Τουρκία 9 Ιουλίου 2024

Τουρκία: Εκτόξευσε τον πρώτο δικό της παραγωγής δορυφόρο Turksat 6A (vid)

Τουρκία: Εκτόξευσε τον πρώτο δικό της παραγωγής δορυφόρο Turksat 6A (vid)

Η εκτόξευση έγινε από το διαστημικό σταθμό του Ακρωτηρίου Κανάβεραλ 

Η Τουρκία εκτόξευσε νωρίς την Τρίτη σε τροχιά τον πρώτο εγχώριας παραγωγής δορυφόρο επικοινωνιών της, τον Turksat 6A, σε μια κίνηση που, σύμφωνα με την Άγκυρα, θα διευρύνει τη δορυφορική κάλυψη της χώρας και θα καλύψει τις ανάγκες της για τηλεοπτικές εκπομπές.

Ένας πύραυλος SpaceX Falcon 9 μετέφερε τον δορυφόρο στο διάστημα από το συγκρότημα εκτόξευσης 40 (SLC-40) στον διαστημικό σταθμό του Ακρωτηρίου Κανάβεραλ στη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η εκτόξευση σηματοδοτεί το άνοιγμα μιας «νέας φάσης» για την Τουρκία στην παραγωγή δορυφόρων.

«Ως Τουρκία, παράξαμε περισσότερο από το 81% των υποσυστημάτων, των δορυφορικών επίγειων σταθμών και του λογισμικού στο έργο 6A, το οποίο είναι μεγάλης σημασίας για το μέλλον της χώρας μας στο διάστημα, με εθνικούς πόρους», είπε.

Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου δήλωσε ότι το πρώτο σήμα από τον Turksat 6A ελήφθη 67 λεπτά μετά την εκτόξευσή του, όπως είχε προγραμματιστεί, προσθέτοντας ότι ο δορυφόρος θα διευρύνει την κάλυψη της Τουρκίας σε 5 δισεκατομμύρια ανθρώπους.

«Θα έχουμε φέρει τις δικές μας επικοινωνίες, τις τηλεοπτικές μας εκπομπές σε ένα ασφαλέστερο, καλύτερο επίπεδο», είπε, προσθέτοντας ότι ο Turksat 6A θα επιτρέψει πλέον στην Τουρκία να φτάσει επίσης στην Ινδία, την Ινδονησία, τη Μαλαισία και την Ταϊλάνδη.

Η Τουρκία είχε εκτοξεύσει και στο παρελθόν δορυφόρους χρησιμοποιώντας πυραύλους της SpaceX. Ο Ουράλογλου δήλωσε ότι ο Turksat 6A ήταν το αποτέλεσμα μιας 10ετούς προσπάθειας για την εγχώρια παραγωγή ενός δορυφόρου, προσθέτοντας ότι αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία έγινε μία από τις 11 χώρες που το έχουν καταφέρει.

Πηγές: Reuters, liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube