ΗΠΑ , Ισραήλ 15 Φεβρουαρίου 2024

NBC: Ο Μπάιντεν υποτιμά τον Νετανιάχου κατ’ ιδίαν, αλλά δεν έχει αλλάξει σημαντικά την πολιτική των ΗΠΑ έναντι του Ισραήλ και της Γάζας

NBC: Ο Μπάιντεν υποτιμά τον Νετανιάχου κατ’ ιδίαν, αλλά δεν έχει αλλάξει σημαντικά την πολιτική των ΗΠΑ έναντι του Ισραήλ και της Γάζας
Καθώς ο αναφερόμενος αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας ξεπερνά τους 28.000, ο πρόεδρος συνεχίζει να πιστεύει ότι η αναμφισβήτητη υποστήριξη του Ισραήλ είναι η σωστή πολιτική.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ — Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εκφράζει την απογοήτευσή του σε πρόσφατες ιδιωτικές συνομιλίες, μερικές από αυτές με χορηγούς εκστρατείας, για την αδυναμία του να πείσει το Ισραήλ να αλλάξει τη στρατιωτική του τακτική στη Λωρίδα της Γάζας, και όρισε τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου ως το κύριο εμπόδιο. , σύμφωνα με πέντε άτομα που γνωρίζουν άμεσα τα σχόλιά του.

Ο Μπάιντεν έχει πει ότι προσπαθεί να πείσει το Ισραήλ να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός, αλλά ο Νετανιάχου «του δίνει κόλαση» και είναι αδύνατο να αντιμετωπιστεί, είπαν οι άνθρωποι που γνωρίζουν τα σχόλια του Μπάιντεν, που όλοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

«Απλώς νιώθει ότι αυτό είναι αρκετό», είπε ένας από τους ανθρώπους για τις απόψεις που εξέφρασε ο Μπάιντεν. «Πρέπει να σταματήσει».

Ο Μπάιντεν τις τελευταίες εβδομάδες μίλησε ιδιωτικά για τον Νετανιάχου, έναν ηγέτη που γνωρίζει εδώ και δεκαετίες, με μια ειλικρίνεια που εξέπληξε ορισμένους από αυτούς που δέχονταν τα σχόλιά του, είπαν άνθρωποι που είναι εξοικειωμένοι με αυτούς. Οι περιγραφές του για τις συναλλαγές του με τον Νετανιάχου είναι γεμάτοι με περιφρονητικές αναφορές στον Νετανιάχου ως «αυτόν τον τύπο», είπαν αυτοί οι άνθρωποι. Και σε τουλάχιστον τρεις πρόσφατες περιπτώσεις, ο Μπάιντεν αποκάλεσε τον Νετανιάχου «μαλάκα», σύμφωνα με τρία από τα άτομα που γνωρίζουν άμεσα τα σχόλιά του.

Ερωτηθείς για τα ιδιωτικά σχόλια του Μπάιντεν για τον Νετανιάχου, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας είπε σε μια δήλωση ότι οι δύο ηγέτες έχουν σχέσεις σεβασμού. «Ο πρόεδρος ήταν ξεκάθαρος πού διαφωνεί με τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου, αλλά αυτή είναι μια σχέση δεκαετιών που είναι σεβαστή δημόσια και ιδιωτικά», είπε ο εκπρόσωπος.  

Από τότε που αγκάλιασε τον Νετανιάχου σε μια αρκούδα κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Ισραήλ μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς που σκότωσε 1.200 ανθρώπους στις 7 Οκτωβρίου, ο Μπάιντεν απογοητεύεται σταθερά με τον αυξανόμενο αριθμό θυμάτων Παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα και την απροθυμία του Νετανιάχου να επιδιώξει μια μακροπρόθεσμη συμφωνία ειρήνης. Περισσότεροι από 28.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Η αμβλύτητα των ιδιωτικών, αφιλτράριστης σκέψης του Μπάιντεν για τον Νετανιάχου, καθώς και η αποτυχία του Ισραηλινού πρωθυπουργού να αλλάξει τακτική στη Γάζα, υποδηλώνουν ότι η δυναμική μεταξύ των δύο ηγετών μπορεί να πλησιάζει σε ένα σημείο καμπής.

Το Ισραήλ σχεδιάζει μια χερσαία επίθεση στη Ράφα, μια πόλη στη νότια Γάζα όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι που έχουν εκτοπιστεί από τη βόρεια Γάζα βρίσκονται καταφύγιο. Ο Νετανιάχου έχει δεσμευτεί να συνεχίσει την επιχείρηση, παρόλο που αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα εκφράσει τη δημόσια αντίθεσή τους σε αυτήν, εκτός εάν το Ισραήλ παρέχει ασφαλή διέλευση στους Παλαιστίνιους αμάχους.

Την Κυριακή, ο Μπάιντεν είπε στον Νετανιάχου σε τηλεφωνική επικοινωνία ότι πιστεύει ότι «μια στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα δεν πρέπει να προχωρήσει χωρίς ένα αξιόπιστο και εκτελέσιμο σχέδιο» για την προστασία και την υποστήριξη των Παλαιστινίων που βρίσκονται εκεί, ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του.

Το μεγαλύτερο μέρος της 45λεπτης συνομιλίας τους επικεντρώθηκε σε μια πολυσυζητημένη αλλά επανειλημμένα καθυστερημένη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για την απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται στη Γάζα με αντάλλαγμα την παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων και την απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο .

Ο Μπάιντεν πήρε έναν ιδιαίτερα πιο έντονο τόνο την Πέμπτη και περιέγραψε τη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα ως «υπερβολική». Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ήταν επίσης κατηγορηματικός την περασμένη εβδομάδα μετά από μια συνάντηση με τον Νετανιάχου στο Ισραήλ. Ο Μπλίνκεν είπε ότι είπε στον Νετανιάχου ότι ο αριθμός των Παλαιστινίων αμάχων που πεθαίνουν καθημερινά εξαιτίας των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ «παραμένει πολύ υψηλός».

Ωστόσο, άνθρωποι που γνωρίζουν τα προσωπικά σχόλια του Μπάιντεν είπαν ότι τους είπε ότι πιστεύει ότι θα ήταν αντιπαραγωγικό να είναι πολύ σκληρός απέναντι στον Νετανιάχου δημόσια. 

Οι απογοητεύσεις του Μπάιντεν με τον Νετανιάχου δεν οδήγησαν επίσης σε σημαντική αλλαγή πολιτικής, αλλά η κυβέρνησή του έχει αρχίσει να εξετάζει τέτοιες επιλογές. Πριν από δύο εβδομάδες, αξιωματούχοι είπαν στο NBC News ότι η κυβέρνηση συζητούσε την καθυστέρηση ή την επιβράδυνση των πωλήσεων όπλων των ΗΠΑ στο Ισραήλ ως μοχλός για να πείσει τον Νετανιάχου να περιορίσει τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα και να κάνει περισσότερα για την προστασία των αμάχων.

Σε μια άλλη πιθανή αλλαγή πολιτικής, το NBC ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι αξιωματούχοι της διοίκησης συντάσσουν επιλογές για την επίσημη αναγνώριση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. 

Ωστόσο, παρόλο που ο Μπάιντεν έχει κλιμακώσει τη ρητορική του, δεν είναι ακόμη έτοιμος να κάνει σημαντικές αλλαγές πολιτικής, δήλωσαν αξιωματούχοι. Αυτός και οι βοηθοί του συνεχίζουν να πιστεύουν ότι η προσέγγισή του να υποστηρίξει κατηγορηματικά το Ισραήλ είναι η σωστή.

Ορισμένοι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο ζήτησαν να τεθούν όροι για τη βοήθεια των ΗΠΑ προς το Ισραήλ. Άλλοι Δημοκρατικοί, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών βετεράνων που πολέμησαν στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, επικαλέστηκαν αυτή την εμπειρία και αμφισβήτησαν τις τακτικές του Ισραήλ , υποστηρίζοντας ότι οι σφοδρός βομβαρδισμός και οι απότομες απώλειες αμάχων είναι αντιπαραγωγικές μέθοδοι που απειλούν να δώσουν περισσότερο καύσιμο στους εξτρεμιστές.

Ένας εκνευριστικός που εξέφρασε ο Μπάιντεν σε πρόσφατες ιδιωτικές συνομιλίες, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τα σχόλιά του, είναι ότι πιστεύει ότι η κυβέρνησή του συνεχίζει να καταλήγει σε καλές συμφωνίες για το Ισραήλ, όπως μια πρόσφατη με τη Σαουδική Αραβία, μόνο για να τις απορρίψει ο Νετανιάχου.

Μια συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων και την παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ θα περιόριζε εβδομάδες υψηλού επιπέδου προσπαθειών του Μπάιντεν και των κορυφαίων βοηθών του να εξασφαλίσουν μια συμφωνία, η οποία ελπίζουν ότι θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη κατάπαυση του πυρός.

Σε μερικές ίσως από τις πιο πρόσφατες ιδιωτικές στιγμές του, ωστόσο, ο πρόεδρος είπε ότι ο Νετανιάχου θέλει να συνεχιστεί ο πόλεμος για να μπορέσει να παραμείνει στην εξουσία, είπαν τρία από τα άτομα που γνωρίζουν τα σχόλιά του.

Σε έναν έρανο που παρευρέθηκε ο Μπάιντεν τις τελευταίες εβδομάδες, μίλησε για το Ισραήλ και την απογοήτευσή του με τον Νετανιάχου σε μια μικρή ομάδα χορηγών. Σε απάντηση στο γεγονός ότι ευχαριστήθηκε που στάθηκε στο πλευρό του Ισραήλ και ενάντια στον αντισημιτισμό, ο Μπάιντεν βρήκε την ευκαιρία να εκθέσει ορισμένες από τις απόψεις του, σύμφωνα με έναν υποστηρικτή που ήταν παρών.

«Είμαι Σιωνιστής», είπε ο Μπάιντεν, επαναλαμβάνοντας τις απόψεις του ότι η Χαμάς πρέπει να καταστραφεί και ότι το Ισραήλ πρέπει να προστατευθεί, σύμφωνα με τον υποστηρικτή.

Αλλά ο Μπάιντεν εξέφρασε επίσης την απογοήτευσή του με τον Νετανιάχου, ο οποίος συχνά αναφέρεται ως «Μπίμπι».

«Είπε ότι ο Μπίμπι ξεκίνησε καλά, αλλά «τον τελευταίο καιρό με πονάει» ή «με σκοτώνει τον τελευταίο καιρό» — ένα από αυτά», θυμάται το άτομο που ήταν παρόν στα σχόλια του Μπάιντεν. «Πηγαίνει, «Αλλά κάνει μια αδικία… αργά».

ΠΗΓΗ: NBC

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube