REAL TIME |

Μάικλ Ρούμπιν στη Washington Examiner: Υποκριτής ο Ερντογάν! Αφού στηρίζει τη Χαμάς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ανακηρύξει το PKK νόμιμη οργάνωση και να χαρακτηρίξει την Κύπρο Κατεχόμενη

Μάικλ Ρούμπιν στη Washington Examiner: Υποκριτής ο Ερντογάν! Αφού στηρίζει τη Χαμάς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ανακηρύξει το PKK νόμιμη οργάνωση και να χαρακτηρίξει την Κύπρο Κατεχόμενη

Η Τουρκία παίζει σε διπλό ταμπλό! Έχει γίνει κόμβος ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, η χειρότερη φυλακή στον κόσμο για δημοσιογράφους, μαύρη τρύπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και χορηγός της τρομοκρατίας

Του Μάικλ Ρούμπιν:

Ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken δήλωσε περίφημα, « Η διπλωματία επέστρεψε », αλλά μπερδεύει τη διπλωματία με την ευγένεια. Το τζαμάρισμα κιθάρας στην Ουκρανία είναι ήδη η στιγμή του Michael-Dukakis-in-a-tank του Blinken  . Οι δικτάτορες βλέπουν στον Blinken έναν άνθρωπο γύρω από τον οποίο μπορούν να κάνουν κύκλους.

Κατά τη διάρκεια της θητείας Τραμπ, το πλήρωσαν οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ πλήρωσαν. Σήμερα κολλάνε πάλι την Αμερική με το νομοσχέδιο. Δικτάτορες δύο κομματιών, όπως ο Ιλχάμ Αλίεφ του Αζερμπαϊτζάν,  κοροϊδεύουν και μειώνουν  τους Αμερικανούς διπλωμάτες χωρίς να φοβούνται τις συνέπειες. Η Ερυθραία φυλάκίσε  υπάλληλο της Πρεσβείας των ΗΠΑ. Για να παρενοχλήσουν Αμερικανούς διπλωμάτες που υπηρετούν στην Κούβα, Κουβανοί πράκτορες σκοτώνουν συχνά τα κατοικίδια της οικογένειάς τους.

Η Τουρκία παρέχει ένα παράδειγμα σχετικά με το πώς ο εξαναγκασμός μπορεί να υπερισχύσει της διαβούλευσης. Η ραχοκοκαλιά του προβλήματος έχει σημασία.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Τουρκία είναι προβληματική. Μετά από δύο δεκαετίες διακυβέρνησης ισχυρού άνδρα του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία έχει γίνει κόμβος ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, η χειρότερη φυλακή στον κόσμο για δημοσιογράφους, μαύρη τρύπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και χορηγός της τρομοκρατίας. Η ασφάλεια του Ερντογάν επιτέθηκε σε ειρηνικούς διαδηλωτές όχι μόνο στην Άγκυρα αλλά  και στην Ουάσιγκτον, ο Ερντογάν  εκβίασε το ΝΑΤΟ  και έθεσε τη συμμαχία σε κίνδυνο για το εγώ και την απληστία. Η Ουκρανία μπορεί να είναι η πρώτη γραμμή της άμυνας του ελεύθερου κόσμου, αλλά αντί να σταθεί σταθερά στο Κίεβο,  η Τουρκία παίζει και τις δύο πλευρές .

Η χορηγία της τρομοκρατίας από την Τουρκία είναι προβληματική. Ο Ερντογάν μπορεί να παραπονιέται για τη συνεργασία των ΗΠΑ με τους Κούρδους της Συρίας, αλλά αυτή η συμμαχία προέκυψε μόνο επειδή η Τουρκία παρείχε βοήθεια και στήριξη στο Ισλαμικό Κράτος. Πιο πρόσφατα, ο Ερντογάν προσπάθησε να γίνει ισότιμος του Ιράν στη  χορηγία της Χαμάς .

