Ευρωπαϊκή Ένωση , ΗΠΑ , Ρωσία 19 Ιουνίου 2024

Γιατί πρέπει να ανησυχεί τη Δύση η επίσκεψη Πούτιν στη Βόρεια Κορέα

Γιατί πρέπει να ανησυχεί τη Δύση η επίσκεψη Πούτιν στη Βόρεια Κορέα

Οι επιπτώσεις της επίσκεψης Πούτιν στην Πιον Γιάνγκ

Του Gearoid Reidy

Όταν πρόκειται για τη Βόρεια Κορέα, το δυτικό ενδιαφέρον τείνει να αμφιταλαντεύεται: Από την προσέγγιση της τακτικής υπομονής της εποχής του Μπαράκ Ομπάμα μέχρι τον “καταιγισμό” του Ντόναλντ Τραμπ με συναντήσεις κορυφής.

ΗΠΑ και Βόρεια Κορέα

Αυτές τις μέρες, τα φώτα της δημοσιότητας βρίσκονται αλλού. Με την καταστροφή στην Ουκρανία και τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς να τραβούν το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού ενδιαφέροντος στις ΗΠΑ, η Πιονγκγιάνγκ φαίνεται να απασχολεί τόσο λίγο τον μέσο Αμερικανό που δεν περιλαμβάνεται πλέον καν στη λίστα των μεγαλύτερων εχθρών της χώρας.

Σε μια ετήσια δημοσκόπηση του Gallup που ρωτά τους συμμετέχοντες ποιος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της Αμερικής, μόλις το 4% απάντησε φέτος τη Βόρεια Κορέα, από 51% το 2018. Η αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν παραμένει πολύ περισσότερο επικεντρωμένη στο Πεκίνο παρά στην Πιονγκγιάνγκ, και οι εκτοξεύσεις πυραύλων που κάποτε προκαλούσαν τρόμο στις διεθνείς αγορές τώρα περνάνε πρακτικά αδιάφορες.

Βόρεια και Νόρια Κορέα

Αυτός θα μπορούσε να είναι ένας λόγος που η Βόρεια Κορέα έχει καταφύγει στην πτήση αερόστατων φορτωμένων με εκκριτικά πάνω από τα σύνορα, προφανώς ως απάντηση σε ομάδες ακτιβιστών στο νότο που στέλνουν πακέτα με φυλλάδια και άλλες πληροφορίες. Αν και το θέαμα της Βόρειας και Νότιας Κορέας να ανταλλάσσουν κοπριά και μουσική Κορεατική ποπ πάνω από τα σύνορα δημιουργούν καλά πρωτοσέλιδα, δεν είναι πιθανό να στρέψει το παγκόσμιο βλέμμα στους πολύ πραγματικούς κινδύνους που υπάρχουν στη χερσόνησο.

Επίσκεψη Πούτιν στη Βόρεια Κορέα

Αλλά για να αντιληφθούμε καλύτερα γιατί η Βόρεια Κορέα δεν πρέπει να αγνοηθεί, δείτε τι λαμβάνει χώρα αυτές τις μέρες στη χώρα. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη Βόρεια Κορέα μέχρι την Τετάρτη, την πρώτη του τέτοια επίσκεψη εδώ και 24 χρόνια. Μετά το ταξίδι του Κιμ Γιονγκ Ουν στη Ρωσία τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Πούτιν βρίσκεται στη Βόρεια Κορέα καθώς οι δεσμοί μεταξύ των δύο ισχυρών ανδρών γίνονται όλο και πιο εγκάρδιοι.

Και οι δύο χώρες έχουν πολλά να κερδίσουν και λίγα να χάσουν από την ενίσχυση των διμερών τους σχέσεων και έχουν ήδη υποστεί τόσο αυστηρές κυρώσεις που οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν μικρή επιρροή για να τις τιμωρήσουν περαιτέρω. Οι δύο χώρες έχουν μια “αδιάσπαστη σχέση συμπολεμιστών και μια μακροχρόνια στρατηγική σχέση και οι σχέσεις αναπτύσσονται σταθερά στο υψηλότερο επίπεδο”, είπε ο Κιμ στον Πούτιν σε ένα μήνυμα την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το κρατικό Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Βόρειας Κορέας.

Οι χώρες σκοπεύουν να υπογράψουν συμφωνία για στρατηγική εταιρική σχέση, μεταξύ άλλων για την ασφάλεια και την οικονομική συνεργασία, δήλωσε ο σύμβουλος του Κρεμλίνου για την εξωτερική πολιτική Γιούρι Ουσακόφ, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass. Αξιωματούχοι στη Σεούλ ανησυχούν για ένα τέτοιο σύμφωνο. Η Ρωσία χρειάζεται συμμάχους και ο Κιμ έχει δείξει την προθυμία του να βοηθήσει, όπως αποδεικνύεται από τον βορειοκορεατικό οπλισμό που βρέθηκε στα ουκρανικά πεδία μάχης. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Νότια Κορέα λένε ότι ο Κιμ έχει ήδη στείλει εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού στη Ρωσία, τα οποία οι Ρώσοι χρειάζονται για να συνεχίσουν την επίθεσή της στην Ουκρανία. (Η Βόρεια Κορέα το αρνείται).

Από την πλευρά της, η Βόρεια Κορέα μπορεί να χρησιμοποιήσει την παρουσία της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να προωθήσει τους στόχους της για την αποδυνάμωση των κυρώσεων, βοηθώντας την να ενισχύσει το οπλοστάσιό της με πυρηνικά όπλα και πυραύλους. Αυτό βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη: Τον Μάρτιο, η Ρωσία χρησιμοποίησε το βέτο της στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να απορρίψει την ανανέωση της ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ που παρακολουθεί την επιβολή κυρώσεων στην Πιονγκγιάνγκ. Ο Κιμ χρειάζεται επίσης τη ρωσική τεχνολογία για το διαστημικό του πρόγραμμα, μετά την αποτυχία εκτόξευσης κατασκοπευτικού δορυφόρου τον περασμένο μήνα, ενώ το ρωσικό πετρέλαιο θα βρει επίσης ζήτηση σε μια χώρα που έχει ανάγκη από προμήθεια ενέργειας.

Νότια Κορέα και Ιαπωνία

Υπό τον πρόεδρο Γιουν Σουκ Γιολ, η Νότια Κορέα στέκεται σταθερά απέναντι στη γείτονα. Αλλά μόλις πριν από λίγα χρόνια ο προκάτοχός του, ο Μουν Τζε-ιν, προσπάθησε να φέρει τα έθνη πιο κοντά. Η κατάσταση θα μπορούσε να αλλάξει εκ νέου στις επόμενες εκλογές του 2027. Η Ιαπωνία, εν τω μεταξύ, μεταδίδεται από τα νοτιοκορεατικά μέσα ενημέρωσης ότι είχε μυστικές συνομιλίες με εκπροσώπους του καθεστώτος Κιμ στη Μογγολία τον περασμένο μήνα. Ο χρόνος περνάει για οποιαδήποτε πιθανή επίλυση του θέματος των απαγωγών Ιαπώνων πολιτών κατά τις δεκαετίες του 1970 και 1980 – καθώς και ενδεχομένως για την ηγεσία του πρωθυπουργού Φούμιο Κισίντα, ένας λόγος για τον οποίο το Τόκιο μπορεί να επαναφέρει την ιδέα μιας διμερούς συνόδου κορυφής.

Πώς μπορεί να χρησιμοποιήσει τη Μόσχα η Πιονγκγιάνγκ

Όπως έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν, η Πιονγκγιάνγκ θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει αυτά τα ζητήματα για να μπει ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους συμμάχους της. Τόσο η διπλωματία όσο και η άσκηση σκληρότερης πίεσης στον άνθρωπο που αποκάλεσε “κακοποιό”, απέτυχαν να φέρουν κάποια πρόοδο για τον Μπάιντεν. Μεταξύ των περισπασμών της κυβέρνησης του Μπάιντεν και της πιθανής επιστροφής του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, η Βόρεια Κορέα έχει ένα “παράθυρο” για να ενισχύσει την επιρροή της. Εν τω μεταξύ, ο Πούτιν μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση των προσπαθειών για την παράκαμψη των κυρώσεων.

Προειδοποίηση

Αυτός είναι ένας λόγος για να καλωσορίσουμε την είδηση ενός τριμερούς συμφώνου ασφαλείας μεταξύ της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ, το οποίο θα επικυρωθεί σύντομα. Και οι τρεις χώρες έχουν αφήσει στο παρελθόν να αποσπαστεί η προσοχή τους, ενώ η Πιονγκγιάνγκ παραμένει εστιασμένη στους στόχους της. Ας αφήσουμε την επίσκεψη του Πούτιν να λειτουργήσει ως προειδοποίηση ότι οι γεωπολιτικές καταστάσεις αλλάζουν.

Απόδοση – Επιμέλεια: Στάθης Κετιτζιάν

Πηγή: Bloomberg

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube