Με τις σχέσεις Κύπρου και ΗΠΑ να περνούν μέσα από χίλια μύρια κύματα το γεγονός ότι φτάνουν στο σημείο να καταλήγουν σε μια συμφωνία για στρατηγικό διάλογο, η Λευκωσία έχει κάθε λόγο να θέλει να προσδίδει ένα πανηγυρικό χαρακτήρα. Την επόμενη μέρα της συμφωνίας ΚΔ-ΗΠΑ ήταν από τη μια η πλειοψηφία των κομμάτων και του επιχειρηματικού κόσμου που χαιρέτησαν το γεγονός αναδεικνύοντας τα οφέλη, και από την άλλη το ΑΚΕΛ που κατέγραψε ανησυχίες και ανέδειξε κινδύνους.

Πέραν από την κυβέρνηση η οποία έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει για την σημαντική διπλωματική της επιτυχία ιδιαίτερης βαρύτητας αποτελεί η τοποθέτηση του επιχειρηματικού κόσμου της Κύπρου. Το ΚΕΒΕ ήταν το πρώτο έσπευσε να χαιρετίσει τη συμφωνία: «Εξαιρετικής σημασίας για την Κύπρο και τις προοπτικές συνεργασίας μεταξύ ΚΔ-ΗΠΑ η υπογραφή συμφωνίας για τη θεσμοθέτηση στρατηγικού διαλόγου. Η σύσφιξη των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών θα ανοίξει το δρόμο για προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων στη χώρας μας, της συνεργασία στους τομείς της ενέργειας και της ασφάλειας και στην εξαγωγή περισσοτέρων κυπριακών προϊόντων στις ΗΠΑ».

Σε πολιτικό επίπεδο εκείνο που καταγράφεται είναι, τρεις να χαιρετούν κι ένας να φωνάζει. Δημοκρατικός Συναγερμός, Δημοκρατικό Κόμμα και Δημοκρατική Παράταξη χαιρέτησαν τη συμφωνία, σε αντίθεση με το ΑΚΕΛ που εμφανίστηκε έντονα επιφυλακτικό.

Ο ΔΗΣΥ σε ανακοίνωσή του σημείωσε πως «η θεσμοθέτηση του στρατηγικού διαλόγου μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και ΗΠΑ, στη βάση των πολιτικών της τελευταίας δεκαετίας, μεγεθύνει το διεθνές αποτύπωμα της χώρας μας και επιβεβαιώνει τον κομβικό της ρόλο στην περιοχή». Επίσης σημειώνει πως εδραιώνεται η στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών και επεκτείνεται σε ζωτικούς τομείς όπως η ασφάλεια και η ενέργεια. Σύμφωνα με τον ΔΗΣΥ αυτή η συνεργασία «εξελικτικά θα μπορούσε να δράσει καταλυτικά για θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό». Τέλος διαμηνύει πως «ο δυτικός προσανατολισμός της Κύπρου θα πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτος, με συνεχείς προσπάθειες αναβάθμισης».

Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει «τη συμφωνία στρατηγικού διαλόγου» που «πέτυχε η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη» κάνοντας λόγο για «πολύ θετική εξέλιξη με πολλαπλά οφέλη για την ΚΔ». Στην ανακοίνωσή του το ΔΗΚΟ καταγράφει μια σειρά από θετικά που θα προκύψουν στην πορεία και προσθέτει: «Η συμφωνία Στρατηγικού Διαλόγου που πέτυχε η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη συνδέεται αναμφίβολα και με την συνεργασία που είχε προηγηθεί για τον Ανθρωπιστικό Διάδρομο, μια πρωτοβουλία της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη που συνέβαλε ως προς την αναγνώριση από μέρους των ΗΠΑ του σταθεροποιητικού και εποικοδομητικού ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στην περιοχή».

Ικανοποίηση εξέφρασε η ΔΗΠΑ καθώς διαπιστώνει «τη σταδιακή περαιτέρω βελτίωση των διμερών σχέσεων της χώρας μας με τις ΗΠΑ» και χαιρέτισε ην απόφαση «για έναρξη στρατηγικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, που αισιοδοξούμε ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω σύσφιξη δεσμών πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού χαρακτήρα μεταξύ των δύο χωρών». Η ΔΗΠΑ υπογραμμίζει πως «η κάθε στρατηγική επιλογή, βέβαια, κρίνεται εκ του αποτελέσματος και πρωτίστως στο Κυπριακό Πρόβλημα και ως εκ τούτου ως Δημοκρατική Παράταξη αναμένουμε η παρούσα εξέλιξη και συγκυρία να αποβεί προς όφελος της χώρας μας, με κύριο στόχο στην πρόοδο επίλυσης του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ».  

Στην αντίπερα όχθη των αντιδράσεων βρίσκεται το ΑΚΕΛ το οποίο έκανε λόγο για «υποταγή της χώρας μας τις ΗΠΑ» κάτι που «δεν την καθιστά πυλώνα ασφάλειας, αλλά το αντίθετο».  Σύμφωνα με το ΑΚΕΛ «η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη συνεχίζει στον δρόμο της κυβέρνησης Αναστασιάδη στην υποταγή της Κύπρου στους στρατηγικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ» και διαμηνύει πως θα ζητήσει επίσημη ενημέρωση σε επίπεδο Εθνικού Συμβουλίου και Βουλής. Το ΑΚΕΛ τονίζει πως «η υποταγή της Κύπρου στις ΗΠΑ δεν συνιστά γεωπολιτική αναβάθμιση ούτε καθιστά τη χώρα μας πυλώνα ασφάλειας, αλλά το αντίθετο. Η εμπλοκή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της Ανατολικής Μεσογείου προς εξυπηρέτηση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην περιοχή μετατρέπει το νησί μας σε ορμητήριο πολέμου με τεράστιους κινδύνους για τον λαό μας. Ταυτόχρονα, ακυρώνει την αξιοπιστία της Κύπρου όταν διεκδικεί σεβασμό του διεθνούς δικαίου».

Φιλελεύθερος