Στις 13 Μαΐου, ο Ερντογάν φιλοξένησε τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Αφού ο Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη Χαμάς ως τρομοκρατική ομάδα, ο Ερντογάν τον επέπληξε. «Αν αποκαλείτε τη Χαμάς «τρομοκρατική οργάνωση», αυτό θα μας στεναχωρούσε», είπε. «Δεν θεωρούμε τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση… Περισσότερα από 1.000 μέλη της Χαμάς νοσηλεύονται σε νοσοκομεία σε όλη τη χώρα μας», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Αφήστε κατά μέρος τις πολυάριθμες επιτρεπόμενες κυρώσεις που πέρασε ο Ερντογάν. Διπλωματικά, ο Ερντογάν είναι ένας ειδικός υποκριτής. Έχει εξοικειωθεί τόσο πολύ με την αδυναμία της Δύσης που δεν φοβάται πλέον ότι οι δυτικοί ομόλογοί του θα αρπάξουν τα προηγούμενα που δημιουργεί προς όφελος της Δύσης και της ατυχίας της Τουρκίας.

Όταν ο Ερντογάν μίλησε για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 που όριζε τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας, κανένας δυτικός αξιωματούχος δεν υποστήριξε ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η Τουρκία θα παραχωρούσε ή θα επέστρεφε εδάφη στην ελληνική κοινότητα, ή στους Αρμένιους που υπέστησαν εθνοκάθαρση. Αν η Ουάσιγκτον, η Αθήνα και άλλα ευρωπαϊκά κράτη είχαν χρησιμοποιήσει την ευκαιρία να απαιτήσουν την επιστροφή της Σμύρνης, ο Ερντογάν θα μπορούσε να σκεφτεί δύο φορές την επιθετικότητα.

Το ίδιο ισχύει για την υποστήριξη της Τουρκίας για το κράτος στη βόρεια Κύπρο, μια περιοχή που κατέχει ο στρατός της, ή για τη Χαμάς, μια ομάδα της οποίας η διαθήκη απαιτεί την εξάλειψη του Ισραήλ. Εάν ο Ερντογάν πρόκειται να ανακηρύξει τη Χαμάς μια νόμιμη ομάδα ανταρτών, γιατί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να μην απαντήσει ανακηρύσσοντας το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν μια νόμιμη οργάνωση; Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να προχωρήσουν παραπέρα προσφέροντας στα μέλη του ΡΚΚ και σε άλλους Κούρδους, τραυματισμένους από drone και αεροσκάφη της Τουρκίας, δωρεάν ιατρική περίθαλψη στις ΗΠΑ, ο Ερντογάν μπορεί να γκρινιάξει, αλλά ένα ισχυρότερο Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα μπορούσε απλώς να δείξει το δάχτυλο στον Ερντογάν και όχι να τον αγκαλιάζει.

Μια πιο επιθετική διπλωματική στάση, που ορίζεται από ακραία τσιμπήματα αντί της ικεσίας και της σκολίωσης, θα έδινε οφέλη. Η απλή αναφορά σε σχετικούς δευτερεύοντες δασμούς ως απάντηση στην κατάσχεση του πάστορα Άντριου Μπράνσον από τον Ερντογάν έκανε τον Τούρκο δικτάτορα να κάνει πίσω σε μια προσπάθεια να επανορθώσει.

Η αποτελεσματική διπλωματία απαιτεί από τον υπουργό Εξωτερικών να είναι περισσότερο πίτμπουλ, λιγότερο γκόλντεν ριτρίβερ. Το δάγκωμά του πρέπει να είναι σκληρό! Δεν πρέπει να κυκλοφορεί κουνώντας την ουρά  ανάμεσα στα πόδια.

Είναι καιρός για μια θεμελιώδη επανεξέταση της αμερικανικής διπλωματίας. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα μπορούσε να ξεκινήσει χαρακτηρίζοντας όχι μόνο τη βόρεια Κύπρο  κατεχόμενη , αλλά και την ανατολική Τουρκία. Εάν ο Ερντογάν περιγράφει τη Χαμάς ως τον νόμιμο εκπρόσωπο των Παλαιστινίων, τότε οι ΗΠΑ θα πρέπει να θεωρήσουν το PKK ως τον νόμιμο εκπρόσωπο του τουρκοκρατούμενου Κουρδιστάν. Ο Ερντογάν έχει καθυστερήσει πολύ να πάρει μια δόση από το δικό του φάρμακο.

 

ΠΗΓΗ: Washington Examiner

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube