Σε ποιον εμπιστεύεται ο Εμανουέλ Μακρόν τα μυστικά του; Με ποιον μοιράζεται τα βαθύτερα συναισθήματά του όταν το βάρος του αξιώματος τον πιέζει; Μήπως είναι η σύζυγός του Μπριζίτ;

Είναι μερικές από τις ερωτήσεις που δέχτηκε ο Γάλλος Πρόεδρος από τον δημοσιογράφο του Politico, Τζαμίλ Αντερλίνι (Jamil Anderlini). Η απάντηση, ωστόσο, που εισέπραξε ήταν αφοπλιστική: «(Τα μοιράζομαι) με τον εαυτό μου».

Ο δημοσιογράφος επιχείρησε ένα πολιτικό «ψυχογράφημα» του Μακρόν, αξιοποιώντας όσα συνέβησαν και ειπώθηκαν στο προεδρικό αεροπλάνο κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στην Κίνα. Καταλήγει δε στο διόλου κολακευτικό συμπέρασμα ότι ο επικεφαλής της γαλλικής Δημοκρατίας είναι μια «μοναχική τραγική φιγούρα που έφερε χάος στη χώρα».

Το ταξίδι με το προεδρικό αεροπλάνο

Τον περσινό Απρίλιο, ο δημοσιογράφος συνόδευσε τον Μακρόν και την συνοδεία του στην Κίνα σε μια επίσημη κρατική επίσκεψη. Αρκετοί από τη συνοδεία του Μακρόν μίλησαν ανοιχτά για τον πρόεδρο και την προσωπικότητά του, με την προϋπόθεση ότι δεν θα μπορούσαν να «αναγνωρισθούν» δημοσίως.

Τον περασμένο μήνα, στον απόηχο της συντριπτικής ήττας στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Μακρόν σόκαρε ακόμη και τους στενότερους συμβούλους του προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές. Βασιζόμενος σχεδόν εξ ολοκλήρου στους δικούς του συμβούλους, ο απίστευτα αντιδημοφιλής πρόεδρος πήρε ένα μεγάλο ρίσκο, που έριξε την πολιτική της χώρας στο χάος, σημειώνει το Politico.

Χθες Κυριακή, σε μια συμμετοχή ρεκόρ, ο γαλλικός λαός αψήφησε τις δημοσκοπήσεις που έδειχναν ότι η ακροδεξιά θα ήταν η μεγαλύτερη δύναμη στο κοινοβούλιο της χώρας. Αντ’ αυτού, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο θριάμβευσε συγκεντρώνοντας τις περισσότερες έδρες.

Και το Politico επισημαίνει ότι το αποτέλεσμα αφήνει τον κεντρώο συνασπισμό του Μακρόν στα τάρταρα, χάνοντας περίπου το ένα τρίτο των εδρών του και σε τροχιά μακρινής δεύτερης θέσης στο κοινοβούλιο. Η Γαλλία είναι πλέον πολιτικά πιο διχασμένη από ό,τι ήταν εδώ και δεκαετίες.

Καταστροφική ετυμηγορία

Μάλιστα, χαρακτηρίζει καταστροφική την ετυμηγορία του γαλλικού λαού για τον Μακρόν, ο οποίος έχοντας γίνει το 2022 ο πρώτος Πρόεδρος μετά από δύο δεκαετίες που εξασφάλισε δεύτερη θητεία – φαινόταν να έχει πείσει τον εαυτό του ότι η τόλμη του, οι ικανότητες αποπλάνησης και η χαμαιλεοντική του τάση θα τον έβγαζαν από κάθε πολιτική δύσκολη θέση. «Ο Μακρόν δεν ακούει κανέναν», φέρεται να δήλωσε ένας από τους στενότερους συμβούλους του στο ταξίδι στην Κίνα. «Και πραγματικά μισεί να χάνει».

«Είναι ο μεγάλος γητευτής, θέλει να αποπλανήσει τους πάντες», φέρεται να είπε άλλο μέλος του στενού του κύκλου. «Αλλά μεγάλο μέρος της Γαλλίας τρέφει έντονο μίσος γι’ αυτόν». Ένα άλλο μέλος δήλωσε, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του Politico, ότι ο Μακρόν «έχει πραγματικά βαθιά ανάγκη να τον αγαπήσουν».

Κάθε φορά που το προεδρικό αεροσκάφος ετοιμαζόταν για απογείωση πέρυσι, περπατούσε πάνω-κάτω κατά μήκος του Airbus A330 χαιρετώντας και συνομιλώντας με κάθε μέλος της αντιπροσωπείας του, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού εξυπηρέτησης και ακόμη και των τριών δημοσιογράφων.

«Είναι πολύ ευγενικός και όσο πιο κοντά του έρχομαι τόσο περισσότερο εντυπωσιάζομαι από αυτόν», δήλωσε μέλος του στενού του κύκλου στον δημοσιογράφο. Αλλά «δεν έχει σχεδόν καθόλου φίλους, κανένας από αυτούς δεν είναι μεγαλύτερός του και πιθανώς το 80% αυτών είναι άνδρες. Περιβάλλεται από συμβούλους που είναι όλοι τους νεαροί άνδρες και όλοι τους γοητεύονται από εκείνον».

Ο… πλαστικός Ναπολέων

Από μακριά, μοιάζει με έναν πλαστικό Ναπολέοντα, σημειώνει στο άρθρο του ο Jamil Anderlini. «Έχει τη φαντασία του Ντε Γκωλ, αλλά καθόλου τη βαρύτητά του», φέρεται να δήλωσε πριν από μερικές εβδομάδες άτομο που συνεργάστηκε στενά με τον Μακρόν όταν εργαζόταν για την Rothschild. «Ίσως η προκήρυξη των πρόωρων εκλογών να επεδείκνυε σωστό πολιτικό ένστικτο, αλλά δεν θα αποδώσει για έναν κυρίως λόγο:  ο Μακρόν μισείται από τη Γαλλία με μοχθηρό πάθος».

Ο δημοσιογράφος τονίζει: Σε αυτό βρίσκεται το παράδοξο του Μακρόν – εμφανίζεται ταυτόχρονα ως παγκόσμιος πολιτικός με το μεγάλο όραμα και ως ένα πρόθυμο κουτάβι που αναζητά απεγνωσμένα αγάπη.

Είναι ένας άνθρωπος με διαστρικό εγωισμό που είναι βαθιά ανασφαλής- ένας ευγενικός, γοητευτικός και ζεστός άνθρωπος που δεν έχει σχεδόν καθόλου φίλους- ένας πολιτικός του εμπορίου που δεν μπορεί να συνδεθεί ή να συσχετιστεί με το γαλλικό κοινό.

Γιατί τον μισούν τόσο πολύ οι άνθρωποι, ειδικά ο «λαός» της Γαλλίας; Όπως λέει ένας από Γάλλος δημοσιογράφος, είναι ένας παράξενος – θεωρείται αλαζόνας, ελιτιστής, άφιλος και ξένος για τους Γάλλους.

Ο παράγων «Μπριζίτ»

Πολλά ξεκινούν από την ανορθόδοξη σχέση του με την Μπριζίτ. Γνωρίστηκαν μέσω ενός εργαστηρίου σχολικής θεατρικής παράστασης, όταν εκείνος ήταν 15χρονος μαθητής και εκείνη μια παντρεμένη 39χρονη δασκάλα με τρία παιδιά. Παντρεύτηκαν το 2007, όταν εκείνος ήταν 29 ετών και εκείνη 54. Στη σελίδα του στη Wikipedia, κάτω από την καταχώριση για την οικογένεια, υπάρχουν μόνο δύο ονόματα: Brigitte Macron και «Nemo (ο σκύλος)». Το γαλλικό εκλογικό σώμα έχει συνηθίσει οι πρόεδροί του να είναι οικογενειάρχες αλλά και να έχουν ερωμένες, παιδιά εκτός γάμου, φλογερές σχέσεις. Δεν ένιωσαν απέχθεια για τον Φρανσουά Ολάντ επειδή είχε δεσμό με τη λαμπερή Γαλλίδα ηθοποιό Ζουλί Γκαγιέ. Για να μην πούμε ότι περιστατικό μάλλον ενίσχυσε την εικόνα του.

Τίποτα δεν είναι χειρότερο από το να φαίνεσαι γελοίος στα μάτια των Γάλλων ψηφοφόρων, σημειώνει ο αρθρογράφος του Politico.

O Μακρόν μπορεί να μην φαίνεται γελοίος στο γαλλικό κοινό, συχνά όμως φαίνεται ψεύτικος και ανειλικρινής. Φαίνεται κατά κάποιο τρόπο λίγο λιγότερο από ανθρώπινος, λίγο υπερβολικά τέλειος, σαν ένα ανθρωποειδές ρομπότ που δεν καταλαβαίνει πολλά από την ανθρώπινη φύση προκαλώντας μια αίσθηση αλλόκοτου στο κοινό.

Πράγματι, μερικές φορές μπορεί να φαίνεται σαν να υποδύεται τον χαρακτήρα του προέδρου της Γαλλίας, μαζί με μρικές μιλιτέρ φωτογραφήσεις – αξύριστος με στρατιωτική κουκούλα σε προφανή μίμηση του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι ή κουβαλώντας έναν βαρύ σάκο πριν από την πυγμαχία.

Άλλαξε ο Μακρόν κι έβαλε τα ρούχα του… «αλλιώς»

Στο ταξίδι στην Κίνα πέρυσι, που περιγράφει ο δημοσιογράφος του Politico, υπήρχε ένας ψηλός στρατιωτικός που πήγαινε παντού με τον Μακρόν. Όμως, η δουλειά του ήταν στην πραγματικότητα να φροντίζει την αστέλειωτη γκαρνταρόμπα του Μακρόν.

Κατά την τρίωρη πτήση μεταξύ Πεκίνου και Γκουανγκζού ο Anderlini μέτρησε τουλάχιστον τρεις αλλαγές ενδυμασίας. Όπως ένας πρόθυμος, θεατρικός μαθητής που προσπαθεί να εντυπωσιάσει την όμορφη δασκάλα του θεάτρου, οι αλλαγές στο κοστούμι μεταξύ των σκηνών συνοδεύονταν από αλλαγές στη συμπεριφορά, το ρητορικό ύφος και τη γλώσσα του σώματος.

Από μια πιο επίσημη υποδοχή με τη γαλλική κοινότητα στο Πεκίνο σε μια χαλαρή εκδήλωση σε μια γκαλερί τέχνης, μέχρι την περιοδεία σε μια πανεπιστημιούπολη στη νότια Κίνα, όπου τον υποδέχθηκαν σαν ροκ σταρ ο Μακρόν έπαιζε έναν διαφορετικό χαρακτήρα σε κάθε σκηνικό.

Η πιο τρανταχτή αλλαγή χαρακτήρα ήρθε σε μια επίσημη τελετή με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου. Ο Μακρόν ανέβηκε στη σκηνή δείχνοντας πολύ αυστηρός, σχεδόν σκυθρωπός. Όταν ήρθε η ώρα της ομιλίας του, το έκανε χωρίς σημειώσεις, μιλώντας απευθείας στον Σι με ένα άκρως επιτελεστικό, σχεδόν διδακτικό, ύφος που απευθυνόταν ξεκάθαρα στις κάμερες και σε κάθε Γάλλο που παρακολουθούσε. Η ομιλία του κράτησε τρεις φορές περισσότερο από την ομιλία του Σι – μια ασυγχώρητη παραβίαση του πρωτοκόλλου στο κινεζικό σύστημα. Μέχρι το τέλος, οι υπουργοί του Σι δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν την ταραγμένη μουρμούρα τους και την αναταραχή τους.

Τραμπ, Πεκίνο, Πούτιν

«Ο Μακρόν δεν θα σε αφήσει να φύγεις από μια συνάντηση μέχρι να πειστεί ότι κατάφερε να σε πείσει, ότι έπεισε όποιον κι αν μιλάει», δήλωσε μέλος από το στενό του περιβάλλον.

Το πρόβλημα είναι ότι η επιμονή του μπορεί εύκολα να γυρίσει μπούμερανγκ. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού στην Κίνα, «οι σύμβουλοί του του είπαν να μιλήσει με σεβασμό και ταπεινότητα στον Σι Τζινπίνγκ – αλλά αυτό είναι αρκετά δύσκολο για κάθε πρόεδρο της Γαλλίας», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος που συμμετείχε στο ταξίδι.

Οι δονκιχωτικές προσπάθειες να πείσει άλλους παγκόσμιους ηγέτες αποτελούν ένα επαναλαμβανόμενο θέμα για τον Μακρόν.

Με τον πρώην πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, η προσπάθειά του για μια επίθεση γοητείας – με στρατιωτικές παρελάσεις και στρεβλά αυστηρές χειραψίες – φάνηκε να λειτουργεί στην αρχή, αλλά τελικά απέτυχε.

«Μισούσε πολύ τον Τραμπ», ανέφερε στενός του σύμβουλος. «Είχε υπερβολική αυτοπεποίθηση ότι θα μπορούσε να τον γοητεύσει προσωπικά και απέτυχε».

Ομοίως, καθώς η Ευρώπη ετοιμαζόταν για την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις αρχές του 2022, ο Μακρόν επέμεινε ότι μόνο αυτός θα μπορούσε να πείσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν να μην πραγματοποιήσει το όνειρό του. «Η Γαλλία πίστευε μέχρι την τελευταία στιγμή ότι ο Πούτιν δεν θα εισέβαλε στην Ουκρανία», είχε δηλώσει στα τέλη του περασμένου έτους ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ.

Επηρμένος από ύβρη και περιφρονώντας τις πληροφορίες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, ακόμη και τους δικούς του διπλωμάτες, ο Μακρόν ταξίδεψε στη Μόσχα για να γοητεύσει τον Πούτιν να υποχωρήσει. Αντ’ αυτού, το Πούτιν του επεφύλαξε μια ταπεινωτική συζήτηση στην άκρη ενός εξαιρετικά μεγάλου τραπεζιού.

«Ο Πούτιν ήταν άλλο ένα αποτυχημένο πρότζεκτ», είπε ένας σύμβουλός του.

Στο ταξίδι στην Κίνα, ένα από τα πράγματα που εντυπωσίασαν τον δημοσιογράφο ήταν πως ο Μακρόν φαινόταν να κάνει τα πράγματα από μόνος του, με ελάχιστη ή καθόλου συμβολή από τη γαλλική διπλωματική υπηρεσία ή από οποιονδήποτε με βαθιά γνώση και εμπειρία στην Κίνα του Σι Τζινπίνγκ.

Το κινεζικό κομμουνιστικό σύστημα διαθέτει λεγεώνες εμπειρογνωμόνων που προετοιμάζουν ογκώδεις τακτικές ενημερώσεις, ώστε ο Σι να μπορεί να αποκτήσει πλεονέκτημα σε κάθε αλληλεπίδραση με ξένες κυβερνήσεις. Ετοιμάζουν εκτεταμένα ψυχολογικά προφίλ για ηγέτες όπως ο Μακρόν, ώστε ο Σι να ξέρει πότε να κολακεύει, πότε να απειλεί και πότε να καλοπιάνει.

«Νομίζω ότι [ο Σι] βλέπει μάλλον τη Γαλλία να έχει ηγετικό ρόλο», είχε δηλώσει ο Μακρόν σε μια συνέντευξη. Για το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, αυτά είναι τα λόγια ενός χρήσιμου ηλίθιου. Ο Μακρόν δεν είναι ηλίθιος – κάθε άλλο – αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι ο εξυπνότερος άνθρωπος στον κόσμο σε κάθε θέμα.

Ο δημοσιογράφος του Politico εκτιμά ότι τα ίδια ελαττώματα στον χαρακτήρα του Μακρόν που είδε από κοντά στην Κίνα τον οδήγησαν σε αυτή την κρίσιμη στιγμή.

Κλειδωμένος με μια μικροσκοπική κουστωδία συκοφαντών, πήρε τη μοιραία απόφαση να προκηρύξει πρόωρες εκλογές χωρίς να συμβουλευτεί κανέναν άλλον εκτός από τον εαυτό του – ένα ακόμη τολμηρό στοίχημα που ταιριάζει στον ονειρικό του ρόλο του τολμηρού, ηρωικού προέδρου της Γαλλίας.

Διχασμός

Στην πορεία, οδήγησε το πικραμένο γαλλικό εκλογικό σώμα στην ακροδεξιά και την ακροαριστερά, γράφει ο Anderlini. Ακόμη και αν καταφέρει να σχηματίσει μια λειτουργική κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, άφησε τη γαλλική πολιτεία βαθιά διχασμένη. Στο παρελθόν, το κύριο επιχείρημα του Μακρόν προς το εκλογικό σώμα ήταν ότι μόνο επιλέγοντας αυτόν και το κόμμα του θα απέφευγαν αυτό που ο ίδιος περιγράφει ως τον τρόμο μιας ακροδεξιάς κυβέρνησης νεοφασιστών.

Ένας στενός σύμβουλος είπε ότι ο Μακρόν δεν κοιμάται σχεδόν ποτέ και αισθάνεται φυλακισμένος στο Μέγαρο των Ηλυσίων, την επίσημη κατοικία του Γάλλου προέδρου στο κέντρο του Παρισιού. Γι’ αυτό και περπατάει μόνος του τη νύχτα στην πόλη.

Ο Anderlini καταλήγει: «Για κάποιο λόγο, δεν μπορώ να βγάλω αυτή την εικόνα από το μυαλό μου – ο μοναχικός θεατρίνος που κανείς δεν καταλαβαίνει, που δεν ακούει κανέναν άλλον εκτός από τον εαυτό του, περιπλανιέται στους όμορφους δρόμους του Παρισιού στο σκοτάδι, υποδυόμενος την τραγική φιγούρα του μαχόμενου προέδρου της Γαλλίας».

Πηγή: Politico