REAL TIME |

ΗΠΑ , Ισραήλ , Παλαιστίνη 24 Ιανουαρίου 2024

WSJ: Η Χαμάς είναι ανοιχτή σε μια συμφωνία για μερική απελευθέρωση των ομήρων

WSJ: Η Χαμάς είναι ανοιχτή σε μια συμφωνία για μερική απελευθέρωση των ομήρων

Η προθυμία της Χαμάς να συζητήσει μια συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων υποδηλώνει μια αλλαγή στην πολιτική της

Η Χαμάς είναι ανοιχτή σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα που θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση ορισμένων από τους 130 ομήρους που κρατούνται στο θύλακα, μετέδωσε την Τρίτη η Wall Street Journal, επικαλούμενη αιγυπτιακές πηγές.

Όπως ανέφεραν αξιωματούχοι στο Κάιρο, η τρομοκρατική οργάνωση φέρεται να είναι ανοιχτή σε μια συμφωνία για την απελευθέρωση όλων των γυναικών και παιδιών – πέραν όμως των γυναικών στρατιωτών που έχουν μεταφερθεί στη Γάζα. Στην προηγούμενη συμφωνία για τους ομήρους, που επίσης επικεντρώθηκε στην απελευθέρωσή γυναικών και παιδιών, 105 όμηροι κατάφεραν να απελευθερωθούν από τη Λωρίδα της Γάζας.

Η προθυμία της Χαμάς να συζητήσει μια συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων υποδηλώνει μια αλλαγή στην πολιτική της, αφού προηγουμένως είχε τονίσει ότι θα άφηνε τους εναπομείναντες ομήρους μόνο με αντάλλαγμα την μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την αποχώρηση των στρατευμάτων των Αμυντικών Δυνάμεων του Ισραήλ (IDF).

Νωρίτερα την Τρίτη, ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι διαμεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου δεν τους έχουν ενημερώσει για την απόρριψη από τη Χαμάς της δίμηνης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που είχε προτείνει η ισραηλινή κυβέρνηση, όπως μετέδωσε η Jerusalem Post.

Σύμφωνα με τη WSJ, ισραηλινές πηγές παραμένουν επιφυλακτικές ως προς την πραγματοποίηση των εν λόγω συνομιλιών, «αλλά είναι πρόθυμες να συνεχίσουν να συζητούν τις κατευθυντήριες γραμμές για μια πιθανή συμφωνία».

Εκεχειρία 30 ημερών στο επίκεντρο των συνομιλιών Ισραήλ-Χαμάς

Σημειώνεται πως την Τρίτη, το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές, μετέδωσε ότι το Ισραήλ και η Χαμάς συμφωνούν επί της αρχής ότι η ανταλλαγή Iσραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια μιας εκεχειρίας που θα διαρκέσει ένα μήνα, αλλά το σχέδιο-πλαίσιο καθυστερεί λόγω των διαφορών των δύο πλευρών σχετικά με το πώς θα δοθεί οριστικό τέλος στον πόλεμο στη Γάζα.

Οι εντατικές προσπάθειες διαμεσολάβησης υπό την ηγεσία του Κατάρ, των ΗΠΑ και της Αιγύπτου τις τελευταίες εβδομάδες επικεντρώθηκαν σε μια σταδιακή απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων – ξεκινώντας από τους πολίτες και καταλήγοντας στους στρατιώτες – με αντάλλαγμα την παύση των εχθροπραξιών, την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων ασφαλείας και περισσότερη βοήθεια στη Γάζα.

Ωστόσο, η Χαμάς αρνήθηκε να προωθήσει το σχέδιο μέχρι να συμφωνηθούν οι μελλοντικοί όροι μιας μόνιμης κατάπαυσης του πυρός, σύμφωνα με έξι πηγές που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ενώ το Ισραήλ έχει επιδιώξει να διαπραγματευτεί την πρόταση ανά στάδιο, η Χαμάς επιδιώκει «μια συμφωνία-πακέτο» που θα περιελάμβανε μόνιμη κατάπαυση του πυρός προτού απελευθερωθούν οι όμηροι κατά την αρχική φάση, δήλωσε Παλαιστίνιος αξιωματούχος. Το Ισραήλ και η Χαμάς μιλούν μέσω των διαμεσολαβητών και δεν συνομιλούν απευθείας.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε την Τρίτη ότι ο Αμερικανός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή Μπρετ ΜακΓκουρκ βρίσκεται στην περιοχή – για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα – για συζητήσεις σχετικά με την απελευθέρωση των ομήρων και ότι η Ουάσινγκτον θα υποστηρίξει μια μεγαλύτερη «ανθρωπιστική παύση».

Δύο αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας δήλωσαν ότι γίνονται εργασίες ώστε να αποδεχθεί η Χαμάς μια εκεχειρία διάρκειας 30 ημερών  που θα ακολουθηθεί από μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο, η Χαμάς ζητά εγγυήσεις ότι η δεύτερη φάση της συμφωνίας θα πραγματοποιηθεί, προκειμένου να συμφωνήσει στην αρχική εκεχειρία, είπαν οι πηγές, χωρίς να δώσουν λεπτομέρειες σχετικά με τις εγγυήσεις.

liberal.gr με πληροφορίες από Reuters, Wall Sreet Journal και Jerusalem Post

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube