Όλο και πιο επιφυλακτικοί εμφανίζονται δυτικοί σύμμαχοι του Κιέβου, ως προς την ικανότητα των Ουκρανών για καίριο χτύπημα στα εχθρικά στρατεύματα κατά την αναμενόμενη εαρινή αντεπίθεση, καθώς η άμυνα της Ρωσίας είχε χρόνο να προετοιμαστεί.

Η αντεπίθεση της Ουκρανίας αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα Μαΐου και θα αφορά επιχειρήσεις από πολλαπλές κατευθύνσεις, συμπεριλαμβανομένων πιθανών αντιπερισπασμών.

Το κλίμα που επικρατεί στην Δύση, απέχει παρασάγγας από εκείνο στα τέλη του περασμένου χρόνου όταν η Ουκρανία εξέπληξε συμμάχους αλλά και τους Ρώσους, με πλήθος επιτυχημένων αντεπιθέσεων, που της επέτρεψαν να ανακαταλάβει μεγάλες εκτάσεις κατεχόμενης γης.

Μη ρεαλιστικά σχέδια

Αυτό τροφοδότησε τις ελπίδες ότι οι δυνάμεις της θα μπορούσαν να  πετύχουν επιπλέον επιτεύγματα φέτος, που θα έγερναν την πλάστιγγα του πολέμου υπέρ της Ουκρανίας. Τώρα, οι σύμμαχοι του Κιέβου περιορίζουν τις προσδοκίες τους για μία Ουκρανική νίκη σύντομα, και εξετάζουν την πιθανότητα ο πόλεμος να «περάσει» και στο 2024.

Τα σχέδια των Ουκρανών για επέλαση προς την Μελιτόπολη, στα νότια, με στόχο τη διάσπαση των ρωσικών δυνάμεων, θεωρούνται αμφίβολης επιτυχίας. Πιο ρεαλιστικό στόχος θεωρείται πλέον από τους Δυτικούς, μια προέλαση 30 χιλιομέτρων (20 μιλίων) περίπου, η οποία θα τοποθετούσε το αποτελεσματικό πυροβολικό της Ουκρανίας εντός της εμβέλειας των ρωσικών γραμμών ανεφοδιασμού και θα δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για μια βαθύτερη ώθηση το 2024.

 Κόστος σε χιλιάδες ζωές

Ωστόσο, ακόμη και μια λιγότερο φιλόδοξη επίθεση, θα κόστιζε πιθανότατα χιλιάδες ζωές και μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών και εξοπλισμού λόγω της πολυεπίπεδης άμυνας της Ρωσίας με ναρκοπέδια, τάφρους και αντιαρματικές τάφρους από σκυρόδεμα, που κατασκευάστηκαν κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Ο προβληματισμός των ΗΠΑ, όπως διεφάνη από τα διαβαθμισμένα έγγραφα του Πενταγώνου που διέρρευσαν, έγκειται σε ζητήματα εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού, που απαιτείται για μια τόσο σύνθετη επίθεση συνδυασμένων δυνάμεων, αλλά και στο επικίνδυνα χαμηλό απόθεμα πυραύλων αεράμυνας για την προστασία τους.

Εντωμεταξύ, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ ζήτησε για άλλη μία φορά από τις ΗΠΑ να παράσχουν μαχητικά αεροσκάφη F-15 ή F-16, κάτι που μέχρι στιγμής η Ουάσινγκτον αρνείται να το κάνει.

Ουκρανοί αξιωματούχοι και δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές προειδοποιούσαν ήδη από το περασμένο φθινόπωρο, ότι η Ουκρανία έχει εξαιρετικά χαμηλή ποσότητα πυραύλων αεράμυνας, τονίζοντας πως τα μαχητικά αεροσκάφη θα μπορούσαν να βοηθήσουν ώστε να αντισταθμιστούν οι ελλείψεις.

naftemporiki.gr