«Η πρώτη φάση του σχεδίου που προωθούν οι ΗΠΑ για τη Γάζα, που συνεπάγεται περιορισμένη απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την απαραίτητη συμφωνία για το τι θα ακολουθήσει», δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα, τα αποσπάσματα που διέρρευσαν από μια κεκλεισμένων των θυρών κοινοβουλευτική συνεδρίαση, τα οποία δεν επιβεβαιώθηκαν αμέσως από αξιωματούχους, υποδηλώνουν ότι το Ισραήλ βλέπει τη δυνατότητα να εισέλθει σε μια αρχική εκεχειρία στη Γάζα, αν και έχει αποκλείσει τον τερματισμό του πολέμου, όπως απαιτεί η Χαμάς.

Η μεγαλύτερη προτεραιότητα του Ισραήλ στη Γάζα είναι να καταστρέψει τη Χαμάς, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, προσθέτοντας πως [ο στόχος αυτός] θα επιδιωχθεί μαζί με την ανάκτηση των ομήρων και πως και οι δύο στόχοι βρίσκονται σε ένα σχέδιο για σταδιακό τέλος στον πόλεμο που εγκρίθηκε στο υψηλότερο επίπεδο της κυβέρνησής του.

«Δεν είναι κάτι το οποίο προσθέτω τώρα. Δεν είναι κάτι που προσθέτω επειδή είμαι υπό πίεση μέσα στον συνασπισμό. Είναι κάτι που συμφωνήσαμε ομόφωνα στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο», ανέφερε ο Νετανιάχου σε δήλωση μέσω βίντεο.

Απάλληλες εσωτερικές πιέσεις

Ο Νετανιάχου δέχεται πιέσεις να αποδεχθεί τη συμφωνία, αλλά αντιμετωπίζει αντιδράσεις από υπουργούς του ακροδεξιού συνασπισμού, όπως ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιτάμαρ Μπεν-Γβιρ και ο υπουργός Οικονομικών Μπενζαλέλ Σμότριτς, οι οποίοι έχουν απειλήσει να εγκαταλείψουν την κυβέρνηση.

«Ο πόλεμος θα σταματήσει με σκοπό να επιστραφούν οι όμηροι και τότε θα προχωρήσουμε με τις άλλες συζητήσεις», δήλωσε ο Νετανιάχου σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Ντέιβιντ Μένσερ, σε αυτό που φαίνεται να είναι μια επανάληψη της άρνησης του Ισραήλ να σταματήσει εντελώς την επίθεση εναντίον της Χαμάς πριν από την καταστροφή της οργάνωσης.

Ένας ακροδεξιός ισραηλινός εταίρος του συνασπισμού κατηγόρησε τη Δευτέρα τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι προσπαθεί να «ξεπλύνει» μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, την οποία προωθεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, και επανέλαβε την απειλή ότι θα εγκαταλείψει την κυβέρνηση.

Επίσης, ο Ιταμάρ Μπεν-Γβιρ δήλωσε στην κοινοβουλευτική του ομάδα ότι ο Νετανιάχου τον κάλεσε να διαβάσει την πρόταση, αλλά οι βοηθοί του πρωθυπουργού απέτυχαν δύο φορές να προσκομίσουν το έγγραφο.

Οποιοδήποτε σχέδιο πρέπει να συνεπάγεται την ανατροπή της Χαμάς, πρόσθεσε.

Θετική η Χαμάς στο σχέδιο εκεχειρίας

Η Χαμάς χαιρετίζει την πρόταση για τη συμφωνία εκεχειρίας που υπέβαλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν το Σαββατοκύριακο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου στην Ισπανία τη Δευτέρα.

«Οι αρχικές δηλώσεις της Χαμάς δείχνουν ότι έλαβε θετικά την πρόταση», είπε ο Σάμεχ Σούκρι σε συνέντευξη Τύπου με τον Ισπανό υπουργό Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες.

Με πληροφορίες από Reuters, newarab, news18