Διπλωματία , ΗΠΑ , Ρωσία 14 Ιουνίου 2024

Η απάντηση ενός Ρώσου διπλωμάτη για τη νίκη επί του ναζισμού! Οι ΗΠΑ και οι δορυφόροι τους προσπαθούν να ξαναγράψουν την παγκόσμια ιστορία

Η απάντηση ενός Ρώσου διπλωμάτη για τη νίκη επί του ναζισμού! Οι ΗΠΑ και οι δορυφόροι τους προσπαθούν να ξαναγράψουν την παγκόσμια ιστορία

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του πρέσβη της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Ζέλτοβ, στο Κουβέιτ

Με αφορμή την “Ημέρα της Ρωσίας”* (12/6), ο Ρώσος πρέσβης στο Κουβέιτ Βλάντιμιρ Ζέλτοβ έγραψε ένα κείμενο με αρκετό ενδιαφέρον. Γιατί; Επειδή οι εορτασμοί των Ρώσων ήταν μερικές ημέρες μετά τις εκδηλώσεις για τη D-Day στη Νορμανδία, όπου όπως ενημερωθήκατε σχετικά, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, αναφέρθηκε στις απώλειες των Ρώσων στην Ουκρανία και τους συνέδεσε με τους Γερμανούς ναζί. Στην ουσία ο Ρώσος διπλωμάτης απαντά σε αυτήν τη ρητορική και παρουσιάζει την ιστορία από την πλευρά της Ρωσίας, παραθέτοντας και πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία, τα οποία συνδέει με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, ενώ παράλληλα αναφέρεται με θερμότητα στις αραβορωσικές σχέσεις και την αντιμετώπιση της Μόσχας προς άλλα έθνη.

“Η Ρωσία τάσσεται υπέρ της εγκαθίδρυσης μιας δίκαιης πολυπολικής παγκόσμιας τάξης βασισμένης στις αρχές της αληθινής ισότητας, του αμοιβαίου σεβασμού και της εκτίμησης των συμφερόντων των άλλων μερών, της μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις καθώς και της ίσης ασφάλειας για όλους”, αναφέρει μεταξύ άλλων ο Ζέλτοβ.

Το κείμενο, το οποίο τιτλοφορείται ως Russia Day ελληνιστί “Ημέρα της Ρωσίας”, το βρήκαμε δημοσιευμένο στους “Arab Times” του Κουβέιτ και μπορείτε να το διαβάσετε παρακάτω:

*Στις 12 Ιουνίου, ο ρωσικός λαός γιορτάζει την εθνική του εορτή – Ημέρα της Ρωσίας. Ουσιαστικά, η ημερομηνία αυτή συνδέεται με την υιοθέτηση της Διακήρυξης της Κρατικής Κυριαρχίας το 1990 από τη Ρωσική Σοβιετική Ομοσπονδιακή Σοσιαλιστική Δημοκρατία, η οποία τότε ήταν ο πυρήνας της Σοβιετικής Ένωσης. Μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, η χώρα μας έγινε γνωστή ως Ρωσική Ομοσπονδία.

Από πολιτισμική προοπτική, η Ρωσία είναι μια μοναδική οντότητα που ονομάζεται επίσης «ο Ρωσικός Κόσμος» με τη δική της ταυτότητα και κράτος. Η πλούσια ιστορία του χρονολογείται από αιώνες, που ανέρχεται σε περισσότερο από μια χιλιετία. Οι ρίζες της Ρωσίας προέρχονται από την Αρχαία Ρωσία (ονομάστηκε από τους ιστορικούς ως Ρωσία του Κιέβου), η οποία αργότερα διαμορφώθηκε ως Τσαρικό Βασίλειο της Μόσχας, στη συνέχεια εξελίχθηκε στη Ρωσική Αυτοκρατορία και τον εικοστό αιώνα εμφανίστηκε ως Σοβιετική Ένωση. Η σύγχρονη Ρωσική Ομοσπονδία είναι το διάδοχο κράτος της ΕΣΣΔ. Επομένως, τα χαρακτηριστικά του εθνικού μας χαρακτήρα συνδυάζουν την πολιτισμική συνέχεια, την πίστη στο παρελθόν μας και τη φιλοδοξία για το μέλλον.

Θεωρούμε θησαυρό την ιστορία της Πατρίδας μας και θυμόμαστε όλες τις δοκιμασίες που έπεσαν στον κλήρο των προγόνων μας. Είμαστε επίσης υπερήφανοι για τα επιτεύγματα και τη συμβολή της χώρας μας στον παγκόσμιο πολιτισμό. Η Ρωσία έδωσε στον κόσμο πολλούς εξαιρετικούς και διάσημους συγγραφείς, συνθέτες, καλλιτέχνες και επιστήμονες. Ο ρωσικός πολιτισμός σε όλη του την ποικιλομορφία αποτελεί σημαντικό και αναπόσπαστο μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Λόγω του βάρους, της δύναμης και της επιρροής της, η Ρωσία ήταν παρούσα στη διεθνή σκηνή ανά τους αιώνες. Η χώρα μας παραμένει μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις του κόσμου και ένα από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Πάνω από μία φορά, η Ρωσία έχει ματαιώσει επιθετικά σχέδια διαβόητων κατακτητών όπως ο Ναπολέων και ο Χίτλερ. Η αποφασιστική μας συμβολή στη νίκη επί του ναζισμού στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι εμφανής και αναμφισβήτητη. Είναι η Σοβιετική Ένωση που έσπασε τη ραχοκοκαλιά της άλλοτε ανίκητης γερμανικής στρατιωτικής μηχανής. Ως εκ τούτου, οι προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών και των δυτικών δορυφόρων τους να ξαναγράψουν την παγκόσμια ιστορία και να αποδώσουν αυτή τη νίκη αποκλειστικά στους εαυτούς τους φαίνονται παράλογες και γελοίες.

Η χώρα μας συνέβαλε ουσιαστικά στην υποστήριξη των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων των λαών της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής και στο τέλος του δυτικοευρωπαϊκού αποικιοκρατικού συστήματος που βασίζεται σε μια επαίσχυντη έννοια της φυλετικής ανωτερότητας και του διαχωρισμού. Η βοήθεια της ΕΣΣΔ στα νεοσύστατα αναπτυσσόμενα έθνη έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο στην επίτευξη της πλήρους ανεξαρτησίας και κυριαρχίας τους.

Στις μέρες μας η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις. Γινόμαστε μάρτυρες της παρακμής της παρωχημένης δυτικοκεντρικής παγκόσμιας τάξης, ενώ η αποτυχημένη ηγεμονία προσπαθεί να διατηρήσει αυτό το σύστημα που καταρρέει όρθιο με κάθε κόστος παρά τις συνεχιζόμενες μη αναστρέψιμες παγκόσμιες αλλαγές. Σε τέτοιες πραγματικότητες, η Ρωσία τάσσεται υπέρ της εγκαθίδρυσης μιας δίκαιης πολυπολικής παγκόσμιας τάξης βασισμένης στις αρχές της αληθινής ισότητας, του αμοιβαίου σεβασμού και της εκτίμησης των συμφερόντων των άλλων μερών, της μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις καθώς και της ίσης ασφάλειας για όλους.

Η Ρωσία και τα ομοϊδεάτα κράτη αντιτίθενται σθεναρά στη λεγόμενη «διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες» που επιβάλλεται από τη συλλογική Δύση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για τον υπόλοιπο κόσμο. Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες χώρες, γενικά, και αυτές του παγκόσμιου Νότου, ειδικότερα, έχουν κουραστεί από τις απειλές υπαγορεύσεων, πιέσεων και κυρώσεων της συλλογικής Δύσης με την περιβόητη εξαίρεση και την επιβολή ψευδο-αξιών στους υπόλοιπους κόσμος. Ακόμη χειρότερες είναι οι προσπάθειες της Δύσης να συγκρατήσει τους γεωπολιτικούς αντιπάλους τους, πρώτα απ’ όλα τη Ρωσία. Χρησιμοποιούνται όλα τα μέσα και τα μέσα, συμπεριλαμβανομένων των πληρεξουσίων όπως το καθεστώς του Κιέβου, οι κυρώσεις και η κραυγαλέα πίεση στους φίλους και τους ομοϊδεάτες μας εταίρους.

Η Ρωσία πάντα αντιμετώπιζε τον αραβικό κόσμο με σεβασμό. Η συνεργασία μας οικοδομήθηκε στη βάση της αμοιβαίας κατανόησης και του αμοιβαίου οφέλους. Αυτό ισχύει πλήρως για το φιλικό Κουβέιτ, το οποίο έγινε το πρώτο αραβικό κράτος του Κόλπου που συνήψε διπλωματικές σχέσεις με τη χώρα μας το 1963. Πέρυσι γιορτάσαμε την εξηκοστή επέτειό τους. Εκτιμούμε την παραδοσιακά πραγματιστική και ισορροπημένη προσέγγιση της ηγεσίας του Κουβέιτ στις εξωτερικές της σχέσεις. Επιδεικνύει την υψηλότερη σοφία και συνέπεια των ηγεμόνων του εμιράτου.

Οι διμερείς επαφές σε διαφορετικά επίπεδα δεν έχουν σταματήσει ποτέ. Είχαν ιδιαίτερο νόημα κατά τη δύσκολη περίοδο για το εμιράτο όταν βρισκόταν υπό την κατοχή του Σαντάμ. Οι Αμίρ του Κουβέιτ επισκέφθηκαν τη Ρωσία δύο φορές: ο Σεΐχης Τζάμπερ Αλ-Αχμέντ Αλ-Σαμπάχ το 1991 και ο Σεΐχης Σαμπάχ Αλ-Αχμέντ Αλ-Σαμπάχ το 2015. Διατηρούμε γόνιμη συνεργασία στην εξωτερική πολιτική ανεξάρτητα από τις αλλαγές στη διεθνή κατάσταση. Οι επικεφαλής των Υπουργείων Εξωτερικών μας επικοινωνούν τακτικά με διαφορετικές μορφές. Μόλις πέρυσι συναντήθηκαν στη Μόσχα δύο φορές: τον Ιούλιο στο περιθώριο της 6ης συνόδου του Στρατηγικού Διαλόγου Ρωσίας-ΣΣΚ και τον Νοέμβριο κατά την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών του Κουβέιτ στη Ρωσία.

Ο πραγματισμός και το αμοιβαίο όφελος καθορίζουν τους οικονομικούς δεσμούς Ρωσίας-Κουβέιτ. Η πολιτική πετρελαίου αποτελεί ειδικό τομέα ενδιαφέροντος, λαμβάνοντας υπόψη τις αμοιβαίες ενεργειακές προτεραιότητες. Η στενή μας αλληλεπίδραση και ο συντονισμός στο πλαίσιο της μορφής «OPEC+» συμβάλλουν στη διατήρηση σταθερών τιμών του πετρελαίου. Ανεξάρτητα από το παγκόσμιο πολιτικό περιβάλλον, η σταθερή ανάπτυξη των εξαγωγών ρωσικών τροφίμων στις παγκόσμιες αγορές, συμπεριλαμβανομένης αυτής της Μέσης Ανατολής, επιτρέπει την παροχή περισσότερων από τα γεωργικά προϊόντα μας στο Κουβέιτ και σε άλλες χώρες του ΚΣΚ.

Ένας άλλος τομέας αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας είναι ο στρατιωτικο-τεχνικός τομέας. Δεν μπορούμε να μην τονίσουμε την ενίσχυση των δεσμών μας στον ανθρωπιστικό τομέα και στον τομέα του τουρισμού. Η έναρξη απευθείας πτήσεων της Jazeera Airlines μεταξύ Μόσχας και Πόλης του Κουβέιτ στις αρχές του περασμένου έτους και η εισαγωγή των ρωσικών ηλεκτρονικών βίζας για τους πολίτες του Κουβέιτ συνέβαλαν στη σχεδόν δεκαπλασίαση του αριθμού των τουριστών από το εμιράτο στη χώρα μας. Όλο και περισσότεροι Κουβέιτοι ανακαλύπτουν τη Ρωσία ως ελκυστικό τουριστικό προορισμό. Υπάρχουν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις – πλούσια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά, άφθονη φύση, σύγχρονες υποδομές και τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, ασφάλεια και τάξη στους δρόμους.

Στον τομέα των πολιτιστικών σχέσεων, το ερχόμενο έτος 2025 θα γίνει μάρτυρας της διεξαγωγής των «Ρωσικών Εποχών» στο Κουβέιτ, που θα αποτελέσει γεγονός ορόσημο στις διμερείς μας σχέσεις.

ΠΗΓΗ: Arab Times KUWAIT

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube