Αθλιότητα κυβέρνησης ΝΔ: Η Τουρκία και η Ελλάδα αγκαλιά με κοινές υποψηφιότητες στον ΟΑΣΕ και στήριξη στον «αμφιλέγομενο» Φεριντούν Σινιρλίογλου

Αθλιότητα κυβέρνησης ΝΔ: Η Τουρκία και η Ελλάδα αγκαλιά με κοινές υποψηφιότητες στον ΟΑΣΕ και στήριξη στον «αμφιλέγομενο» Φεριντούν Σινιρλίογλου

Η Τουρκία στοχεύει στη θέση του γενικού γραμματέα, ενώ η Ελλάδα επιδιώκει τη θέση του διευθυντή του Γραφείου του ΟΑΣΕ

Η Τουρκία και η Ελλάδα αποφάσισαν να συνεργαστούν για τη διεκδίκηση ηγετικών θέσεων εντός του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με το Nordic Monitor, η Τουρκία στοχεύει στη θέση του γενικού γραμματέα, ενώ η Ελλάδα επιδιώκει τη θέση του διευθυντή του Γραφείου του ΟΑΣΕ για τους Δημοκρατικούς Θεσμούς και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ODIHR).
Ωστόσο, ο υποψήφιος της Τουρκίας για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΑΣΕ είναι ένας αμφιλεγόμενος πρώην διπλωμάτης.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως μόνιμου αντιπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ, κατηγόρησε την Ελλάδα για παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης και κατέθεσε καταγγελία κατά της Ελλάδας στον ΟΗΕ.
Ο λόγος για τον Feridun Sinirlioğlu, έμπιστο του Erdogan, που παρότι ελέγχεται για σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία (ISIS), διορίστηκε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres ως ειδικός συντονιστής για το Αφγανιστάν στις 25 Απριλίου 2023.
Ο διορισμός του Sinirlioğlu προκάλεσε ανησυχία λόγω της υποτιθέμενης συμμετοχής του σε μυστικές διαπραγματεύσεις με το ISIS και σε άλλες μυστικές δραστηριότητες.
«Το 2014 ενεπλάκη σε συνωμοσία που αφορούσε την εσκεμμένη παράδοση του τουρκικού γενικού προξενείου και του προσωπικού του προξενείου στη Μοσούλη στο ISIS, με αποτέλεσμα να κρατηθούν όμηροι.
Αυτή η κίνηση φέρεται να ήταν μέρος μιας στρατηγικής για τη διευκόλυνση των διαπραγματεύσεων που οδήγησαν στην απελευθέρωση κρατουμένων τζιχαντιστών από τις τουρκικές φυλακές και οικονομικά οφέλη από το λαθρεμπόριο πετρελαίου» επισημαίνει το Nordic Monitor.
Ο Öztürk Yılmaz, ο τότε γενικός πρόξενος στη Μοσούλη, κατηγόρησε την τουρκική κυβέρνηση ότι ξεπούλησε τους ομήρους για να επωφεληθεί από το πετρέλαιο του ISIS στη Συρία.
Αποκάλυψε δε ότι οι πολυάριθμες προσπάθειές του να πείσει τις τουρκικές αρχές να εξαπολύσουν αεροπορικές επιδρομές στα στρατεύματα του ISIS αγνοήθηκαν και ότι τα τηλεγραφήματα έκτακτης ανάγκης που έστειλε στην Άγκυρα εξαφανίστηκαν, υποδηλώνοντας ότι ο Sinirlioğlu συμμετείχε σε επιχείρηση συγκάλυψης.
Ο Sinirlioğlu έχει μακρά διαδρομή σε μυστικές υπηρεσίες και επιχειρήσεις χάριν του Erdogan, συμπεριλαμβανομένων συζητήσεων για προβοκάτσια ώστε να δικαιολογηθεί μια στρατιωτική εισβολή στη Συρία το 2014.
Η εμπλοκή του σε αυτές τις επιχειρήσεις δείχνει μοτίβο χρήσης παράνομων μέσων για πολιτικά και οικονομικά οφέλη.
Ο Sinirlioğlu συμμετείχε επίσης ενεργά στην προσπάθεια της Τουρκίας να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Ελλάδας σε ορισμένα νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος το 2021 – μέχρι την τουρκοελληνική προσέγγιση το 2023.
Σε επιστολή του στις 13 Ιουλίου 2021 προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Sinirlioğlu, μόνιμος εκπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ, έγραψε ότι «η συνεχιζόμενη εσκεμμένη και επίμονη ουσιαστική παραβίαση από την Ελλάδα των διατάξεων αποστρατιωτικοποίησης των ειρηνευτικών συνθηκών της Λωζάνης και του Παρισιού συνιστά σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας».
«Η Ελλάδα παραβιάζει βασικές διατάξεις των συνθηκών βάσει των οποίων απέκτησε κυριαρχία στα νησιά, πράγμα που, από νομική άποψη, σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί, έναντι της Τουρκίας, να επικαλείται κυριαρχία βάσει των ίδιων συνθηκών», πρόσθεσε.
Ο Sinirlioğlu υποστήριξε ότι η Ελλάδα, ενεργώντας μονομερώς από το 1960, παραβίασε ουσιωδώς τις υποχρεώσεις της αποστρατιωτικοποίησης μέσω εγκατάστασης στρατευμάτων, ίδρυσης μόνιμων στρατιωτικών εγκαταστάσεων και διεξαγωγής πολλών στρατιωτικών δραστηριοτήτων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, ο Sinirlioğlu έστειλε μια επιστολή έξι σημείων που αφορούσαν το πώς η Ελλάδα είχε παραβιάσει τους όρους της συνθήκης.

Πέντε ανταγωνιστές

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ασφάλειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο παρέχει ανάλυση για το έργο του ΟΑΣΕ, ο Sinirlioğlu αντιμετωπίζει πέντε ανταγωνιστές για τη θέση του γενικού γραμματέα.
Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο Jan Braathu από τη Νορβηγία, ο οποίος επί του παρόντος υπηρετεί ως επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στη Σερβία, ο Igli Hasani από την Αλβανία, που κατέχει τη θέση του υπουργού για την Ευρώπη και τις Εξωτερικές Υποθέσεις, ο Christophe Kamp, μόνιμος εκπρόσωπος της Ολλανδίας στον ΟΑΣΕ, ο John MacGregor από τον Καναδά, ο οποίος ηγείται του κέντρου του ΟΑΣΕ στο Ασγκαμπάτ, και ο Marcel Peško από τη Σλοβακία, που υπηρετεί ως ειδικός εκπρόσωπος της προεδρίας του ΟΑΣΕ και συντονιστής του έργου του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία.
Η Άγκυρα, από τη μεριά της, στηρίζει τη Μαρία Τελαλιάν, νομική σύμβουλο του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και επικεφαλής του νομικού τμήματος, για τη διεύθυνση του ODIHR, με αντάλλαγμα τη στήριξη που έδωσε η Αθήνα στον Sinirlioğlu.
Πέρυσι μια κοινή αποστολή παρατηρητών από το ODIHR, την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ (ΟΑΣΕ PA) και την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) εξέδωσε πορίσματα και συμπεράσματα για τις εκλογές στην Τουρκία που διεξήχθησαν στις 14 Μαΐου 2023.
Δήλωσαν ότι ο νυν πρόεδρος Erdogan και τα κυβερνώντα κόμματα είχαν ένα αθέμιτο πλεονέκτημα.
Η αποστολή επεσήμανε συνεχείς περιορισμούς σε θεμελιώδεις ελευθερίες, όπως το δικαίωμα στην ελεύθερη συνάθροιση και έκφραση.
Επιπλέον, η δήλωση υπογράμμιζε την εκτενή και θετική κάλυψη των μέσων ενημέρωσης του Προέδρου Erdogan, ειδικά από κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Να σημειωθεί πως η εκλογή του γενικού γραμματέα του ΟΑΣΕ περιλαμβάνει υποψηφιότητες από οποιοδήποτε συμμετέχον κράτος, με την τελική απόφαση να εξαρτάται από τη συναίνεση και των 57 κρατών μελών.
Ως σημερινή πρόεδρος, η Μάλτα έχει επιφορτιστεί με την αμερόληπτη παρουσίαση των υποψηφίων στη Γενική Συνέλευση του ΟΑΣΕ τον Σεπτέμβριο.
Η θητεία της Helga Maria Schmid ως γενικού γραμματέα είχε παραταθεί λόγω βέτο της Ρωσίας, η οποία εμπόδισε την επιλογή διαδόχου.
Ο υποψήφιος της Τουρκίας αναμένεται να τύχει υποστήριξης και από τη Ρωσία, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.
Σε αυτή την περίπτωση, η Τουρκία θα χρειαστεί επίσης να εξασφαλίσει την υποστήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ.
Επιπλέον, λόγω της προσπάθειας συνεργασίας με την Ελλάδα, η Κύπρος δεν αναμένεται να ασκήσει βέτο, παρά τη δυσαρέσκεια των Ελληνοκυπρίων.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τουρκικών ΜΜΕ, η Άγκυρα αναμένει υποστήριξη στον Sinirlioğlu και από την Αρμενία.
Επιπλέον, έχουν σταλεί οδηγίες σε πρεσβείες για να προωθήσουν ενεργά την υποψηφιότητά του, δίνοντας έμφαση στη συνεργασία Τουρκίας-Ελλάδας.
Capture_204.JPG
www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube