Παράταση μέχρι και τον ερχόμενο Σεπτέμβρη παίρνει η Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ προκειμένου να συνεχίσει τις προσπάθειές της στο Κυπριακό. Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να αποτελέσει ορόσημο για τις αποφάσεις που θα λάβει στη συνέχεια ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών έδωσε στήριξη στην απεσταλμένη του στο Κυπριακό, δεν τερμάτισε την αποστολή της (ως απαιτούσε η τουρκική πλευρά) και έθεσε ένα νέο χρονικό πλαίσιο για επανεξέταση της κατάστασης. Το νέο χρονικό ορόσημο όπως προκύπτει από τη συνάντηση Γκουτέρες-Ολγκίν αλλά και Γκουτέρες-Γεραπετρίτη-Ολγκίν είναι ο Σεπτέμβριος και η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Κάθε χρόνο όλοι οι εμπλεκόμενοι στο Κυπριακό βρίσκονται τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, οπόταν θέλει ο Γκουτέρες να εκμεταλλευθεί το μομέντουμ της παρουσίας τους φέτος για συναντήσεις οι οποίες ενδέχεται να καθορίσουν τις δικές αποφάσεις. Παίρνοντας παράταση στην αποστολή της η Ολγκίν αναμένεται σύντομα να προγραμματίσει νέο ταξίδι στην περιοχή. Αναμένεται, επίσης, ότι κατά το νέο ή νέους γύρους επαφών της η απεσταλμένη του ΓΓ θα δώσει έμφαση σε συναντήσεις που θα οδηγούν στη Νέα Υόρκη. Ζητούμενο να βρεθεί πεδίο συνεννόησης για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες είχε αρχικά συνάντηση με την προσωπική του απεσταλμένη η οποία τον ενημέρωση εκτενώς για τις έως τώρα επαφές της στο Κυπριακό. Αναμένεται ότι θα επανέλθει γραπτώς αναφέροντας σε έκταση τα όσα η ίδια σημείωσε τη διάρκεια των επαφών της τους πρώτου έξι μήνες του έτους. Ακολούθως ο ΓΓ ΟΗΕ είχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας στην οποία παρέμεινε και η κ. Ολγκίν. Η συνάντηση αυτή διήρκησε 45 λεπτά με την κατάσταση στο Κυπριακό να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Αυτό που αποκομίζει η Λευκωσία, μετά και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόσο με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών όσο και με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ είναι η ότι υπάρχει βούληση από πλευράς Ηνωμένων Εθνών για συνέχιση των προσπαθειών στο Κυπριακό. Μια εξέλιξη που μπορεί να φαινόταν αναμενόμενη αλλά δεν ήταν δεδομένη ένεκα και των έντονων πιέσεων που ασκεί η τουρκική πλευρά προς τα Ηνωμένα Έθνη για τερματισμό των προσπαθειών στο Κυπριακό.

Η αρνητική στάση της τουρκοκυπριακής και τουρκικής πλευράς είναι ένα εμπόδιο το οποίο καλείται η Ολγκίν να βρει τρόπο για να το ξεπεράσει. Ο αρνητικός των Τούρκων ακόμα και για κοινή συνάντηση των δύο ηγετών της Κύπρου με την απεσταλμένη του ΓΓ φαίνεται να προκαλεί εκνευρισμό στην πλευρά των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Γιώργος Γεραπετρίτης, δήλωσε μετά τη συνάντηση πως “για να μπορέσει να επέλθει στην Κύπρο η κατάσταση την οποία όλοι επιθυμούμε και η οποία είναι και μια διαχρονική απαίτηση του διεθνούς δικαίου και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προσδοκούμε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα, με πρωτοβουλία της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα, θα υπάρξουν περαιτέρω συζητήσεις για να μπορέσουμε να εκκινήσουμε τον διάλογο“. “Με τον Γενικό Γραμματέα συμφωνήσαμε ότι είναι μια σημαντική στιγμή. Είναι μια ευκαιρία, την οποία δεν πρέπει να αφήσουμε χαμένη και προς την κατεύθυνση αυτή η Ελλάδα θα σταθεί αρωγός με την Κυπριακή Δημοκρατία, έτσι ώστε να καταφέρουμε να κάνουμε σημαντικά βήματα για την επίλυση του χρόνιου προβλήματος του Κυπριακού», δήλωσε ο Γ. Γεραπετρίτης.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ επανέλαβε στον Γενικό Γραμματέα τη βασική θέση της Ελλάδας ότι θα πρέπει οι δύο πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου, να συζητήσουν με ειλικρίνεια έτσι ώστε να μπορεί να χτιστεί μια αμοιβαία εμπιστοσύνη στο πλαίσιο των αποφάσεων που έχουν ληφθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Στη Λευκωσία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, αναφέρθηκε στις τηλεφωνικές επικοινωνίες του Προέδρου Χριστοδουλίδη με Γεραπετρίτη και Ολγκίν. «Αυτό που σημειώνουμε είναι την προσήλωση του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ, προς την προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων», είπε ο Κ. Λετυμπιώτης. Πρόσθεσε ότι, «όπως είναι γνωστό, η κ. Ολγκίν θα ετοιμάσει την έκθεση που θα παραδώσει στον Γενικό Γραμματέα των ΗΕ περί τα τέλη Ιουνίου». «Εμείς επαναλαμβάνουμε γι’ ακόμη μια φορά την ετοιμότητα μας για συνάντηση οποιαδήποτε στιγμή», δήλωσε ο κ. Λετυμπιώτης.