Ανδρέας Μουντζουρούλιας στην ΕΣΤΙΑ: Τα τρία ”καυτά” πολεμικά μέτωπα & τα άλλα δύο που μπορεί να ”τινάξουν” τον πλανήτη

Ανδρέας Μουντζουρούλιας στην ΕΣΤΙΑ: Τα τρία ”καυτά” πολεμικά μέτωπα & τα άλλα δύο που μπορεί να ”τινάξουν” τον πλανήτη

Η παγκόσμια γεωπολιτική ”σκακιέρα” ”’φλέγεται”, με τα πολεμικά μέτωπα να είναι ανοιχτά και με άλλα που ακόμα δεν έχουν ”αναδυθεί” στην ”επιφάνεια” της επικαιρότητας!

Ουκρανικό, Γάζα και Ερυθρά Θάλασσα αποτελούν την ”πυριδιταποθήκη” που απειλεί τον πλανήτη. Υπάρχουν όμως και άλλές εστίες έντασης, άγνωστες για το ευρύ κοινό.

”Παίκτες” σε τοπικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο επιδιώκουν την επίτευξη των στόχων τους με στρατιωτικά μέσα ή απειλές πολέμου. Ο ”εφιάλτης” ενός Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου δεν είναι μακρυά πλέον, καθώς στην εξίσωση έχουν μπει και τα πυρηνικά.

Τα άλλα ”καυτά” μέτωπα και ο πόλεμος που θα αλλάξει το status quo

Το νεο-ψυχροπολεμικό κλίμα μεταξύ Δύσης και Ρωσίας και ο κλιμακούμενος ανταγωνισμός ΗΠΑ-Κίνας μέσω δι’ αντιπροσώπων, φέρνει στο προσκήνιο την αναγκαιότητα για ψυχραιμία και σοβαρότητα.

Τα ανοιχτά μέτωπα της Αφρικής

Οι χώρες του Σαχέλ έχουν βιώσει μια σειρά από στρατιωτικά πραξικοπήματα τα τελευταία δύο χρόνια, εν μέρει ως απάντηση στην αυξημένη αστάθεια, καθώς οι κυβερνήσεις αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τις ισλαμιστικές εξεγέρσεις που εξαπλώνονται σε όλη την περιοχή. Από το Σουδάν και τον Νίγηρα, έως το Μάλι και τη Μπουρκίνα Φάσο, τα πραξικοπήματα, οι εμφύλιοι και οι ανθρωπιστικές κρίσεις πληθαίνουν!

ΗΠΑ-Κίνα-Ταϊβάν

‘Ισως το πιο επικίνδυνο μέτωπο. Η Κίνα θεωρεί πως το νησί της Ταϊβάν είναι κομμάτι της επικράτειας της. Έχει εξαγγείλει την πρόθεσή της να ενώσει το νησί με την ηπειρωτική Κίνα! Στις 23 Μαΐου 2024, η Κίνα προχώρησε σε στρατιωτικές ασκήσεις και εικονικές επιθέσεις γύρω από την Ταϊβάν.

Η θέση της Ταϊβάν στον παγκόσμιο χάρτη την καθιστά πολύτιμη για τις μεγάλες δυνάμεις. Το Στενό της Ταϊβάν θεωρείται κομβικό για την κίνηση του παγκόσμιου εμπορίου, ενώ εκτιμάται ότι στο νησί παράγεται το 60% της παγκόσμιας παραγωγής μικροτσίπ.

Οι ΗΠΑ, αν και δεν δεσμεύονται νομικά να υπερασπιστούν την Ταϊβάν σε περίπτωση κινεζικής εισβολής, έχουν ”σιωπηρές” αμυντικές δεσμεύσεις στο νησί που περικλείονται από τον Νόμο για τις σχέσεις της Ταϊβάν του 1979—αν και αυτές οι δεσμεύσεις αφήνονται σκόπιμα ασαφείς. Αυτό το κάλυμμα «στρατηγικής ασάφειας» αποτρέπει τόσο την απρόκλητη επίθεση από την Κίνα όσο και τις μονομερείς ανακηρύξεις ανεξαρτησίας από την Ταϊβάν. H Ταϊβάν βρίσκεται στην καρδιά της αρχιτεκτονικής ασφάλειας και των εμπορικών οδών της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού.

Μάλιστα έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών υποστηρίζει ότι η Κίνα θα μπορούσε να επιτεθεί μόλις το 2024

Η επιχειρήση του Ισραήλ στο Λίβανο

Είναι το μέτωπο που θα ”εκραγεί” τις επόμενες εβδομάδες, ή μήνες. Το Ισραήλ θέλει να ”τελειώσει” με τους τρομοκράτες και να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα σε Τουρκία και Μουσουλμανική Αδελφότητα που βρίσκονται πίσω από Χαμάς και Χεζμπολάχ.

Η κατάσταση για το Ισραήλ είναι ”Do or Die”, καθώς κρίνεται η επιβίωση του, αλλά και η ηρεμία στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής. Ο στόχος για την Γάζα φαίνεται πως ολοκληρώνεται και αμέσως μετά έρχονται επιχειρήσεις εντός ορισμένων εδαφών του Λιβάνου με στόχο την εκκαθάριση της Χεζμπολάχ.

Μην ξεχνάμε πως διακυβεύονται πλέον πολλά στη περιοχή, με το κρισιμότερο, να είναι η υλοποίηση του μεγάλου γεωπολιτικού διαδρόμου Ινδίας – Μ. Ανατολής – Ευρώπης – (IMEC). O Διάδρομος IMEC θα λειτουργήσει ως η πλέον σημαντική εμπορική, τεχνολογική και ενεργειακή γέφυρα μεταξύ των τριών σημαντικών γεωγραφικών περιοχών (Ασία – Μ. Ανατολή- Ευρώπη). Είναι προφανές ότι το σχέδιο αυτό ουσιαστικά θα αποτελέσει το αντίπαλο δέος στον κινεζικό διάδρομο «One Belt one Road» και γι αυτό έχει και την απόλυτη στήριξη των ΗΠΑ.

Για την Ινδία, ο IMEC είναι εξαιρετικής στρατηγικής και οικονομικής σημασίας καθώς αναζητά οδούς απευθείας σύνδεσης με τη Μ. Ανατολή και την Ευρώπη ώστε να μπορεί να ανταγωνισθεί ευθέως τον μεγάλο περιφερειακό αντίπαλο, την Κίνα.

Οι μεγάλες καταστροφές συχνά φαίνονται αδιανόητες μέχρι να συμβούν. Το στρατηγικό περιβάλλον χειροτερεύει και πλέον είναι εξαιρετικά πιθανή η παγκόσμια σύγκρουση.

ΠΗΓΗ: Directus.gr

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube