Γενικά θέματα 7 Μαΐου 2013

«Ακατανόητες ενέργειες» από την Ευρωζώνη

«Ακατανόητες ενέργειες» από την Ευρωζώνη
Του Αθανασιου Ελλις

Η διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη διολισθαίνει σε «ακατανόητες
ενέργειες» που δημιουργούν σύγχυση και δυσχεραίνουν την υπερπήδηση των
προβλημάτων, επισημαίνει στην «Κ» ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν, επικεφαλής της
Pimco, του μεγαλύτερου κεφαλαίου ομολόγων στον κόσμο που διαχειρίζεται
επενδύσεις συνολικού ύψους 1,5 τρισ. ευρώ.

«Η αίσθηση αλληλεγγύης που επικρατούσε αρχικά εντός της τρόικας έχει αντικατασταθεί από πολλές εντάσεις, μερικές εκ των οποίων έχουν έρθει στην επιφάνεια», τονίζει ο κ. Ελ Εριάν, σχολιάζοντας τη σύγκρουση ανάμεσα στη Γερμανία, που επιμένει στην πολιτική της λιτότητας, και στο ΔΝΤ, πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ακόμη και την ίδια την Κομισιόν, που από την πλευρά τους διαμηνύουν ότι η συγκεκριμένη προσέγγιση έχει φθάσει στα όριά της και πρέπει να υπάρξει στροφή προς πολιτικές αναθέρμανσης.

«Οι μεγάλες διαφωνίες εντός της Ευρώπης αντικατοπτρίζουν τη διαφορετική αποτίμηση του παρελθόντος και του παρόντος και αυτό εξακολουθεί να συμβαίνει τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης ανάπτυξης και χρέους, η οποία κορυφώνεται» σημειώνει ο Γαλλοαιγύπτιος επικεφαλής της Pimco και προσθέτει ότι «οι διαφωνίες διογκώνονται από την κούραση που παρατηρείται τόσο στους κόλπους των πιστωτών όσο και αυτών που καλούνται να εφαρμόσουν δημοσιονομική προσαρμογή».

Απουσία μοντέλων ανάπτυξης Ο κ. Ελ Εριάν, τον οποίο ο Μπαράκ Ομπάμα διόρισε πρόσφατα πρόεδρο του Συμβουλίου για την Παγκόσμια Ανάπτυξη, τονίζει ότι «αναγνωρίζεται, αν και ακόμη όχι τόσο ευρέως, πως η πρόκληση που αντιμετωπίζουν μερικές χώρες δεν περιορίζεται στην έλλειψη ανάπτυξης», υπονοώντας ότι σε συγκεκριμένες περιπτώσεις είναι αναγκαία η εξυγίανση και η δημοσιονομική προσαρμογή. Παράλληλα, επισημαίνει «την απουσία μοντέλων ανάπτυξης, που αποτελεί πολύ πιο σοβαρό ζήτημα». Από την άλλη, το τελευταίο διάστημα έχει επανειλημμένως καταστήσει σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρή Γερμανία χωρίς σταθερή Ευρωζώνη, αλλά ούτε και σταθερή Ευρωζώνη χωρίς ισχυρή Γερμανία, και ότι τελικά δεν μπορεί να υπάρξει παγκόσμια οικονομική σταθερότητα χωρίς και τα δύο. Υπό αυτό το πρίσμα, θεωρεί ότι μπορεί να μην αρέσουν στους Γερμανούς οι επιλογές που έχουν μπροστά τους, αλλά η άρνηση της ευθύνης που έρχεται με την ηγεσία δεν είναι μια επιλογή που έχει η Γερμανία.

Αφού διαπιστώνει «σωρεία προβλημάτων στον συντονισμό κινήσεων», εκτιμά ότι η στάση των διαφορετικών πρωταγωνιστών που όχι μόνο δεν υποβαθμίζουν, αλλά, αντίθετα, προβάλλουν όλο και περισσότερο τις διαφορετικές προτεραιότητές τους, δεν βοηθά στη δημιουργία μιας κοινής προσέγγισης και πλήττει την αποτελεσματικότητα των όποιων κινήσεων γίνονται. «Αυξάνονται οι ενδείξεις ότι μερικά μέλη της τρόικας ενδιαφέρονται τώρα πολύ περισσότερο να “προστατεύσουν” τους ισολογισμούς τους, με αποτέλεσμα να εγείρονται ζητήματα στο εσωτερικό της τρόικας σχετικά με τον διαμοιρασμό του οικονομικού βάρους από τις χρηματοδοτήσεις που δίνονται» τονίζει και προειδοποιεί για τον «κίνδυνο που δημιουργείται από ακατανόητες ενέργειες και αποτελέσματα, όπως συνέβη στην περίπτωση της πρώτης ανακοίνωσης για τη διάσωση της Κύπρου».

Για τη στάση του ΔΝΤ Ο κ. Ελ Εριάν, ο οποίος κατά το παρελθόν εργάστηκε για 15 χρόνια στο ΔΝΤ και το 2011 ήταν μεταξύ των υποψηφίων για την αντικατάσταση του Ντομινίκ Στρος-Καν, έχει επικρίνει και τη στάση του Ταμείου λέγοντας ότι επανειλημμένως τα τελευταία τρία χρόνια έχει υποκύψει στις πολιτικές πιέσεις από ευρωπαϊκές χώρες για να συμμετάσχει σε προγράμματα διάσωσης που χαρακτηρίζονται από σημαντικές ελλείψεις σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό, την εφαρμογή, αλλά και τη χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να αποδώσουν.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα επικαλείται την Κύπρο, λέγοντας ότι ο ίδιος και όλοι όσοι δραστηριοποιούνται στις αγορές, εξεπλάγησαν από την τόσο ερασιτεχνική πρώτη συμφωνία για την Κύπρο, που είχε ως αποτέλεσμα την απόσυρσή της, και επικρίνει το ΔΝΤ που συναίνεσε στη δεύτερη συμφωνία η οποία, όπως λέει, δεν λαμβάνει υπόψη της την πολυπλοκότητα των προβλημάτων της συγκεκριμένης χώρας, ενώ ακόμη δεν έχει διασφαλισθεί η πλήρης χρηματοδότηση του εγχειρήματος.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube