ΡΑΓΔΑΙΕΣ είναι οι εξελίξεις, που σημειώνονται τόσο στο πεδίο του ΝΑΤΟ όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την Τουρκία να θέλει κι αυτή τη φορά να είναι πρωταγωνίστρια. Και ο πρωταγωνιστικός της ρόλος, με βάση την τουρκική προσέγγιση, περνά μέσα από τη λογική ότι θα πρέπει να εισπράξει δώρα για να… συμπεριφερθεί όπως τα υπόλοιπα κράτη, τα κανονικά.

Για να συναινέσει στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ έθεσε όρους. Καμία άλλη χώρα δεν το έχει κάνει αυτό. Για να δεχθεί να εγκρίνει μέσα από το τουρκικό κοινοβούλιο, τη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, την αίτηση της χώρας αυτής, έχει ανοίξει πολλά θέματα, έθεσε στην ατζέντα παλιά ζητήματα και ζήτησε ανταλλάγματα. Έτσι έμαθε η Άγκυρα να λειτουργεί, έτσι συμπεριφέρονται οι διεθνείς παίκτες έναντι της κατοχικής δύναμης. Και γι αυτό και οι διεθνείς παίκτες βρίσκουν μπροστά τους συνεχώς τις αξιώσεις του καθεστώτος Ερντογάν. Από τη στιγμή, κατά την οποία έχουν συνηθίσει την κατοχική δύναμη στο καλόπιασμα, θα βιώνουν αυτά τα διπλωματικά θρίλερ.

ΠΑΝΤΑ μέσα από εξελίξεις και την εναρμόνιση, έστω και συγκυριακά, διαφορετικών συμφερόντων, προσφέρονται ευκαιρίες. Άλλωστε, με αυτόν τον τρόπο ασκείται η πολιτική. Διαφορετικά θα αποδεχόμαστε, λίγο- πολύ, μοιρολατρικά τις εξελίξεις και τα όσα διαδραματίζονται στα ψηλά δώματα των ισχυρών του διεθνούς γίγνεσθαι. Κι αυτό θα συνιστά αυτοχειρία και πρέπει να το συνειδητοποιήσουν όλοι.

Η ΣΥΓΚΥΡΙΑ, κατά τη γνώμη μας, ευνοεί την προώθηση της πρωτοβουλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό. Αυτό μπορεί να γίνει με τις παρεμβάσεις, τη συμμετοχή εν γένει της Ένωσης, σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό, αλλά και συνδέοντας το ζήτημα της Κύπρου με τις συζητήσεις, που φαίνεται ότι θα ξεκινήσουν στο πεδίο των ευρωτουρκικών. Αυτό τουλάχιστον φαίνεται ότι θα γίνει μετά και τη συνάντηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισιέλ με τον Ερντογάν, ότι δηλαδή θα «ξεπαγώσουν» οι συζητήσεις μεταξύ των δυο πλευρών.

ΘΕΩΡΟΥΜΕ δε πως οι εξελίξεις που έχουν σημειωθεί τα τελευταία 24ωρα μπορούν να τύχουν αξιοποίησης. Γι αυτό και θα πρέπει να συνεχιστεί η πρωτοβουλία, η πολιτική και διπλωματική προσπάθεια, να ενταχθεί το Κυπριακό στη μεγάλη εικόνα των διεργασιών. Εργαλεία και δυνατότητες υπάρχουν και μπορούν να αξιοποιηθούν προς την κατεύθυνση υλοποίησης των σχεδιασμών της Λευκωσίας. Η σημερινή συγκυρία μπορεί να λειτουργήσει με τρόπο, που θα εξυπηρετήσει τους στόχους μας.