Περιφερειακή συμμαχία Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και ΗΠΑ σε επίπεδο κοινοβουλίων

Περιφερειακή συμμαχία Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και ΗΠΑ σε επίπεδο κοινοβουλίων

Κοινοβουλευτική συμμαχία «3+1»

Φρίξος Δαλίτης
Περιφερειακή συμμαχία και σε επίπεδο κοινοβουλίων χτίζεται μέσω των αντίστοιχων επιτροπών εξωτερικών της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ με τη συμμετοχή και της ΗΠΑ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμετέχουν στο σχήμα συνεργασία σε επίπεδο Γερουσίας με την αντίστοιχη επιτροπή της οποίας προεδρεύει ο Ρόμπερτ Μενέντεθ.

Ως γνωστό, έγινε πριν από δύο εβδομάδες μια τηλέδιάσκεψη των αντιπροσωπειών των τεσσάρων χωρών η πρώτη κοινή συνεδρία των αντίστοιχων επιτροπών, ενώ παράλληλα δόθηκε συνέχεια στο διακοινοβουλευτικό διάλογο στο πλαίσιο του 8ου Οικονομικού Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στους Δελφούς την περασμένη Πέμπτη. Η κορύφωση αυτής της πρωτοβουλίας συνεργασίας θα γίνει τους επόμενους μήνες με την πραγματοποίηση ενός κοινού συνεδρίου με φυσική παρουσία στην Κύπρο των αντιπροσωπειών των τεσσάρων κοινοβουλίων.

Οι αντιπροσωπείες των τεσσάρων χωρών είναι 6 μελής. Από πλευρά ΗΠΑ μετέχουν τρεις γερουσιαστές Ρεπουπλικανοί και τρεις Δημοκρατικοί, από πλευράς Ισραήλ έξι μέλη της Κνεσέτ, έξι βουλευτές μέλη της Ελληνικής Βουλής εκ μέρους της Ελλάδας και εκ μέρους της Κύπρου, έξι μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών βουλευτής ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδη και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης και ο βουλευτής του κόμματος Άριστος Δαμιανού, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ και η αναπληρώτρια πρόεδρος Νικόλας Παπαδόπουλος και Χριστιάνα Ερωτοκρίτου.

Η συνεργασία των κοινοβουλίων έχει άξονες την ενίσχυση της πολιτικής συνεργασιας των χωρών αυτών σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Στην προώθηση δηλαδή πολιτικών που θα βοηθήσουν στην προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας των τεσσάρων χωρών. Θέματα τα οποία ουσιαστικά, εστιάζονται σε δύο πυλώνες. Στην ασφάλεια την ενέργεια.

Όπως ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Χάρης Γεωργιάδης, παρά τις επιμέρους κομματικές διαφωνίες, υπάρχει διακομματική στήριξης της συνεργασίας που γίνεται. Σημείωσε ακόμα πώς όλα αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο της ευρύτερης κινητοποίησης για συνεργασία μεταξύ των κοινοβουλίων των τεσσάρων κοινοβουλίων, στο πλαίσιο και της κοινοβουλευτικής διπλωματίας με χώρες τις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία αναπτύσσει μια στρατηγική συνεργασία.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής συμμετείχε στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ως ομιλητής σε συζήτηση για τον Διακοινοβουλευτικό Διάλογο «3+1» στο πλαίσιο του 8ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, έχοντας σαφή δυτικό προσανατολισμό, αποδίδει εξέχουσα σημασία στην ανάπτυξη και την περαιτέρω εμβάθυνση και διεύρυνση των σχέσεων συνεργασίας με τις γειτονικές της χώρες. Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία της εμπλοκής των ΗΠΑ στην περιοχή και, συνακόλουθα, τη σημασία της ανάπτυξης του διευρυμένου μηχανισμού τριμερούς συνεργασίας Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ με τη συμμετοχή των ΗΠΑ («3+1»), ως φόρουμ διαλόγου και συνεργασίας για την ενέργεια και την ασφάλεια, αλλά και για την προώθηση της εφαρμογής των αρχών του διεθνούς δικαίου και των διεθνών κανόνων. Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε επίσης ότι οι χώρες της περιοχής πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στην περιφερειακή συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, σημειώνοντας τη δυνατότητα διεύρυνσής της στις χώρες της ευρύτερης περιοχής.

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube