REAL TIME |

Σερβία 15 Ιουνίου 2023

Financial Times: Οι Σέρβοι του Κοσόβου προειδοποιούν για ένοπλη εξέγερση

Financial Times: Οι Σέρβοι του Κοσόβου προειδοποιούν για ένοπλη εξέγερση

Η γνωστή βρετανική εφημερίδα Financial Times σε ρεπορτάζ της για την τεταμένη κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλει κάποιους – σπάνιους – περιορισμούς στους Κοσοβάρους αξιωματούχους, αφού δεν λαμβάνουν μέτρα για τη μείωση της έντασης.

Η εφημερίδα γράφει ότι η κατάσταση έχει γίνει αισθητά τεταμένη, ειδικά τις τελευταίες δύο ημέρες.

Σέρβοι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους την Τρίτη σε διαδηλώσεις που άφησαν τρεις αστυνομικούς τραυματίες μετά τη σύλληψη ενός ύποπτου εγκέφαλου των διαδηλώσεων του Μαΐου. 

Την Τετάρτη, η Σερβία φάνηκε να αντεπιτίθεται συλλαμβάνοντας τρεις «πλήρως οπλισμένους» αστυνομικούς του Κοσσυφοπεδίου. «Το Βελιγράδι παραπονέθηκε ότι είχαν εισέλθει παράνομα, ενώ η Πρίστινα το χαρακτήρισε απαγωγή», γράφει η εφημερίδα.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την εφημερίδα, οι ντόπιοι Σέρβοι προειδοποιούν για ένοπλη εξέγερση.

«Οι διπλωματικές συνομιλίες που υποκινήθηκαν από δυτικούς συμμάχους κατέληξαν σε μια δοκιμαστική συμφωνία τον Μάρτιο. Αλλά οι επακόλουθες τοπικές εκλογές και η ραγδαία κλιμάκωση των εντάσεων κατέστησαν αυτή τη συμφωνία ανεφάρμοστη, σύμφωνα με τους ντόπιους Σέρβους, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι ούτε το Βελιγράδι ούτε η Πρίστινα δεν την βλέπουν στα άμεσα συμφέροντά τους.

Μια ένοπλη εξέγερση είναι πάντα στο τραπέζι και η κατάσταση είναι ιδιαίτερα επισφαλής τώρα, σύμφωνα με τη Milica Andriç Rakiç, ακτιβίστρια της τοπικής οργάνωσης για τα δικαιώματα  «Νέα Κοινωνική Πρωτοβουλία»/ «Nisma e Re Sociale».

«Είμαστε σε αυτό το σημείο», είπε, αναφερόμενη στην πιθανότητα βίαιης σύγκρουσης. 

«Είναι θέμα χρόνου να συμβεί. Θα μπορούσε εύκολα να είχε συμβεί χθες. Βρισκόμαστε σε ένα σημείο πιθανής σύγκρουσης που θα είναι δύσκολο να ελεγχθεί», γράφουν τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα την βρετανική εφημερίδα.

The Hellenic Information Team

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube