Future Warfare: Περιφερόμενα πυρομαχικά HUNTER-5 και HUNTER-10 από την EDGE για τον Ελληνικό Στρατό

Future Warfare: Περιφερόμενα πυρομαχικά HUNTER-5 και HUNTER-10 από την EDGE για τον Ελληνικό Στρατό

Χωριανόπουλος Άγγελος από Future Warfare | Defense Intelligence Network. 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία κατέδειξε στον μέγιστο βαθμό την στρατηγική αξία των περιφερόμενων πυρομαχικών τόσο ναυτικό όσο και σε χερσαίο περιβάλλον μάχης. Τα περιφερόμενα πυρομαχικά λειτουργούν ως ένα υβρίδιο όχημα μεταξύ UAV/drone και κατευθυνόμενου πυραύλου, καθώς ίπτανται άνωθεν του πεδίου της μάχης, μεταφέρουν δεδομένα στοχοποίησης των εχθρικών δυνάμεων προς τα C4ISR και είναι εφικτή η διεξαγωγή επιχείρησης κρούσης έναντι δυνάμεων. Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας, έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην επιχειρησιακή αξιολόγηση των HUNTER-10 και HUNTER-2SJ από ελληνικής πλευράς αναφορικά με την προμήθεια περιφερόμενων πυρομαχικών. Να τονιστεί πως Ελλάδα και ΗΑΕ έχουν αρκετά καλές και θερμές σχέσεις κυρίως στον ενεργειακό τομέα έπειτα της θητείας του κ. Δένδια στο ΥΠΕΞ την προηγούμενη τετραετία.

Οι ΗΠΑ τα χρησιμοποιούν τόσο για εκτόξευση από ελικόπτερα και μη επανδρωμένα μέσα, όσο και από ρομποτικά ταχύπλοα USV και τακτικά κλιμάκια. Ο Ελληνικός Στρατός αυτήν την στιγμή δυστυχώς έχει μείνει σχετικά πίσω στην υιοθέτηση τέτοιων μεθοδολογιών μάχης. Έπειτα από επικοινωνία του γράφων με την EDGE έγινε ξεκάθαρο πως όλα τα περιφερόμενα πυρομαχικά που θα αναλυθούν μπορούν να λειτουργήσουν και σε μορφή σμήνους.

Τα drones HUNTER 5 και HUNTER 10 είναι σχεδιασμένα για εκτόξευση από τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, με βάρος απογείωσης 50 κιλών. Μπορούν να μεταφέρουν ωφέλιμο φορτίο 5 κιλών και 10 κιλών αντίστοιχα. Και τα δύο μοντέλα έχουν ταχύτητα πλεύσης 120 km/h και λειτουργούν σε μέγιστο υψόμετρο 7.000 ποδιών. Το HUNTER 5 διαθέτει 180 λεπτά αντοχής, ενώ το HUNTER 10 παρέχει 150 λεπτά. Κάθε drone διαθέτει άνοιγμα φτερών 3,6 m, μήκος 2,85 m και τροφοδοτείται από βενζινοκινητήρα.

Η EDGE Group έχει αναπτύξει και το Hunter 2-SJ με σκοπό την εύρεση και αντιμετώπιση εχθρικών παρεμβολών (το J σημαίνει Jammer). Εξουδετερώνοντας τα μέσα που χρησιμοποιούνται από τους αντιπάλους για να εμποδίσουν τις επικοινωνίες και την πλοήγηση σε φίλιες δυνάμεις, το νέο Hunter επιτρέπει στα συμμαχικά στρατεύματα να ανακτήσουν την ελευθερία κινήσεων και την αποτελεσματικότητα του συντονισμού.

Φωτογραφία από Χωριανόπουλος Άγγελος

Το Hunter 2-SJ έχει μήκος 1,5 μέτρα, ζυγίζει 13 κιλά και διαθέτει άνοιγμα φτερών 2,2 μέτρα. Έχει μέγιστη διάρκεια πτήσης 45 λεπτών με μέση ταχύτητα 90 km/h. Η εμβέλεια σύνδεσης δεδομένων με τα C4ISR είναι 50 km, ενώ μπορεί να ίπταται αυτόνομα προς την προγραμματισμένη περιοχή λειτουργίας.

Διαβάστε την συνέχεια: https://futurewarfare.gr/2023/12/14/loitering-munition-hunter-5-and-hunter-10-from-the-edge-group-for-the-greek-army/

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube