ΤΟ ΘΕΜΑ αυτό με τις τουρκοκυπριακές περιουσίες, επανήλθε για μια ακόμη φορά στο προσκήνιο με αφορμή μια υπόθεση, που έφερε στο φως της δημοσιότητας ο «Φ» και αφορά την περίπτωση του Ορχάν Χουσεΐν Ντερβίς. Ως γνωστό με απόφαση Δικαστηρίου, ο Ντερβίς ανέκτησε την περιουσία του στη Λεμεσό και παράλληλα θα του αποδοθούν €345.000 υπό μορφή αποζημίωσης σχετικά με την παράτυπη αξιοποίηση της περιουσίας του από τον Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, δηλαδή τον υπουργό Εσωτερικών.  Ο Ντερβίς γεννήθηκε στην Αμερική και, όπως έγραψε ο «Φ», ουδέποτε υπήρξε πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτή προφανώς η… λεπτομέρεια καθόρισε και την απόφαση του Δικαστηρίου. Όπως  επίσης και το γεγονός ότι η περιουσία αγοράστηκε πριν την εισβολή και συγκεκριμένα το 1973.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ αυτή είναι πολύ σοβαρή και προκαλεί ανησυχία. Ήδη στα κατεχόμενα υπάρχουν «καλοθελητές», οι οποίοι σπεύδουν να εξηγήσουν τα κριτήρια στη βάση των οποίων μπορούν Τουρκοκύπριοι να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους, που βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές. Όπως έχει αναφερθεί, από Τ/κ δικηγόρο οι Τουρκοκύπριοι που μετανάστευσαν στο εξωτερικό πριν από το 1974 μπορούν να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές. Σύμφωνα με Τουρκοκύπριο δικηγόρο, «όσοι το επιθυμούν μπορούν να καταθέσουν αγωγή χωρίς να περιμένουν τη λύση του Κυπριακού. Εάν δεν πληρούνται αυτά τα κριτήρια, οι δικαιούχοι μπορούν να εισέλθουν σε μια διαδικασία που φτάνει μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

ΔΕΝ μπορούμε να υπεισέλθουμε σε νομικής υφής ζητήματα, αλλά το όλο θέμα, για εμάς είναι εξόχως πολιτικό. Από το 1974 και εντεύθεν, έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας κατέχεται διά της ισχύος από την Τουρκία, η οποία έχει προχωρήσει σε εθνοκάθαρση. Τούτο δεν μπορεί να μην λαμβάνεται υπόψη. Δεν μπορεί, δηλαδή, τα ζητήματα αυτά να αντιμετωπίζονται μόνο νομικά. Και δεν μπορεί η νομική υφή των υποθέσεων να αφορά μόνο τους Τουρκοκύπριους. Μέχρι τη λύση του Κυπριακού ενόσω συνεχίζεται η κατοχή τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν μπορεί να συζητείται θέμα επιστροφής περιουσιών, που βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές.