ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ η Άγκυρα προαγγέλλει τις επόμενες ενέργειες της. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί ότι συνιστά προετοιμασία του εδάφους. Προφανώς να μετρά και να αξιολογεί ενδεχόμενες αντιδράσεις. Έτσι λειτουργεί το καθεστώς της κατοχικής δύναμης, που έχει ως στόχο της να υλοποιήσει την επεκτατική της πολιτική.

ΠΡΟ ημερών, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, δήλωσε πως η Τουρκία θα συνεχίσει τις σεισμικές έρευνές της όπως και γεωτρήσεις σε θαλάσσιες περιοχές, που κατά τον ισχυρισμό της, είναι «δικές της». Πώς; ΜΕ βάση το όραμα της Γαλάζιας Πατρίδας πολλές περιοχές αμφισβητούνται από την Άγκυρα και διεκδικούνται και στο τέλος θεωρούνται «δικές της». Αμφισβητεί, γκριζάρει, διεκδικεί. Αυτό το είναι τρίπτυχο της τακτικής της.

Ο ΤΟΥΡΚΟΣ υπουργός Ενέργειας ανέφερε, λοιπόν, προ ημερών σε τηλεοπτική εκπομπή  ότι «υπάρχουν ανακαλύψεις, κάνουμε νέες γεωτρήσεις. Η Μεσόγειος είναι το πρώτο βήμα της στρατηγικής μας να πάμε σε περιοχές που δεν έχουν ερευνηθεί στο παρελθόν με τα πλοία μας. Έχουμε πραγματοποιήσει οκτώ γεωτρήσεις βαθιάς θάλασσας στη Μεσόγειο».

ΑΛΛΑ αναφέρθηκε πιο ειδικά για τις θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου σπεύδοντας να αναφέρει πως  «στις τοποθεσίες που κάναμε γεωτρήσεις σε περιοχές αδειών που παραχωρήθηκαν από την “ΤΔΒΚ” στην Turkish Petroleum –έχουμε πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στα νότια του νησιού της Κύπρου, στα δυτικά και τα βόρεια– και σε όλες τις έρευνες που έχουμε κάνει στην περιοχή της δικής μας υφαλοκρηπίδας, δυστυχώς δεν ανακαλύψαμε κάτι που να εκφράζει ένα σημαντικό οικονομικό μέγεθος».

ΤΙ λέει ο Τούρκος αξιωματούχος; Ότι οσονούπω θα ξεκινήσουν γεωτρήσεις σε περιοχές, τις οποίες ονομάζουν «Γαλάζια Πατρίδα». Περιοχές, που δεν είναι τουρκικές αλλά η Άγκυρα τις εποφθαλμιά.

ΜΕ τις εξαγγελίες αυτές προφανώς και η Άγκυρα προσφέρει, είτε το θέλει είτε όχι, χρόνο για να κινηθεί η ελληνική πλευρά αποτρεπτικά. Αυτή είναι η καλή διάσταση των τουρκικών σχεδιασμών. Τις ανακοινώνουν, τις ξέρουμε και έχουμε και χρόνο και τη δυνατότητα για αποτροπή.

ΤΟ έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν και θεωρούμε πως θα πρέπει να λαμβάνεται πάντα υπόψη από τους διαχειριστές. Η Τουρκία αντιμετωπίζει ενιαία τον ελληνισμό, Ελλάδα και Κύπρο. Έτσι θα πρέπει να την αντιμετωπίζουμε την κατοχική δύναμη και εμείς ως ελληνισμός: Ενιαία. Γιατί μόνο έτσι μπορεί να είναι αποτελεσματική η αποτρεπτική πολιτική έναντι της Άγκυρας.