Ουκρανία , Ρωσία 5 Μαΐου 2023

Η ουκρανική αεράμυνα κατέρριψε δικό της UAV Bayraktar TB2 – Τι συνέβη

Η ουκρανική αεράμυνα κατέρριψε δικό της UAV Bayraktar TB2 – Τι συνέβη

Τι συνέβη και οι Ουκρανοί αναγκάστηκαν να καταρρίψουν το δικό τους Bayraktar-TB2

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι έπρεπε να καταρρίψουν το δικό τους drone πάνω από το Κίεβο

Μονάδες αεράμυνας των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων χρειάστηκε να καταρρίψουν ένα ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος πάνω από την πρωτεύουσα Κίεβο, ανακοίνωσε η Διοίκηση της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας στα κοινωνικά δίκτυα.

«Γύρω στις 20:00 ώρα Μόσχας στις 4 Μαΐου, χάθηκε ο έλεγχος ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους Bayraktar-TB2 που εκτελούσε προγραμματισμένη πτήση στην περιοχή του Κιέβου», ανέφερε η Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας. Η ανεξέλεγκτη πτήση του drone στον εναέριο χώρο της πρωτεύουσας θα μπορούσε να έχει οδηγήσει σε ανεπιθύμητες συνέπειες, οπότε αποφασίστηκε να κατατριφθεί. Πιθανώς, η απώλεια ελέγχου συνέβη «ως αποτέλεσμα τεχνικής δυσλειτουργίας».

Το παρασκήνιο με το Bayraktar TB2

Το βράδυ της 4ης Μαΐου, ουκρανικό drone Bayraktar TB2 καταρρίφθηκε πάνω από το Κίεβο.
Η παράσταση συνέβη στο κέντρο της πόλης. Τα συντρίμμια έπεσαν σε σπίτι και προκάλεσαν φωτιά. Ο ουκρανικός στρατός επιβεβαίωσε ότι περίπου στις 20:00 τοπική ώρα, έχασε τον έλεγχο στο drone Bayraktar TB2, τουρκικής κατασκευής και αναχαιτίστηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Η τεχνική δυσλειτουργία

Ωστόσο, φαίνεται ότι η «τεχνική δυσλειτουργία» δεν εξηγεί την εμφάνιση του UAV Bayraktar TB2 στο κέντρο της πρωτεύουσας, που πιθανότατα στόχευε την οδό Bankova όπου βρίσκεται η κεντρική διοίκηση της Ουκρανίας ή την πλατεία Μαϊντάν.

Τα UAV Bayraktar εκτοξεύονται από στρατιωτικά αεροδρόμια που βρίσκονται στην περιοχή στα ανατολικά και κινούνται πάντα ανατολικά ή νότια για να αντιμετωπίσουν τους ρώσους.

Ένα UAV εξοπλισμένο με πυρομαχικά άλλαξε ξαφνικά γραμμή πορείας έως και 180 μοίρες, πέταξε δηλαδή προς την αντίθετη κατεύθυνση. Όταν το UAV πλησίασε το κέντρο της πρωτεύουσας, οι Ουκρανοί στρατιωτικοί και πολιτικοί άνοιξαν πυρ, ενώ την στιγμή που το UAV πετούσε πάνω από την κεντρική πλατεία έγινε στόχος πυραύλων αεράμυνας.

Τελικά το Bayraktar πιθανότατα χτυπήθηκε από γερμανικής κατασκευής αντιπυραυλικό σύστημα Iris-T.

Πρόκειται για ένα πολύ περίεργο περιστατικό που δεν εξηγείται από τους επίσημους ισχυρισμούς των αξιωματούχων του Κιέβου.

Είναι πολύ πιθανό ότι μετά την απογείωση του UAV από ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο, ο έλεγχός του χάθηκε από φιλορώσους χάκερ (πολύ πιθανόν διάσημος Joker DPR Team). Το drone ανακατευθύνθηκε στο κέντρο του Κιέβου την πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Πανικός ξέσπασε στο επιχειρησιακό κέντρο της αεράμυνας του Κιέβου. Ως αποτέλεσμα του συμβάντος, η ουκρανική αεράμυνα κατέρριψε το Bayraktar TB2.

Συμπεράσματα

Πρώτον, οι Ουκρανοί στρατιώτες κατέστρεψαν με επιτυχία το δικό τους πανάκριβο UAV.
Δεύτερον, παραδοσιακά αναχαίτισαν τον στόχο τους πάνω από την πυκνοκατοικημένη περιοχή και κατέστρεψαν ένα κτίριο πολιτών.
Τρίτον, Ουκρανοί πολίτες στους οποίους δόθηκαν πυροβόλα όπλα για να πολεμήσουν τους Ρώσους, αποκάλυψαν τα σημεία ανάπτυξης των ουκρανικών συστημάτων αεράμυνας.
Τέταρτον και πιο απίστευτο σημείο είναι ότι το Κίεβο προσπάθησε να χρησιμοποιήσει το περιστατικό ως ενδεικτικό παράδειγμα ότι ο Putin «θα μπορούσε επίσης να εκτοξεύσει μόνος του» αυτά τα δύσμοιρα drones, τα οποία την προηγούμενη μέρα εξερράγησαν στο προεδρικό Μέγαρο στο Κρεμλίνο.
Πέμπτον αποδεικνύεται ότι εάν Ρώσοι χάκερ βρίσκονται πίσω από την επίθεση, καμία χώρα που έχει Bayraktar ή άλλα UAV κρούσης σε υπηρεσία δεν είναι ασφαλής….

bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube