Υποδεχόμενη τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ρομπέρτα Μέτσολα τόνισε πως «ενόσο η Κύπρος είναι μοιρασμένη η Ευρώπη δεν μπορεί να ολοκληρωθεί». Απευθυνόμενη προς τον ΠτΔ του διαμήνυσε πως «δεν είστε μόνοι στην προσπάθειά σας να δείτε το νησί σας να επανενώνεται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών».

Η Ρ. Μέτσολα ανέφερε ότι συζήτησαν αρκετά για το μεταναστευτικό «που δεν είναι μόνο ένα πρόβλημα της Κύπρου». Η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου τόνισε πως το μεταναστευτικό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποκλειστικά από μια χώρα. Είπε ακόμα ότι η ΕΕ μπορεί να προστατέψει τα σύνορά της προσεγγίζοντας το όλο ζήτημα με δίκαιο και ανθρώπινο τρόπο.

Ιδιαίτερα θερμή υποδοχή από την Ρομπέρτα Μέτσολα προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη στην είσοδο του ευρωκοινοβουλίου. Ρομπέρτα Μέτσολα και Νίκος Χριστοδουλίδης έχουν ήδη συναντηθεί τέσσερις φορές από την ημέρα που ο Κύπριος Πρόεδρος ανέλαβε τα καθήκοντά του την 1η Μαρτίου. Επόμενη τους συνάντηση, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα είναι στην Κύπρο, όπου μαζί θα εκκινήσουν την εκστρατεία για τις ευρωεκλογές που θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο του 2024.

Μετά την επίσημη υποδοχή Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου είχαν συνομιλίες στη διάρκεια των οποίων συζήτησαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε πως προσβλέπει στη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκειμένου να αναλάβει η ΕΕ ένα πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών. Ευχαρίστησε την πρόεδρου του ΕΚ «για το ενδιαφέρον και τις καθαρές της θέσεις στο Κυπριακό».

Η Ρομπέρτα Μέτσολα ανέφερε ακόμα ότι το Κυπριακό δεν αποτελεί μόνο πρόβλημα της Κύπρου, αλλά «αποτελεί επίσης ευρωπαϊκό ζήτημα» και υπογράμμισε πως η ευρωπαϊκή εμπλοκή σ’ όλα τα στάδια των διαπραγματεύσεων «δεν μπορεί παρά να ωφελήσουν» ειδικά εάν η λύση του προβλήματος θα πρέπει να ευθυγραμμίζεται με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Τόνισε ακόμα ότι η λύση θα πρέπει να εξευρεθεί εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών. Όσον αφορά την εμπλοκή της ΕΕ υπογράμμισε πως αυτή μπορεί να επιτευχθεί μέσω ενός απεσταλμένου με τα απαραίτητα εχέγγυα ώστε να υποβοηθήσει προκειμένου να επαναρχίσουν οι συνομιλίες.

Η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου δεν θέλησε να απαντήσει ευθέως στις δηλώσεις Ερντογάν, ξεκαθάρισε ωστόσο ότι η μόνη οδός προς τα εμπρός είναι η ύπαρξη ενός ενιαίου, κυρίαρχου ευρωπαϊκό κράτος. Υπέδειξε πως η Κύπρος έγινε δεκτή στην ΕΕ ως ενιαίο κράτος.

Από δική τους πλευράς ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε πως η ενεργή εμπλοκή της ΕΕ «ειδικότερα τώρα που προσπαθούμε να σπάσουμε το αδιέξοδο και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες με στόχο την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού». Θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αποτελέσει «game changer» (να αλλάξει τα δεδομένα) όσον αφορά τις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών στο Κυπριακό. υπέδειξε ότι μπορεί να προσφέρει όλα τα απαραίτητα εργαλεία και τα κίνητρα που μπορούν να οδηγήσουν σε μια αμοιβαίου οφέλους κατάσταση για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Ανδρέας Πιμπίσιης – Αποστολή στο Στρασβούργο