ή των F-16 Viper, δεν μπορούν ν’ αντιληφθούν για τι ακριβώς ομιλούμε και πόσο προσφέρουν αυτά τα συστήματα στην ασφάλεια και την αποτροπή.»

Και αν πει κανείς ότι δεν έχουν περάσει τα χρόνια ώστε να συζητά Αθήνα και Παρίσι για την επόμενη FOS, επισημαίνουν ότι πριν τελειώσει η μια σύμβαση, πρέπει να ξεκινούν οι συνομιλίες για την επόμενη. Οι ίδιες πηγές μάλιστα φέρνουν ως παράδειγμα την παραγγελθείσα επτάδα των ελικοπτέρων ΜΗ-60 ROMEO.

Μπορεί να έχουν παραληφθεί τα πρώτα τρία ανθυποβρυχιακά μέσα, αλλά ήδη τεχνικά κλιμάκια από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ συζητούν για την μετέπειτα τεχνική υποστήριξη, πέραν της αρχικής 3ετίας που περιλαμβάνεται στην αρχική συμφωνία. Η Hellasjournal τον περασμένο Μάρτιο αποκάλυπτε ότι η FOS των ROMEO για μια πενταετία αγγίζει τα 256 εκατομμύρια δολάρια, την στιγμή μάλιστα που θ’ απαιτηθούν επιπλέον κονδύλια για τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα του στόλου.

Tα επόμενα Rafale…

Την ίδια στιγμή δεν έχουν σταματήσει οι κινήσεις εκείνες που ενδεχομένως θα οδηγήσουν στην απόκτηση επιπλέον Rafale, εκτός από τα έξι που αναμένονται έως τα τέλη του 2024.

Η έναρξη των παραδόσεων για την τελευταία 6άδα θα ξεκινήσει όπως όλα δείχνουν στα τέλη Ιουλίου και όχι στις αρχές του μήνα όπως είχε προγραμματιστεί και συμφωνηθεί ανάμεσα στις δυο πλευρές.

Σ’ ότι έχει να κάνει με την αύξηση του συνολικού στόλου των «ριπών ανέμου», πολιτική και στρατιωτική ηγεσία δείχνουν ότι προχωρούν προσεκτικά βήμα- βήμα στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ώστε να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η αύξηση των Rafale συνεχίζει να εξαρτάται από την πώληση των διαθέσιμων Mirage 2000-5 κι εκεί ακριβώς είναι το κρίσιμο σημείο για τον αριθμό των μαχητικών που θα παραγγελθούν, εφόσον υλοποιηθεί αυτή η συμφωνία.

Πηγές από το αεροπορικό επιτελείο λένε ότι η αντικατάσταση των Mirage 2000-5 από τις «ριπές ανέμου» οικονομοτεχνικά είναι συμφέρουσα αν λάβει κανείς υπόψιν του ότι υπάρχει ήδη στην Τανάγρα η απαραίτητη τεχνογνωσία ιπτάμενου και τεχνικού προσωπικού.

ΠΗΓΗ: Hellas Journal

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube