REAL TIME |

Ανησυχία στο Μπακού! Αυξάνεται το ρεύμα για κυρώσεις κατά του Αζερμπαϊτζάν στις ΗΠΑ

Ανησυχία στο Μπακού! Αυξάνεται το ρεύμα για κυρώσεις κατά του Αζερμπαϊτζάν στις ΗΠΑ

Το Κογκρέσο θα απαιτήσει από την κυβέρνηση του Μπάιντεν να επιβεβαιώσει εντός 180 ημερών εάν αυτοί οι 44 αξιωματούχοι του Αζερμπαϊτζάν υπόκεινται στις κυρώσεις του νόμου Μαγκνίτσκι για τη συμμετοχή τους στον πόλεμο και τη βίαιη καταστολή της πολιτικής αντιπολίτευσης στο Αζερμπαϊτζάν.

«Νόμος περί κυρώσεων στο Αζερμπαϊτζάν για το 2024» – ένα νομοσχέδιο που θα επιβάλει κυρώσεις σε 44 υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Αζερμπαϊτζάν για επιθετικότητα στον πόλεμο του Καραμπάχ και για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχει αποκτήσει επτά επιπλέον συνυποστηρικτές από τότε που εισήχθη στο Κογκρέσο των ΗΠΑ πριν από ένα μήνα.

Σύμφωνα με τα αζέρικα Μέσα Ενημέρωσης, το νομοσχέδιο (HR8141), το πρώτο στο είδος του, εισήχθη στις 26 Απριλίου από τη Ντίνα Τίτους από τη Νεβάδα και άλλους 24 συνυποστηρικτές, ο αριθμός των οποίων έχει πλέον αυξηθεί σε 31.

Εάν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, το Κογκρέσο θα απαιτήσει από την κυβέρνηση του Μπάιντεν να επιβεβαιώσει εντός 180 ημερών εάν αυτοί οι 44 αξιωματούχοι του Αζερμπαϊτζάν υπόκεινται στις κυρώσεις του νόμου Μαγκνίτσκι για τη συμμετοχή τους στον πόλεμο και τη βίαιη καταστολή της πολιτικής αντιπολίτευσης στο Αζερμπαϊτζάν. Υπενθυμίζεται ότι ο κατάλογος των 44 ατόμων περιλαμβάνει τα μέλη της προεδρικής διοίκησης της χώρας, εκπροσώπους των υπηρεσιών ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της ηγεσίας του στρατού, του υπουργείου Εσωτερικών, της γενικής εισαγγελίας.

Κάλεσμα για την απελευθέρωση των Αρμενίων κρατουμένων από το Ινστιτούτο Λέμκιν

Το Ινστιτούτο για την πρόληψη της γενοκτονίας του Λέμκιν άρχισε να συλλέγει υπογραφές και κάλεσε τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ να απελευθερώσει όλους τους Αρμένιους αιχμαλώτους που κρατούνται στο Μπακού.

«Το Ινστιτούτο του Λέμκιν ανησυχεί βαθύτατα για το γεγονός ότι οι πολιτικοί κρατούμενοι του Αρτσάχ εξακολουθούν να κρατούνται παράνομα στο Αζερμπαϊτζάν. Καλούμε για άμεση δράση ως προς αυτό το θέμα. Καλούμε τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν να απελευθερώσει όλους τους Αρμένιους που κρατούνται σήμερα στο Μπακού. Η κράτησή τους αποτελεί σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου”, αναφέρει η έκθεση.

Το Ινστιτούτο του Λέμκιν καλεί το Αζερμπαϊτζάν να υπογράψει μια αίτηση για την απελευθέρωση των Αρμενίων κρατουμένων.

«Υπογράφοντας αυτή την αίτηση, θα κάνετε ένα βήμα προς την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των Αρμενίων του Αρτσάχ που κρατούνται στο Μπακού, καθώς και όλων των Αρμενίων αιχμαλώτων πολέμου και αμάχων, ορισμένοι από τους οποίους κρατούνται παράνομα εκεί τα τελευταία χρόνια», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το Αζερμπαϊτζάν κατηγορεί την Αρμενία για τα δικά του εγκλήματα

Οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν, με το χαρακτηριστικό τους στυλ να αναποδογυρίζουν τα πάντα, χρησιμοποίησαν τη παράδοση των τεσσάρων χωριών από την Αρμενία για να προβούν σε νέες κατηγορίες κατά της Αρμενίας.

Έτσι, στις 28 Μαΐου, η κρατική υπηρεσία συνοριοφυλακής του Αζερμπαϊτζάν οργάνωσε με ασυνήθιστη βιασύνη μια περιοδεία για τους εκπροσώπους του Τύπου.

Δεν πέρασαν ούτε μερικές ώρες από την έναρξη της περιοδείας και τα ΜΜΕ του Αζερμπαϊτζάν ήδη «κάνουν λόγο για αρμενικούς βανδαλισμούς».

«Είδαμε με τα ίδια μας τα μάτια τους βανδαλισμούς που διέπραξαν οι Αρμένιοι, τα σπίτια που καταστράφηκαν στο χωριό», αναφέρουν οι Αζέροι δημοσιογράφοι.

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι κατά τη σοβιετική περίοδο στο έδαφος της Αρμενικής Ε.Σ.Σ.Δ. ζούσαν και οι Αζέροι, και μιλάμε για σπίτια στη συνοριακή ζώνη, που καταστράφηκαν από το ίδιο το Αζερμπαϊτζάν τη δεκαετία του 1990. Έχοντας εξαπολύσει επιθετικότητα, το Αζερμπαϊτζάν κατηγορεί τώρα την Αρμενία για τα δικά του εγκλήματα.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube