Ηνωμένο Βασίλειο , Ινδία 20 Απριλίου 2023

Ινδία και Ηνωμένο Βασίλειο συζήτησαν για τον οδικό χάρτη των G20 για την ενίσχυση των διασυνοριακών πληρωμών

Ινδία και Ηνωμένο Βασίλειο συζήτησαν για τον οδικό χάρτη των G20 για την ενίσχυση των διασυνοριακών πληρωμών

Οι δύο χώρες καλωσόρισαν τη διεξαγωγή του πρώτου διαπροσωπικού οικονομικού διαλόγου. Η οικονομική συνεργασία είναι ένα από τα βασικά στοιχεία του Οδικού Χάρτη Ινδίας-ΗΒ 2030 που εγκρίθηκε κατά τη συνάντηση των δύο Πρωθυπουργών το 2021.

Προκειμένου να ενισχύσουν τη χρηματοοικονομική συνεργασία, Ινδία και Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποίησαν τη δεύτερη συνάντησή τους για τις Χρηματοοικονομικές Αγορές Ινδίας-ΗΒ (FMD) στο Λονδίνο στις 19 Απριλίου. Και οι δύο χώρες καλωσόρισαν τη διεξαγωγή του πρώτου διαπροσωπικού οικονομικού διαλόγου που πραγματοποιήθηκε μετά από 6 χρόνια με αντικείμενο της συζήτησης και την επέκταση των ευκαιριών για συνεργασία στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Η τελευταία φορά που οι δύο χώρες είχαν επαφές για το συγκεκριμένο ζήτημα, ήταν το 2017

Το Υπουργείο Οικονομικών ήταν επικεφαλής της ινδικής πλευράς, ενώ από πλευράς Ηνωμένου Βασιλείου συμμετείχε ο κυβερνητικός οργανισμός «HM Treasury». Επιπλέον, συμμετείχανανεξάρτητοι ρυθμιστικοί φορείς της Ινδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως η Reserve Bank of India (RBI), η Securities and Exchange Board of India (SEBI), η International Financial Services Center Authority (IFSCA), η Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI), η Τράπεζα της Αγγλίας και η Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρεται ότι ο διάλογος επικεντρώθηκε σε έξι θέματα: Τράπεζες, Πληρωμές και κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία, Ασφάλειες και αντασφάλειες, Κεφαλαιαγορές, Διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και Βιώσιμη χρηματοδότηση.

Συζήτηση για τα κρυπτοστοιχεία και τον οδικό χάρτη της G20 για την ενίσχυση των διασυνοριακών πληρωμών

Κατά τη συνάντηση, οι συμμετέχοντες συζήτησαν θέματα σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στους αντίστοιχους τραπεζικούς κλάδους τους. Συζήτησαν επίσης τις τραπεζικές τάσεις και τις αναδυόμενες ευπάθειες και κινδύνους στον κλάδο. Επιπλέον, και οι δύο χώρες διερεύνησαν τα περιθώρια για την ενίσχυση της γνώσης σχετικά με το Ψηφιακό Νόμισμα Κεντρικής Τραπεζικής (CBDC) μέσω της αμοιβαίας εκπαίδευσης.

Μια άλλη σημαντική εξέλιξη του διαλόγου ήταν η συζήτηση για τις διεθνείς εξελίξεις σχετικά με τα κρυπτοστοιχεία, τη σημασία των ισχυρών παγκόσμιων προσεγγίσεων και την πρόοδο στην υλοποίηση του Οδικού Χάρτη των G20 για την ενίσχυση των διασυνοριακών πληρωμών. Επιπλέον, και οι δύο πλευρές διερεύνησαν το εύρος της μόχλευσης των βιομηχανιών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων υπέρ του βαθύτερου διασυνοριακού εμπορίου και επενδύσεων. Συζητήθηκε επίσης το θέμα της βιώσιμης χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένης της υπάρχουσας συνεργασίας μεταξύ κεντρικών τραπεζών για την ανάλυση σεναρίων για το κλίμα και τις προσομοιώσεις ακραίων καταστάσεων, καθώς και για τη δημιουργία ικανοτήτων και τη διάδοση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τον κλιματικό κίνδυνο και τη βιώσιμη χρηματοδότηση.

Η οικονομική συνεργασία είναι ένα από τα βασικά στοιχεία του Οδικού Χάρτη Ινδίας-ΗΒ 2030 που εγκρίθηκε κατά τη συνάντηση των δύο Πρωθυπουργών το 2021. Επιπλέον, τον Απρίλιο του 2023, ο Πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι και ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ είχαν συνομιλίες σχετικά με την πρόοδο του Οδικού Χάρτη Ινδίας-ΗΒ 2030. Αμφότεροι συμφώνησαν στην ανάγκη για έγκαιρη σύναψη μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών.

Μετά τη συζήτηση μεταξύ των δύο ηγετών των κυβερνήσεων, στη συζήτηση προσκλήθηκαν επιχειρηματικοί ηγέτες από τη Χρηματοοικονομική Συνεργασία Ινδίας-ΗΒ (IUKFP). Συγκεκριμένα, ο Μπιλ Γουίντερς, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου της Standard Chartered, ο οποίος διορίστηκε ως νέος Πρόεδρος του Ηνωμένου Βασιλείου της Χρηματοοικονομικής Συνεργασίας Ινδίας-ΗΒ (IUKFP) μαζί με τον Ουντάι Κοτάκ, Διευθύνων Σύμβουλος της Kotak Mahindra Bank, ως Πρόεδρος Ινδίας.

Επόμενος διάλογος για τις χρηματοοικονομικές αγορές στην Ινδία το 2024

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρέχονται από το Υπουργείο Οικονομικών, ο επόμενος Διάλογος για τις Χρηματοοικονομικές Αγορές έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στην Ινδία το 2024. «Και οι δύο χώρες παραδέχτηκαν, ότι υπάρχει σημαντικό περιθώριο για ενισχυμένη συνεργασία στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες μεταξύ Ινδίας και Ηνωμένου Βασιλείου και συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν τον επόμενο Χρηματοοικονομικό Διάλογος για τις αγορές στην Ινδία το 2024», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube