Πτώματα βρίσκονται διασκορπισμένα παντού. Παιδιά που έχασαν τους γονείς τους, γονείς που κουβαλάνε σε σακούλες τα πτώματα των παιδιών τους, τραυματίες που τρέχουν πανικόβλητοι να σωθούν. Η επίθεση στο νοσοκομείο αλ Αχλί στη Γάζα άφησε πίσω της τουλάχιστον 471νεκρούς σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υπηρεσίες υγείας, που προειδοποιούν ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί δραματικά. Τα περισσότερα θύματα ήταν γυναίκες και παιδιά. Στο νοσοκομείο πέρα από τους ασθενείς και το νοσηλευτικό προσωπικό είχαν βρει καταφύγιο εκατοντάδες άμαχοι.

Όσοι κατάφεραν να επιζήσουν μιλούν με τρόμο για εκείνες τις στιγμές. «Κάναμε εγχείρηση στο νοσοκομείο, έγινε ισχυρή έκρηξη και η οροφή κατέρρευσε μέσα στο χειρουργείο. Έγινε σφαγή», αφηγήθηκε ο Δρ. Γάσαν Αμπού Σίτα, που εργάζεται στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

Ισραήλ και Χαμάς αλληλοκατηγορούνται για την επίθεση. Η ισλαμιστική οργάνωση έκανε λόγο για κτηνωδία τονίζοντας πως πρόκειται για μια βίαιη σφαγή κατά του Παλαιστινιακού λαού. Ο ισραηλινός στρατός επέρριψε την ευθύνη στον Παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ, άλλη μια παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση, κάνοντας λόγο για αποτυχημένη εκτόξευση ρουκετών από πλευράς τος. Μάλιστα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έδωσαν στη δημοσιότητα ένα ηχητικό ντοκουμέντο, με τηλεφωνική συνομιλία δύο μελών της Χαμάς, που φαίνεται να παραδέχονται πως ευθύνονται για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου.

Θέση για το θέμα πήρε και ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος πραγματοποίησε χθες επίσκεψη στο Ισραήλ. Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε στο πλευρό του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι φαίνεται πως η άλλη πλευρά φέρει την ευθύνη, τονίζοντας, όμως πως πρέπει να γίνουν έρευνες. «Είμαι θλιμμένος και σοκαρισμένος. Και με βάση αυτά που είδα, φαίνεται ότι αυτό πραγματοποιήθηκε από την αντίπαλη πλευρά», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον θα προσφέρει ό,τι χρειάζεται στο Ισραήλ ώστε να αμυνθεί απέναντι στη Χαμάς.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ελπίζει ότι η επίσκεψή του θα μπορούσε να αποτρέψει περαιτέρω εχθροπραξίες μεταξύ των δύο πλευρών, να κατευνάσει τις ανησυχίες των αραβικών κρατών για ενδεχόμενη εξάπλωση της σύρραξης και να στείλει εμμέσως μήνυμα στο Ιράν πως αν αποφασίσει να εμπλακεί στην κρίση απέναντι του θα βρει και τις ΗΠΑ. Το ρίσκο που αναλαμβάνει είναι μεγάλο, αλλά αν τα καταφέρει θα πρόκειται για μια μεγάλη διπλωματική νίκη.

Πάντως, το επιτελείο Μπάιντεν ανησυχεί ότι η επίσκεψη στο Ισραήλ αυτή την χρονική περίοδο μπορεί να συνδέσει τον Αμερικανό πρόεδρο με την επικείμενη χερσαία επιχείρηση, κάτι που θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη οργή εναντίον των ΗΠΑ και θα συσπειρώσει τον αραβικό κόσμο εναντίον τους. Ήδη οι φωνές, που μιλούν για αντίποινα κατά της Ουάσιγκτον, έχουν αρχίσει να ακούγονται πιο δυνατά.

Φιλελεύθερος