REAL TIME |

Κώστας Βενιζέλος: Κύριε Γκουτέρες αντιμετωπίστε το Κυπριακό όπως το Ουκρανικό

Κώστας Βενιζέλος: Κύριε Γκουτέρες αντιμετωπίστε το Κυπριακό όπως το Ουκρανικό

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ – Λευκωσία

Σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες. Ο τελευταίος θα δεχθεί το Σάββατο, όταν πλέον θα ολοκληρωθούν οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του Διεθνούς Οργανισμού, τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

Οι δυο αυτές συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στη σκιά των όσων ανέφερε ο ηγέτης της κατοχικής Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Στη σκιά των όσων απαράδεκτων ανέφερε σε σχέση με την μορφή της λύση, επαναλαμβάνοντας το τουρκικό αφήγημα για δυο κράτη καθώς και με την έκκληση του για αναγνώριση της αποσχιστικής οντότητας.

  • Την ίδια ώρα, η πολυσυζητημένη συνάντηση Γκουτέρες- Ερντογάν, όπως είναι γνωστό, ματαιώθηκε. Η Λευκωσία επένδυσε στη συνάντηση καθώς αναμενόταν να ξεκαθαρίσει σε κάποιο βαθμό η πρόθεση της κατοχικής πλευράς για το τι μέλλει γενέσθαι στο Κυπριακό.

Συνεπώς όλα θα κριθούν από τις δυο χωριστές  συναντήσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και  τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, ενώ δεν αποκλείεται ο Αντόνιο Γκουτέρες να δει και τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως αν και το ενδεχόμενο κοινής συνάντησης Γκουτέρες- Χριστοδουλίδη και Τατάρ είναι απομακρυσμένο, ωστόσο, τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί την υστάτη. Κι αυτό γιατί γίνονται παρασκηνιακές προσπάθειες και παρεμβάσεις.

Βεβαίως ακόμη και να γίνει τριμερή, αυτό δεν σημαίνει ότι θα ανατραπούν τα δεδομένα, να διαφοροποιηθεί η τουρκική μαξιμαλιστική στάση. Τούτο είναι ξεκάθαρο.

Στη σημερινή συνάντηση Γκουτέρες και Χριστοδουλίδη αποτελεί ευκαιρία για τον Πρόεδρο της Κύπρου, να θέσει κάποια ζητήματα σε σχέση με το Κυπριακό. Να αναδείξει την ουσία του ζητήματος ως θέματος εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής, σημειώνοντας πως ο στόχος της διεθνούς κοινότητας θα πρέπει να είναι η άρση των κατοχικών δεδομένων.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στην ομιλία του ενώπιον της ολομέλειας της Γενικής Συνέλευσης στον παραλληλισμό Κυπριακού και Ουκρανικού.

  • «Η Ουκρανία αποτελεί παράδειγμα, με τον πιο σκοτεινό τρόπο, του ότι μια απειλή για την ειρήνη κάπου στον κόσμο, είναι μια απειλή για την ειρήνη παντού», ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης,, υπενθυμίζοντας ότι «η εισβολή στην Ουκρανία δεν είναι η πρώτη περίπτωση που η βία χρησιμοποιήθηκε εναντίον  κυρίαρχου έθνους στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, υπέδειξε ότι στην Κύπρο ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο εξακολουθούν να παραβιάζονται».

Ο Πρόεδρος της Κύπρου θα πρέπει να σημειώσει προς τον Αντόνιο Γκουτέρες πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να λειτουργήσει στο Κυπριακό όπως και πράττει και στην Ουκρανία.

Στην Ουκρανία δεν γίνεται αποδεκτή η νομιμοποίηση των αποτελεσμάτων της εισβολής. Στην Κύπρο γιατί να γίνουν αποδεκτά;

 

Κύριε Γκουτέρες αντιμετωπίστε το Κυπριακό όπως το Ουκρανικό: Αυτό να είναι το μήνυμα του Προέδρου Χριστοδουλίδη προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube