Οι υπηρεσίες κατασκοπείας των ΗΠΑ είχαν πληροφορίες, ήδη από τα μέσα Ιουνίου, που υποδήλωναν ότι ο ηγέτης της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, σχεδίαζε να αναλάβει δράση κατά της στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσίας, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες υπήρξε «μεγάλη ανησυχία» για τις εξελίξεις σχετικά με την εξουσία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας, ανέφερε η Washington Post, επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν ανώνυμα.

Ο ακριβής χρόνος και η φύση των σχεδίων του Πριγκόζιν δεν ήταν ξεκάθαροι μέχρι την Παρασκευή, όταν ο ηγέτης της Wagner άρχισε για πρώτη φορά κατήγγειλε ρωσική επίθεση εναντίον των δυνάμεών του. Πριν από αυτό, «υπήρχαν αρκετές ενδείξεις για να μπορέσουμε να συμπεράνουμε… ότι κάτι είχε συμβεί στην ηγεσία», ανέφερε η WP επικαλούμενη Αμερικανό αξιωματούχο.

Σύμφωνα με τους New York Times, ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας είχαν ενδείξεις  από την Τετάρτη ότι ο Πριγκόζιν ετοιμαζόταν να αναλάβει δράση και αξιωματούχοι πληροφοριών πραγματοποίησαν ενημερώσεις με την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν και αξιωματούχους της άμυνας την ίδια ημέρα.

Ναυτεμπορική