REAL TIME |

ΗΠΑ , Κίνα 8 Ιουλίου 2023

Γέλεν από Κίνα: Δεν θέλουμε μια προσέγγιση “ο νικητής τα παίρνει όλα”

Γέλεν από Κίνα: Δεν θέλουμε μια προσέγγιση “ο νικητής τα παίρνει όλα”

Τετραήμερη επίσκεψη Γελέν στο Πεκίνο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, πρέπει να ανταγωνίζονται με θεμιτό τρόπο και να επικοινωνούν στενά για να αποφεύγονται οι παρεξηγήσεις, δήλωσε από το Πεκίνο η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, σύμφωνα με το Reuters.

Συνεχίζοντας τις συναντήσεις της με κορυφαίους Κινέζους αξιωματούχους, η Γέλεν δήλωσε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Χε Λιφένγκ ότι το διμερές εμπορικό ρεκόρ που σημειώθηκε πέρυσι παρά τις πρόσφατες εντάσεις δείχνει ότι υπάρχει “άφθονος χώρος για τις επιχειρήσεις μας να συμμετάσχουν στο εμπόριο και τις επενδύσεις”.

“Αλλά ήταν κρίσιμο να συνεχίσουμε να μιλάμε για τομείς κοινού ενδιαφέροντος καθώς και για διαφωνίες”, είπε.

Σε δηλώσεις του ο Χιφένγκ είπε: “Θα ήθελα να μιλήσω με την κ. Γέλεν. Εν μέσω μιας περίπλοκης παγκόσμιας οικονομικής προοπτικής, υπάρχει επιτακτική ανάγκη οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες να επικοινωνούν στενά και να ανταλλάσσουν απόψεις σχετικά με τις απαντήσεις μας στις διάφορες προκλήσεις”.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε “να βοηθήσει και τις δύο πλευρές να κατανοήσουν πληρέστερα τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές και να λάβουν καλύτερες αποφάσεις για την ενίσχυση των οικονομιών μας”, είπε.

Η Γέλεν επανέλαβε ότι η Ουάσινγκτον δεν επιδιώκει μια προσέγγιση “ο νικητής τα παίρνει όλα” ή οικονομικό πλεονέκτημα στις σχέσεις της με την Κίνα, αλλά θέλει να διασφαλίσει έναν υγιή ανταγωνισμό με ένα “δίκαιο σύνολο κανόνων” που θα ωφελήσει και τις δύο χώρες με την πάροδο του χρόνου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να επικοινωνούν άμεσα τις ανησυχίες τους για συγκεκριμένες οικονομικές πρακτικές και θα αναλάβουν στοχευμένες δράσεις για την προστασία της εθνικής τους ασφάλειας, δήλωσε η Γέλεν.

Προέτρεψε την Κίνα να μην επιτρέψει σε τυχόν διαφωνίες να “οδηγήσουν σε παρεξηγήσεις, ιδίως εκείνες που προέρχονται από την έλλειψη επικοινωνίας, οι οποίες μπορούν να επιδεινώσουν άσκοπα τις διμερείς οικονομικές και χρηματοπιστωτικές μας σχέσεις”.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube