REAL TIME |

ΗΠΑ , Ιαπωνία , Κίνα 2 Ιουλίου 2023

Πολεμικό μήνυμα από Ιαπωνία στην Κίνα! Κοινή άσκηση με ΗΠΑ και εκτόκευση πυραύλου Sea Sparrow

Πολεμικό μήνυμα από Ιαπωνία στην Κίνα! Κοινή άσκηση με ΗΠΑ και εκτόκευση πυραύλου Sea Sparrow

Ένα πολεμικό πλοίο του ιαπωνικού ναυτικού εκτόξευσε έναν αντιαεροπορικό πύραυλο RIM-162 Evolved Sea Sparrow (ESSM) προς έναν προσομοιωμένο στόχο κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης με το Ναυτικό των ΗΠΑ (USN) την περασμένη εβδομάδα στη Χαβάη εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με την Κίνα στον δυτικό Ειρηνικό. 

Μια ναυτική σύγκρουση με την Κίνα στην Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας κοντά στα νησιά Ριουκο΄τ και την Οκινάουα έχει αξιολογηθεί εδώ και καιρό ως πιθανό σενάριο, ειδικά κατά τη διάρκεια μιας κινεζικής στρατιωτικής κίνησης στην Ταϊβάν. 

Το εάν το Τόκιο και η Ουάσιγκτον θα μπορούσαν πράγματι να συμμετάσχουν σε αντεπιθέσεις για την υποστήριξη της Ταϊπέι, μένει να φανεί. Ωστόσο, οποιαδήποτε μεμονωμένη δύναμη που αναλαμβάνει μια υλικοτεχνικά ανώτερη Κίνα έχει λίγες πιθανότητες επιτυχίας, με μόνο μια συνδυασμένη δύναμη να έχει τη δυνατότητα να θέσει μια σοβαρή πρόκληση για το Ναυτικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLAN) και την Αεροπορία PLA (PLAAF). 

Η εκτόξευση πυραύλου με το βλέμμα στην Κίνα

Οι φωτογραφίες έδειξαν το αντιτορπιλικό JS Suzutsuki της Ιαπωνικής Ναυτικής Δύναμης Αυτοάμυνας (JMSDF) να απελευθερώνει τον πύραυλο από κάθετη βαλίστρα εκτόξευσης (VLS). Δεν είναι ξεκάθαρο εάν χρησιμοποιήθηκε μη επανδρωμένο αεροσκάφος αναλώσιμου στόχου για να χτυπήσει ο πύραυλος ή αν η βολή ήταν για την εξάσκηση σε άλλες πτυχές του πολέμου.

Μια ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας της Ιαπωνίας (MoD) ανέφερε, ότι το JS Suzutsuki βρίσκεται «αυτή τη στιγμή σε εκπαίδευση αποστολής στις ΗΠΑ» που διεξήγαγε «εκπαίδευση εκτόξευσης του ESSM…στη γύρω θάλασσα της Χαβάης για την υποστήριξη του Αμερικανικού Ναυτικού».

Ένας εξελιγμένος πύραυλος Sea Sparrow (ESSM) φεύγει από το σύστημα εκτόξευσης του πολεμικού πλοίου JS Suzutsuki στη θάλασσα της Χαβάης στις 23 Ιουνίου. Φωτογραφία: Υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας (MoD).

Η λειτουργική λέξη, «σε υποστήριξη», υποδηλώνει σαφή διαλειτουργικότητα μεταξύ του ιαπωνικού και του αμερικανικού ναυτικού. Τα πολεμικά πλοία της Ιαπωνικής Ναυτικής Δύναμης Αυτοάμυνας (JMSDF) μπορεί να θεωρηθεί ότι αποτελούν μέρος ενός συνδυασμένου στόλου που παρέχει ολοκληρωμένη αεροπορική άμυνα σε σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ (USN), τα οποία ενδέχεται να αναλάβουν μεγαλύτερες επιθέσεις κατά της ναυσιπλοΐας ή ακόμη και χερσαίας επίθεσης.

Ο Διοικητής του JS Suzutsuki, Διοικητής Noguchi Yuta, δήλωσε: «Καταφέραμε να επιδείξουμε την πλήρη ικανότητα των εγκατεστημένων οπλικών συστημάτων μας, καταφέραμε να νικήσουμε έναν στόχο και βελτιώσαμε τις τακτικές μας ικανότητες. Επιπλέον, το ηθικό του πληρώματος είναι υψηλό για να ανταποκριθεί σε νέες αποστολές».

Το ότι ο στόχος είναι το Ναυτικό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας (PLAN) αντικατοπτρίστηκε στην επόμενη δήλωση του Cdr Yuta που περιγράφει τους ευρύτερους στόχους. «(Είναι να συνειδητοποιήσουμε) ενός Ελεύθερου και Ανοικτού Ινδο-Ειρηνικού και ενός περιβάλλοντος ασφαλείας που δεν ανέχεται οποιεσδήποτε μονομερείς προσπάθειες αλλαγής του status quo με τη βία», ανέφερε ο Yuta στη δήλωση του ιαπωνικού υπουργείου αμύνης. 

Άλλες ασκήσεις μεταξύ αμερικανικού και ιαπωνικού ναυτικού, Πολεμική Αεροπορία

Επίσης, σε κάτι που φαίνεται να είναι μια απάντηση στα κινεζικά και ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά H-6 και Tu-95 που πραγματοποιούν κοινές περιπολίες πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας και τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, η Διοίκηση Ινδοειρηνικού των ΗΠΑ (INDOPACOM) δημοσίευσε στο Twitter φωτογραφίες της Japan Air F-16 της Δύναμης Αυτοάμυνας (JASDF) που πετούν με αμερικανικά F-35 και ένα αεροσκάφος τάνκερ ανεφοδιασμού με καύσιμα.

Η πτήση «σχηματισμού» «επιδεικνύει τη διαλειτουργικότητα των δυνάμεών μας και τη δέσμευση των ΗΠΑ να υποστηρίξουν έναν Ελεύθερο και Ανοικτό Ινδοειρηνικό», ανέφερε το tweet της INDOPACOM. 

Πριν από αυτό, στις 20 Ιουνίου, το JMSDF μοιράστηκε φωτογραφίες του αντιτορπιλικού του κατηγορίας Μάγια, JS Haguro, που συμμετείχε σε διμερή άσκηση Βαλλιστικής Άμυνας (BMD) με το USS John Finn του USN. Το John Finn είναι μέρος του 7ου στόλου των ΗΠΑ. 

Ο πύραυλος Evolved Sea Sparrow

Το RIM-162 ESSM είναι μια παραλλαγή του πυραύλου RIM-7 Sea Sparrow (SSM), μιας εκτοξευόμενης έκδοσης του πυραύλου αέρος-αέρος AIM-7 Sparrow (AAM). 

Είναι ενδιαφέρον ότι η ανάπτυξη της εκτοξευόμενης από τη θάλασσα έκδοσης του ίδιου του AIM-7 AAM ήταν ως απάντηση στη βύθιση του ισραηλινού αντιτορπιλικού INS Eilat το 1967 από έναν ρωσικό αντιπλοϊκό πύραυλο κρουζ. 

Το 1968, τέσσερις χώρες (Δανία, Ιταλία, Νορβηγία και Ηνωμένες Πολιτείες) υπέγραψαν ένα μνημόνιο κατανόησης (MoU) για την από κοινού ανάπτυξη του ΝΑΤΟ Seasparrow Surface Missile System (NSSMS). Η Κοινοπραξία του NATO Seasparrow γεννήθηκε στη συνέχεια και τώρα έχει αναπτυχθεί σε 12 χώρες. 

Η Ιαπωνία είναι μεταξύ έξι άλλων μη υπογραφόντων στην Κοινοπραξία που έχει αποκτήσει το σύστημα. Είναι εγκατεστημένο στα ελικόπτερα Hyuga, στις φρεγάτες κλάσης Akizuki, Takanamim και Murasame και εκτοξεύεται από εκτοξευτές Mark 41, 48 και 29. Η JS Suzutsuki, από την οποία εκτοξεύτηκε ο πύραυλος ESSM στη Χαβάη, ανήκει στα αντιτορπιλικά κλάσης Akizuki. 

«Τον Απρίλιο του 1991, το Γραφείο Έργου του NATO Seasparrow υπέβαλε πρόταση στη Διευθύνουσα Επιτροπή του ΝΑΤΟ Seasparrow Project για αναβάθμιση του NSSMS για βελτίωση της απόδοσης έναντι ταχύτερων και πιο ευέλικτων απειλών χαμηλού υψομέτρου», σύμφωνα με το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS) . 

Στη συνέχεια, η Raytheon άρχισε να αναπτύσσει μια προηγμένη παραλλαγή το 1995, με στόχο να αυξήσει την τελική ταχύτητα του πυραύλου στα 2 Mach και να του επιτρέψει να εκτελεί ελιγμούς 30 g.

Σε σύγκριση με το RIM-7, το ESSM διέθετε δυνατότητες ανοδικής ζεύξης δεδομένων μεσαίας πορείας, ένα ενημερωμένο σύστημα αδρανειακής καθοδήγησης εκτός από το ημιενεργό ραντάρ του και ένα επανασχεδιασμένο τμήμα κεφαλής. 

Πώς κυνηγάει ο πύραυλος

Ο πύραυλος έχει μήκος 3,64 μέτρα και διάμετρο 0,254 μέτρα, με βεληνεκές περίπου 50 km, τροφοδοτείται από στερεό προωθητικό και μπορεί να αγγίξει ταχύτητες 4 Mach.

Χρησιμοποιεί αδρανειακό και ημιενεργό ραντάρ για καθοδήγηση. Τα συστήματα καθοδήγησης ESSM λειτουργούν σε τρεις διαφορετικούς τρόπους λειτουργίας: home all way (HAW), καθοδήγηση mid-course (MCG) με τερματικό X-band καθοδήγηση ή mid-course καθοδήγηση με uplinked terminal καθοδήγηση S-band. 

Στη λειτουργία HAW, ο πύραυλος χρησιμοποιεί ημιενεργή επιστροφή από την εκτόξευση στον στόχο. Στο MCG, ο αναχαιτιστής χρησιμοποιεί το αδρανειακό του σύστημα καθοδήγησης για να πετάξει σε ένα προ-προγραμματισμένο σημείο όταν λαμβάνει μια ενημέρωση στόχευσης από το πλοίο πυροδότησης.

Η λειτουργία MCG είναι διαθέσιμη μόνο όταν το ESSM είναι ενσωματωμένο στο Aegis Combat System (ACS), λαμβάνοντας εντολές ανερχόμενης σύνδεσης από το ραντάρ AN/SPY-1.

Στην παραλλαγή του Aegis Weapon System, ένας πομποδέκτης S-band καθοδηγεί το ραντάρ S-band Aegis SPY-1D.

«Ο πύραυλος χρησιμοποιεί ωστικό διανυσματικό έλεγχο (TVC) για να ενεργοποιήσει τον έλεγχο της ουράς, επιτρέποντας στον πύραυλο», που μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι μια διάταξη όπου τα ακροφύσια εξάτμισης του πυραύλου και τα πτερύγια της ουράς κινούνται μαζί. Αυτό επιτρέπει πιο αυστηρούς ελιγμούς σε υψηλές ταχύτητες για στόχους που κινούνται γρήγορα. 

 

ΠΗΓΗ: Eurasiantimes.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube