Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέρριψαν το αίτημα του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι για άρση των περιορισμών στη χρήση αμερικανικών όπλων για επιθέσεις στο ρωσικό έδαφος. «Η Ουάσιγκτον παραμένει αντίθετη στη χρήση αμερικανικών όπλων από την Ουκρανία στις επιθέσεις της στη Ρωσία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι.

«Η θέση μας δεν έχει αλλάξει αυτήν τη στιγμή. Δεν ενθαρρύνουμε ούτε επιτρέπουμε τη χρήση όπλων που προμηθεύονται από τις ΗΠΑ για επίθεση στο εσωτερικό της Ρωσίας.»

Ο Κίρμπι αντέκρουσε  τον Υπουργό Εξωτερικών , Άντονι Μπλίνκεν ο οποίος στη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Κίεβο, είπε ότι « η Ουκρανία πρέπει να αποφασίσει μόνη της πώς θέλει να διεξαγάγει αυτόν τον πόλεμο για να υπερασπιστεί το έδαφός της.»

Σε αντίθεση με τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν ή τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ, οι ΗΠΑ μιλούν ανοιχτά κατά της χρήσης δυτικών όπλων για επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε κάνει μια ασυνήθιστα σαφή έκκληση να επιτραπεί στην Ουκρανία να επιτεθεί σε θέσεις στη Ρωσία με δυτικά όπλα. «Πρέπει να τους επιτρέψουμε να εξουδετερώσουν στρατιωτικές βάσεις από τις οποίες εκτοξεύονται πύραυλοι», είπε ο Μακρόν κατά την έναρξη του γερμανογαλλικού υπουργικού συμβουλίου.

Η Ουκρανία δέχεται επίθεση από βάσεις στη Ρωσία, τόνισε. «Ωστόσο, δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε να επιτεθούν σε άλλους στόχους στη Ρωσία, ειδικά σε μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις», πρόσθεσε.

Απειλές από τον Πούτιν

Ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Όλαφ Σολτς εξήγησε ότι υπάρχουν κανονισμοί για τη χρήση όπλων που παραδίδονται στην Ουκρανία και ότι αυτό «πρέπει πάντα να είναι εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου». Αυτό έχει λειτουργήσει καλά μέχρι στιγμής, είπε ο Σολτς και  επεσήμανε επίσης ότι η Γερμανία και η Γαλλία «έχουν διαθέσει διαφορετικά όπλα».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε προηγουμένως απειλήσει με σοβαρές συνέπειες εάν η Δύση δώσει στην Ουκρανία το πράσινο φως να χρησιμοποιήσει τα όπλα της εναντίον στόχων στη Ρωσία.

Ναυτεμπορική