REAL TIME |

Εθνική Άμυνα , ΝΑΤΟ 21 Ιουνίου 2024

Στη λίστα των προμηθευτών του ΝΑΤΟ μπήκε η Uni Systems

Στη λίστα των προμηθευτών του ΝΑΤΟ μπήκε η Uni Systems

Η Ελλάδα μπορεί

Της Ματίνας Χαρκοφτάκη 

Πεδίο δόξης λαμπρό στον αμυντικό κλάδο βλέπει η Uni Systems, η εταιρεία πληροφορικής που εντάσσεται κάτω από την ομπρέλα του ομίλου Quest του Θεόδωρου Φέσσα. Σε αυτήν την κατεύθυνση, οδηγήθηκε μέχρι το κατώφλι του ΝΑΤΟ και εισήλθε στη λίστα προμηθευτών του οργανισμού για την ανάπτυξη συστημάτων ασφαλείας στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Γιάννη Λουμάκη, “ο τομέας της άμυνας ανοίγει νέες προοπτικές καθώς τα επόμενα χρόνια θα γίνουν μεγάλες επενδύσεις και η ΕΕ θα διαθέσει μεγάλα κονδύλια για την ανάπτυξη του αμυντικού τομέα, ο οποίος σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει μείνει πίσω”. 

“Έχουμε αποφασίσει να κινηθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση και κοιτάμε με εσωτερικές μελέτες πως οι λύσεις που αναπτύσσουμε ταιριάζουν με τις ανάγκες έργων που πρόκειται να υλοποιηθούν”, ανέφερε ο κ. Λουμάκης στο πλαίσιο δημοσιογραφικής ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε χθες. Επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη λίστα ανανεώνεται κάθε τρία χρόνια και η Uni Systems εντάχθηκε σε αυτήν πριν από έξι μήνες. Η αμυντική βιομηχανία περιλαμβάνει μια σειρά από τομείς που άπτονται του ενδιαφέροντος και των δραστηριοτήτων της εταιρείας, όπως είναι για παράδειγμα το λογισμικό, το cyber security, η φύλαξη των συνόρων, η αναγνώριση προσώπων κ.ά.

Η στόχευση στο εξωτερικό 

Η στόχευση στις εκτός συνόρων αγορές δεν έρχεται σαν έκπληξη καθώς σήμερα το 50% των εσόδων της εταιρείας προέρχεται από έργα που έχει αναλάβει στο εξωτερικό, το οποίο μάλιστα εμφανίζει και το μεγαλύτερο περιθώριο εξέλιξης. Αυτό αντικατοπτρίζεται και στη στρατηγική επιλογή να διατηρεί θυγατρικές σε 5 χώρες χωρίς να αποκλείεται να προστεθούν και άλλες, ενώ δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 20 ευρωπαϊκές χώρες.

Η εταιρεία προσβλέπει τόσο σε οργανική ανάπτυξη όσο και σε επέκταση η οποία θα προέλθει μέσα από τη διαδικασία των εξαγορών. “Το 2023 ήταν από τις καλύτερες χρονιές της εταιρείας που συνεχίζει ανοδικά με έσοδα 215 εκατ. ευρώ, ρυθμό ανάπτυξης 22% και 530 εκατ. ευρώ ανεκτέλεστου υπολοίπου”, σημείωσε ο κ. Λουμάκης, λέγοντας παράλληλα ότι τα αυξημένα έσοδα προέρχονται και από τις τέσσερεις βασικές αγορές που κινείται η εταιρεία, οι διεθνείς αγορές, ο τραπεζικός και χρηματοοικονομικός τομέας, ο δημόσιος και ο ιδιωτικός. 

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των εξαγορών, η διοίκηση της εταιρείας κρατά τα χαρτιά της κλειστά λέγοντας ότι ακόμη δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό. Ωστόσο, βρίσκεται στη διαδικασία αναζήτησης των κατάλληλων ευκαιριών, οι οποίες μπορεί να εντοπιστούν και στο προφίλ μιας εταιρείας του εξωτερικού. “Κάθε χρόνο εξετάζουμε ή συζητάμε με περίπου 50 εταιρείες”, είχε σημειώσει χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Quest, Απόστολος Γεωργαντζής την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης της εισηγμένης. 

Σε σχέση με το ζήτημα της έλλειψης εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα της τεχνολογίας, ο κ. Λουμάκης τόνισε ότι αποτελεί μία από τις βασικές προκλήσεις του κλάδου για το άμεσο μέλλον. Να σημειωθεί ότι η Uni Systems έκανε πάνω από 200 νέες προσλήψεις μέσα στο 2023, ξεπερνώντας τους 1.400 εργαζόμενους σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Πηγή: capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube