REAL TIME |

Τουρκία: Τώρα σειρά έχει να νανουρίσουμε τον κόσμο με το παραμύθι της ένταξης στην ΕΕ

Τουρκία: Τώρα σειρά έχει να νανουρίσουμε τον κόσμο με το παραμύθι της ένταξης στην ΕΕ

Πώς προέκυψε το παραμύθι της Ε.Ε. στη ρητορική Ερντογάν

Γράφει ο Musa Özuğurlu

Τα μέσα ενημέρωσης της εποχής της τουλίπας με τις ραγισμένες αρτηρίες συνεχίζουν να βρίσκουν ένα νέο παραμύθι κάθε μέρα. Παίζουν. Παίζουν με όλους, με κάθε αξία. Διαστρέφουν κάθε έννοια και πιστεύουν ότι αυτό το παιχνίδι μπορεί να συνεχιστεί για πάντα στον εξωπραγματικό κόσμο που έχουν δημιουργήσει.

Ο Ερντογάν ανέβασε τον πήχη δύο ώρες πριν την μετάβασή του στο ΝΑΤΟ και είπε: «Η ένταξη στην ΕΕ θα είναι το αντάλλαγμα έναντι της άρσης του βέρο για τη Σουηδία». Μόλις έφτασε στο Βίλνιους ανακοινώθηκε ότι ενέκρινε την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ήταν αναμενόμενο; Φυσικά, θα έπρεπε να ήταν αναμενόμενο, δεδομένου του μεγάλου αριθμού ενεργειών που έρχονταν σε αντίθεση με τις μέχρι τώρα δηλώσεις του.

Το σουηδικό ζήτημα ήταν ένα από τα υλικά που χρησιμοποιούσαν τα μέσα ενημέρωσης του Παλατιού για προπαγάνδα κατά του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου μέχρι χθες. Οι εκλογές τελείωσαν και τελικά αυτοί οι ίδιοι ήταν που άνοιξαν την πόρτα για να μπει η Σουηδία στο ΝΑΤΟ.

Είναι αδύνατο να μη λυπόμαστε όσους εργάζονται στα ΜΜΕ, που εκπληρώνουν το καθήκον να παρουσιάζουν στο κοινό την πολιτική «μια έτσι μια αλλιώς» του Ερντογάν και να την δικαιολογούν με παραμύθια. Οι καημένοι μπερδεύονται τι να γράψουν κάθε πρωί. Κατάπιαν όσα έγραφαν για τη Σουηδία μέχρι χθες και κατάφεραν πάλι να επινοήσουν μια ιστορία νίκης.

Ωστόσο, αυτή η ιστορία της επιμονής στο βέτο για τη Σουηδία, που την παρουσίαζαν επί μήνες ως μια νίκη του Ερντογάν και της Τουρκίας έναντι της Δύσης και του ΝΑΤΟ, τώρα, με την αλλαγή πολιτικής, έπρεπε να ξεχαστεί το συντομότερο δυνατό. Ξέρουν οι ίδιοι ότι μετά την αλλαγή στάσης, υπάρχει μια βαριά ήττα στη μέση. Όμως αμέσως βρέθηκε το “φάρμακο” για να ξεπεραστεί: Η ένταξη στην ΕΕ.

Πράττουν όπως και τα πρώτα χρόνια που ήρθαν στην εξουσία. Είχαν δουλέψει για πολύ καιρό για να αποκοιμηθούν οι μάζες. Στη συνέχεια, η κυριαρχία της Τουρκίας Μέση Ανατολή, η Αραβική Άνοιξη, ο ηγετιός ρόλος στον ισλαμικό κόσμο, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και παρόμοια ζητήματα προβλήθηκαν από τα ΜΜΕ του Ερντογάν και μπήκαν στη ζωή μας. Τώρα άρχισαν πάλι να λένε για την ΕΕ.

Οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ διακόπηκαν με απόφαση της ίδιας της ΕΕ για αρκετά χρόνια. Γιατί διακόπηκαν οι συνομιλίες; Η κυβέρνηση δεν ήταν ειλικρινής απέναντι στον συνομιλητή της που την πήρε στα σοβαρά. Μάλιστα, δεν ήταν ειλικρινής με κανέναν. Καταρχήν εξαπάτησαν τους δικούς τους πολίτες λέγοντας «θα εκδημοκρατιστούμε». Ο εκδημοκρατισμός θα μπορούσε να έχει μια παρενέργεια για τον Ερντογάν και το ΑΚΡ, που ήταν η απώλεια της εξουσίας. Θυσίασαν τη δημοκρατία για να μην χάσουν τη δική τους εξουσία. Ο μόνος λόγος για τον οποίον δημιουργήθηκαν τα προβλήματα με την ΕΕ είναι εκείνα τα άρθρα που δεν υλοποίησε η Τουρκία τα οποία σχετίζονται με τον εκδημοκρατισμό.

Ticari, ekonomik fasıllar bürokratik işler. Çok da zor değil yani açılıp kapanmaları. Ancak asıl olanlara gelindiğinde Türkiye’nin AB’ye kabul edilmesinin neredeyse imkansız olduğu görülüyor.

Το σύνολο των κεφαλαίων για την ολοκήρωση της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. είναι 35. Μόνο 3 από αυτά τα 35 κεφάλαια έχουν ολοκληρωθεί. Μόνο ένα από αυτά τα τρία κεφάλαια έχει κλείσει. Τα εμπορικά και οικονομικά κεφάλαια είναι γραφειοκρατικά. Δεν είναι τόσο δύσκολο να ανοίξεις και να τα κλείσεις. Ωστόσο, όταν πρόκειται για τα κυριότερα άρθρα, τα οποία η Τουρκία ούτε καν τα αγγίζει, φαίνεται ότι είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει αποδεκτή η Τουρκία στην Ε.Ε.

Ας δώσουμε μερικά παραδείγματα:

  • Ελεύθερη Μετακίνηση Εργαζομένων: Απαιτείται σημαντική προσπάθεια
  • Δημόσιες συμβάσεις: Απαιτείται μεγάλη προσπάθεια
  • Κοινωνία της Πληροφορίας και Μέσα Ενημέρωσης: Απαιτείται μεγάλη προσπάθεια
  • Γεωργία και Αγροτική Ανάπτυξη: Απαιτείται μεγάλη προσπάθεια
  • Ασφάλεια Τροφίμων, Κτηνιατρική και Φυτοϋγειονομική: Απαιτείται μεγάλη προσπάθεια
  • Φορολογία: Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια
  • Κοινωνική πολιτική και απασχόληση: Απαιτείται μεγάλη προσπάθεια
  • Δικαιοσύνη και θεμελιώδη δικαιώματα: Απαιτείται μεγάλη προσπάθεια
  • Δικαιοσύνη, Ελευθερία και Ασφάλεια: Απαιτείται μεγάλη προσπάθεια
  • Περιβάλλον: Απαιτείται σημαντική προσπάθεια

Η λίστα μπορεί να επεκταθεί. Δύο κρίσιμα θέματα σε αυτή τη λίστα είναι η «Δικαστική εξουσία και τα θεμελιώδη δικαιώματα» και η «Δικαιοσύνη, ελευθερία και ασφάλεια». Αν δεν υπάρχει πρόοδος σε αυτούς τους δύο τίτλους, τι σημαίνει ακόμα κι αν οι βαθμοί όλων των άλλων είναι «ΟΚ»;

Το ερώτημα δεν είναι για την ΕΕ, αλλά για εμάς τους ίδιους. Δεν είναι κρίμα να συζητάμε αυτά τα δύο θέματα με βάση τα κριτήρια της ΕΕ και ότι η δεινή κατάσταση που βρισκόμαστε ως αποτέλεσμα των πολιτικών αυτής της κυβέρνησης μας παρουσιάζεται ως διαπραγματευτικό χαρτί στις πρωτεύουσες της ΕΕ; Προφανώς δεν υπάρχει πρόβλημα για την κυβέρνηση και τη μηχανή προπαγάνδας της.

Τα μέσα ενημέρωσης της εποχής της τουλίπας με τις ραγισμένες αρτηρίες συνεχίζουν να βρίσκουν ένα νέο παραμύθι κάθε μέρα.

Παίζουν. Παίζουν με όλους, με κάθε αξία. Διαστρέφουν κάθε έννοια και πιστεύουν ότι αυτό το παιχνίδι μπορεί να συνεχιστεί για πάντα στον εξωπραγματικό κόσμο που έχουν δημιουργήσει.

Τώρα ήρθε η ώρα να παίξουμε λίγο το “έργο της ΕΕ”. Ο εκλεγμένος από τον λαό βουλευτής Can Atalay να παραμείνει στη φυλακή, ο Ντεμιρτάς και ο Καβάλα δεν θα αποφυλακιστούν, δεκάδες ανώνυμοι θα συνεχίσουν να περιμένουν την πραγματική δικαιοσύνη. Εν τω μεταξύ, ένα 14χρονο αγόρι αναμένεται να καταδικαστεί για εξύβριση του προέδρου.

Όσοι διαχειρίζονται αυτά τα μέσα ενημέρωσης της εποχής της τουλίπας δεν έχουν την ευφυΐα να συνειδητοποιήσουν ότι το να προσποιούνται ότι δεν υπάρχει πρόβλημα δημιουργεί μόνιμη ζημιά στην κοινωνία. Αλλά είναι πονηροί. Το μεγαλύτερο ταλέντο τους είναι ότι μπορούν να πουν ξεκάθαρα ψέματα στο κοινό και να κάνουν ένα μέρος του κοινού να το πιστέψει.

Αυτή η κυβέρνηση κατηγορεί συνεχώς την ΕΕ ότι δεν είναι ειλικρινής; Στην πραγματικότητα, οι ίδιοι δεν είναι ειλικρινείς. Το μεγαλύτερο ψέμα ξεκινάει εδώ. Δεν είναι η ΕΕ που είναι κάτι ωραίο για την κυβέρνηση, είναι το παραμύθι της ΕΕ που πρέπει να πουλήσουν στον κόσμο: “Η Τουρκία θα ενταχθεί στην ΕΕ!”

Μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης

Πηγή: artigercek.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube