Ινδία 28 Απριλίου 2023

Η Ινδία συμμετείχε στη Συνάντηση BRICS Μέσης Ανατολής-Βόρειας Αφρικής

Η Ινδία συμμετείχε στη Συνάντηση BRICS Μέσης Ανατολής-Βόρειας Αφρικής

Η Ινδία συμμετείχε στην Ένατη Συνάντηση BRICS Μέσης Ανατολής Βόρειας Αφρικής (MENA), την Τετάρτη, στο Κέιπ Τάουν, υπό την προεδρία της Νότιας Αφρικής.

Κατά τη συνάντηση, οι χώρες μέλη αντάλλαξαν απόψεις για τα hotspots και τη συνολική περιφερειακή κατάσταση.

Στο Twitter, ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών Arindam Bagchi δήλωσε: “Οι Υφυπουργοί Εξωτερικών και οι Ειδικοί Απεσταλμένοι της BRICS για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική (MENA) συναντήθηκαν σήμερα σε υβριδική μορφή στο Κέιπ Τάουν, υπό την προεδρία της Νότιας Αφρικής. Τα μέλη αντάλλαξαν απόψεις για τα hotspots και τη συνολική περιφερειακή κατάσταση».

Κατά τη συνάντηση, σημείωσαν ότι η αυξανόμενη παγκόσμια αστάθεια και αβεβαιότητα έχουν επηρεάσει αρνητικά την παγκόσμια ειρήνη, ασφάλεια και ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής, σύμφωνα με την κοινή δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το ινδικό ΥΠΕΞ.

«Εξέφρασαν σοβαρή ανησυχία για τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική που αποτελούν απειλές για την περιφερειακή και διεθνή ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Επίσης, δήλωσαν ότι οι περιφερειακές κρίσεις πρέπει να επιλύονται αποκλειστικά μέσω πολιτικού και διπλωματικού διαλόγου που βασίζεται στον άνευ όρων σεβασμό της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας όλων των χωρών της ΜΕΝΑ», προστίθεται.

Τα κράτη μέλη επιβεβαίωσαν επίσης τη δέσμευσή τους στη βασική αρχή ότι η ειρήνη και η ασφάλεια στην περιοχή της ΜΕΝΑ πρέπει να επιτυγχάνονται και να διατηρούνται σύμφωνα με και με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Επαναβεβαίωσαν τον πρωταρχικό ρόλο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΣΑΗΕ) στη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.

Η Υφυπουργός Διεθνών Σχέσεων και Συνεργασίας της Νότιας Αφρικής, Candith Mashego-Dlamini ανακοίνωσε ότι η Σαουδική Αραβία και το Ιράν εισέρχονται σε μια νέα φιλική φάση, την οποία διευκόλυνε η Κίνα στις 10 Μαρτίου 2023, στο Πεκίνο.

“Χαιρετίζουμε θερμά αυτή τη συμφωνία μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν, για να ανοίξουν ξανά οι πρεσβείες και οι αποστολές τους τους επόμενους δύο μήνες. Υποστηρίζουμε ότι η προσέγγιση μεταξύ αυτών των δύο χωρών θα συμβάλει σημαντικά στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στην περιοχή”, δήλωσε ο Ντλαμίνι είπε.

«Χαιρετίζουμε εξίσου και είμαστε περήφανοι για τον ρόλο που διαδραμάτισε το συνάδελφό μας μέλος των BRICS, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, καθώς και ο ρόλος που διαδραμάτισαν το Ομάν και το Ιράκ, στη μεσολάβηση και τη διευκόλυνση αυτής της συμφωνίας», πρόσθεσε.

Πρόσθεσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Faisal bin Farhan Al Saud συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ, τη δεύτερη θετική εξέλιξη στην περιοχή. Η επίσκεψη σχεδιάστηκε για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας και την εξομάλυνση των σχέσεων της Σαουδικής Συρίας.

“Η Νότια Αφρική ανησυχεί βαθύτατα για τα συνεχιζόμενα επίπεδα βίας και τις σοβαρές επιθέσεις κατά των Παλαιστινίων τους τελευταίους μήνες από Ισραηλινούς εποίκους και ισραηλινές δυνάμεις κατοχής στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη. Η βαρβαρότητα και η προκλητική ρητορική αυτών των ενεργειών διαιωνίζουν έναν ενδημικό κύκλο βίας που είναι δεν ευνοεί την ειρήνη και υπονομεύει μια δίκαιη διευθέτηση, βασισμένη σε μια λύση δύο κρατών», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Σχέσεων και Συνεργασίας της Νότιας Αφρικής.

“Η Νότια Αφρική παραμένει προσηλωμένη σε μια λύση που βασίζεται σε μια δίκαιη διευθέτηση με δίκαιους νόμους που βασίζονται στα δικαιώματα. Επαναλαμβάνουμε την υποστήριξή μας στον δίκαιο σκοπό του παλαιστινιακού λαού να αποκαταστήσει τα νόμιμα δικαιώματά του, συμπεριλαμβανομένου, ενδεικτικά, του δικαιώματός του στην αυτοδιάθεση ,” αυτή πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube