Εξωτερική Πολιτική , ΗΠΑ 7 Αυγούστου 2023

Η Ελλάς ως βάση

Η Ελλάς ως βάση

Στο προσκήνιο ίδρυση βάσεων των ΗΠΑ στα νησιά

Ο λόγος φυσικά ότι υπό την πίεση της Αγκυρας η παρουσία αμερικανικών βάσεων σε ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου θα λειτουργούσε αποτρεπτικά στην περίπτωση που η Τουρκία αποπειράτο στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Ελλάδος.

Ηταν ο υπουργός Αμύνης της κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος που τον Οκτώβριο 2018, κατά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζέιμς Μάτις, πρότεινε τη δημιουργία στρατιωτικής βάσεως των ΗΠΑ στην Κάρπαθο της Δωδεκανήσου. Με την υπογραφή της ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας Αμοιβαίας Συνεργασίας το 2021, επί κυβερνήσεως Κυριάκου Μητσοτάκη, οι συζητήσεις εντατικοποιήθηκαν.

Βεβαίως, η πορεία έως την οριστικοποίηση μιας συμφωνίας θα είναι μακρά, διότι η όλη διαδικασία προϋποθέτει έγκριση της ψηφισθείσης αποφάσεως από τη Γερουσία, εκθέσεις των υπουργείων Αμύνης και Εξωτερικών των ΗΠΑ περί της λειτουργίας των νέων βάσεων στην Ελλάδα και άλλα συναφή.

Πέραν των πρακτικών αυτών θεμάτων υπάρχει και ένας άλλος μείζων πολιτικός παράγων, που δεν είναι άλλος από τη «θετική ατμόσφαιρα» που θα προκύψει από την αναβάθμιση των σχέσεων Αθηνών – Ουάσιγκτον και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την προώθηση ζητημάτων που εκκρεμούν, συνδεδεμένων άμεσα με τα ευρύτερα συμφέροντα της χώρας.

Οπως συμβαίνει πάντα, θέματα της μορφής αυτής δεν είναι τόσο απλά όσο παρουσιάζονται συχνότατα. Επειτα από μια επικίνδυνη περίοδο εντάσεως, τελούμε πλέον εν αναμονή ενάρξεως ελληνοτουρκικών συνομιλιών με στόχο την εξομάλυνση –κατά το δυνατόν– των σχέσεων των δύο χωρών.

Ο ρόλος των ΗΠΑ για την επανέναρξη των νέων επαφών Ελλάδος και Τουρκίας είναι αναμφισβήτητος. Με τη διαφορά ότι, σε αντίθεση με τις αμερικανικές διαμεσολαβήσεις κατά το παρελθόν, οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Αγκυρα παρουσιάζουν σοβαρές δυσλειτουργίες.

Ηδη από το 2021 η εγκατάσταση νέων αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα προκάλεσε δημόσια αντίδραση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οχι βεβαίως διότι πράγματι η Αγκυρα πιστεύει ότι μπορεί ποτέ η Ελλάς να κάνει χρήση των βάσεων αυτών για επίθεση εναντίον της Τουρκίας. Δεν θα το επιτρέψουν, άλλωστε, ποτέ οι Αμερικανοί. Αλλά διότι η αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στον ελληνικό χώρο απομειώνει, μέχρις ενός σημείου, τη στρατηγική σημασία της Τουρκίας για την Ουάσιγκτον.

Εξυπακούεται ότι το θέμα δεν πρόκειται να τεθεί στο πλαίσιο των διερευνητικών συνομιλιών. Θέματα γεωστρατηγικής σημασίας η Αγκυρα διαπραγματεύεται μόνον με μεγάλες δυνάμεις και η Ελλάς βεβαίως δεν είναι μία από αυτές.

Η διαφορά των δύο χωρών είναι ότι ενώ ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί πως έθεσε την Ελλάδα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας με την έκρηξη του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας, ο κ. Ερντογάν μετέχει άμεσα στη διαμόρφωση της Ιστορίας, σε μια περίοδο γενικής ανατροπής σε επίπεδο παγκόσμιο. Ποιος πάει για το καλύτερο, ο Θεός το ξέρει.

Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube