Τουρκία 30 Μαΐου 2024

Άσκηση Εφες 2024 – Όλα όσα έγιναν στη φάση της νυχτερινής επίθεσης

Άσκηση Εφες 2024 – Όλα όσα έγιναν στη φάση της νυχτερινής επίθεσης

Άσκηση Εφές-2024 στη Σμύρνη… Επίδειξη δύναμης με όπλα τουρκικής κατασκευής!

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ η νυχτερινή φάση της Διακλαδικής Άσκησης Εφές-2024, της μεγαλύτερης προγραμματισμένης άσκησης των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Σήμερα ξεκίνησε να εκτελείται η ημερήσια φάση τις πρωινές ώρες.

Στην άσκηση συμμετέχουν συνολικά 10.884 άτομα, 9.139 Τούρκοι και 1.745 ξένοι από 45 χώρες. Επιλεγμένοι παρατηρητές παρακολουθούν τη ημερήσια φάση της άσκησης που πραγματοποιείται στην τοποθεσία Doğanbey στην περιοχή Seferihisar της Σμύρνης, με τη συμμετοχή του Προέδρου Recep Tayyip Erdoğan.

Όλοι οι στόχοι χτυπήθηκαν στην πρώτη φάση της άσκησης Εφές-2024

Στη νυχτερινή φάση της Εφές-2024,πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το σενάριο μια αμφίβια επιχείρηση με υποστήριξη πυροβολικού ενώ οι στόχοι εξουδετερώθηκαν με πυρά πυροβολικού, πολεμικών αεροσκαφών και επιθετικών ελικοπτέρων.

Επιχείρηση διείσδυσης από θαλάσσης και αέρος

Στην άσκηση αρχικά πραγματοποιήθηκε επιχείρηση διείσδυσης από θαλάσσης και αέρος, ενώ εξουδετερώθηκαν οι στόχοι που είχαν επιλεγεί. Στο πλαίσιο της Επιχείρησης Προκαταρκτικής Δύναμης, τμήματα που επέβαιναν σε επιθετικές λέμβους και ταχύπλοα σκάφη πραγματοποίησαν αναγνωρίσεις χωρίς να πέσουν στη θάλασσα. Οι στόχοι που προσδιορίστηκαν στο πλαίσιο της Επιχείρησης Προκαταρκτικής Δύναμης, της Αμφίβιας Επιχείρησης και της επιθετικής Αεραποβατικής και Αεροκίνητης Επιχείρησης, επλήγησαν με πυρά ταυτοχρόνως και σε συντονισμό των τμημάτων αναγνώρισης και παρατήρησης καθώς και με πυρά επιθετικών ελικοπτέρων.

Κατάληψη πλοίου που μετέφερε βοήθεια στον εχθρό

Κατά τη διάρκεια της άσκησης αιχμαλωτίστηκε πλοίο που μετέφερε βοήθεια στον εχθρό. Στο πλαίσιο των βολών για την υποστήριξη της Επιχείρησης Προκαταρκτικής Δύναμης, οι προγραμματισμένοι στόχοι επλήγησαν με πυρά από στοιχεία πυροβολικού και όλμων. Στο πλαίσιο των πυρών υποστήριξης της Επιχείρησης Προκαταρκτικής Δύναμης, οι στόχοι επλήγησαν και με πυρά αεροσκαφών. Στη συνέχεια, καταστράφηκαν οι υποβρύχιες νάρκες που εντοπίστηκαν, ενώ οι προγραμματισμένοι στόχοι τέθηκαν υπό πυρά στοιχείων πυροβολικού.

Τα επιθετικά ελικόπτερα έπληξαν με ακρίβεια τους στόχους τους

Στην επιχείρηση που διεξήχθη στο πλαίσιο του σεναρίου, αμφίβιες μονάδες πραγματοποίησαν επιχειρήσεις φόρτωσης και μεταφόρτωσης. Πραγματοποιήθηκε επίσης αποβατική επιχείρηση τακτικής εξαπάτησης. Στο πλαίσιο των προπαρασκευαστικών πυρών, οι προγραμματισμένοι στόχοι δέχθηκαν πυρά από την αεροπορία. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε αποβατική αναγνωριστική επιχείρηση. Έγιναν πυρά με επιθετικά ελικόπτερα προκειμένου να εξουδετερωθούν οι στόχοι που εντοπίστηκαν στην περιοχή προσγείωσης των ελικοπτέρων της αεροκίνητης επιχείρησης.

Οι στόχοι που εντοπίστηκαν στη ζώνη ρίψης αλεξιπτωτιστών επλήγησαν με πυρά επιθετικών ελικοπτέρων ΑΤΑΚ. Οι βολές, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με ακρίβεια με κατευθυνόμενα βλήματα εθνικής παραγωγής, ακολούθησαν πρώτα από πυρά πυροβολικού και όλμων και μετά από πυρά F-16.

Τα εχθρικά άρματα μάχης χτυπήθηκαν με αντιαρματικά βλήματα

Στη συνέχεια της άσκησης και με βάση το σενάριο, πραγματοποιήθηκε η Επιχείρηση Επίθεσης από Αέρος. Τα φίλια τμήματα, αφού εξασφάλισαν το αεροπρογεφύρωμα, επιτέθηκαν εναντίον εχθρικών στοιχείων. Η αντίπαλη δύναμη κρατήθηκε υπό πίεση με πυρά πυροβολικού. Τα εχθρικά άρματα δέχθηκαν πυρά από τα στρατεύματα που αποβιβάστηκαν στην περιοχή με αντιαρματικά όπλα. Η εχθρική δύναμη κρατήθηκε υπό πίεση και με πυρά όλμων. Κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Επίθεσης από Αέρος, το 1ο αποβατικό κύμα έφθασε στην ακτή απόβασης και έθεσε υπό πίεση πυρών τις παράκτιες περιοχές. Εκτοξεύτηκαν πυρά πυροβολικού και όλμων. Μετά την άφιξη στην ακτή του 1ου αποβατικού κύματος, εξαπολύθηκαν πυρά πυροβολικού για την υποστήριξη της αμφίβιας επίθεσης. Πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες μηχανικού μάχης που υποστήριξαν την αμφίβια επιχείρηση.

Οι εναέριοι στόχοι καταστράφηκαν από αντιαεροπορικά όπλα

Πραγματοποιήθηκε αποστολή Έρευνας και Διάσωσης Μάχης. Στοιχεία που εκτελούσαν αμφίβια φόρτωση/εκφόρτωση στην ηπειρωτική χώρα δέχθηκαν αεροπορική επίθεση και ανιχνευθέντες εναέριοι στόχοι αντιμετωπίστηκαν με πυρά αντιαεροπρικών όπλων.

ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΟΧΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ

Στη χερσαία επιχείρηση της άσκησης χρησιμοποιήθηκαν, η νέα γενιά Fırtına-2, που παρήχθη με εθνικούς πόρους, η οβίδα Boran, το τροχοφόρο όχημα Pars Omtas Turreted και νάρκη τοποθετημένη σε όχημα, σύστημα πυρομαχικών KARGU, μη επανδρωμένο εναέριο όχημα BAHA, αυτόνομη περιστροφική πτέρυγα TOGAN spotter UAV σύστημα, διόπτρες νυχτερινής όρασης, ηλεκτρονικό σύστημα επίθεσης ραντάρ MILKAR 2A2, ηλεκτρονικό σύστημα επίθεσης ζώνης MILKAR 3A3, ηλεκτρονικό σύστημα επίθεσης MILKAR 5S, σκοπευτικά θερμικών όπλων C70 και E60 με διόπτρες  ανίχνευσης όρασης A960 1.5x-6x, wea, Σύστημα ραντάρ SERHAT, σύστημα ραντάρ ACAR με IHTAR Ihasavar, το φουσκωτό σύστημα ανδρείκελου άρματος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά. Στη ναυτική επιχείρηση συμμετείχαν για πρώτη φορά στην άσκηση το αμφίβιο πλοίο πολλαπλών χρήσεων TCG ANADOLU και το υποβρύχιο TCG PİRİREİS, το πλοίο υποστήριξης μάχης εφοδιασμού TCG DERYA και η φρεγάτα TCG İSTANBUL. Οι Ειδικές Δυνάμεις χρησιμοποίησαν επίσης πλατφόρμα εκκένωσης αέρα ελικοπτέρου, drone μικρο-καμικάζι, σύστημα UAV περιστροφικής πτέρυγας που μεταφέρει πυρομαχικά όλμου, συσκευή ανίχνευσης εκρηκτικών MX-908, σύστημα κάμερας IP πρόσδεσης, τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή CADEX και διόπτρες Night Force Atacr 5-25x.

Τη νυχτερινή φάση της άσκησης ακολούθησαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Yaşar Güler, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατηγός Metin Gürak, διοικητές δυνάμεων και διακεκριμένοι παρατηρητές από άλλες χώρες.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube