ΗΠΑ , Ουκρανία , Ρωσία 13 Απριλίου 2023

Η CIA έπιασε στα “πράσα” τον Ζελένσκι και την κυβέρνησή του για διαφθορά 400 εκατ. δολαρίων

Η CIA έπιασε στα “πράσα” τον Ζελένσκι και την κυβέρνησή του για διαφθορά 400 εκατ. δολαρίων

Κάνοντας εμπόριο με τον εχθρό

Του Seymour Hersh

Εν μέσω αχαλίνωτης διαφθοράς στο Κίεβο και καθώς τα αμερικανικά στρατεύματα συγκεντρώνονται στα ουκρανικά σύνορα, έχει η κυβέρνηση Μπάιντεν ένα τελικό ρόλο στη σύγκρουση με τη Ρωσία;

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας, με επικεφαλής τον Volodymyr Zelensky, χρησιμοποιεί τα κεφάλαια των Αμερικανών φορολογουμένων για να παρέχει ακριβά το ζωτικής σημασίας πετρέλαιο κίνησης που χρησιμοποιεί ο ουκρανικός στρατός στον πόλεμο του με τη Ρωσία.

Είναι άγνωστο πόσα πληρώνει η κυβέρνηση Zalensky ανά γαλόνι για τα καύσιμα, αλλά το Πεντάγωνο πλήρωνε έως και 400 δολάρια ανά γαλόνι για να μεταφέρει βενζίνη από ένα λιμάνι στο Πακιστάν, μέσω φορτηγού ή αλεξίπτωτου, στο Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια του δεκαετούς αμερικανικού πολέμου εκεί.

Αυτό που επίσης δεν είναι γνωστό, είναι ότι ο Ζελένσκι αγόραζε τα καύσιμα από τη Ρωσία, τη χώρα με την οποία η Ουκρανία και η Ουάσιγκτον βρίσκονται σε πόλεμο, και ο Ουκρανός πρόεδρος και πολλοί στην ακολουθία του έχουν ξοδέψει ατέλειωτα εκατομμύρια από τα αμερικανικά δολάρια που προορίζονται για το πετρέλαιο κίνησης των στρατιωτικών οχημάτων.

Μια εκτίμηση από αναλυτές της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) ανέφερε ότι τα υπεξαιρεθέντα κεφάλαια πέρυσι ανέρχονται τουλάχιστον σε 400 εκατομμύρια δολάρια. Ένας άλλος εμπειρογνώμονας συνέκρινε το επίπεδο της διαφθοράς στο Κίεβο ως πλησιέστερο με εκείνο του αφγανικού πολέμου, «αν και δεν θα προκύψουν επαγγελματικές εκθέσεις εσωτερικού ελέγχου από την Ουκρανία».

«Ο Ζελένσκι αγόραζε πετρέλαιο κίνησης με έκπτωση από τους Ρώσους», μου είπε ένας ενημερωμένος αξιωματούχος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. «Και ποιος πληρώνει για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο; Εμείς. Ο Πούτιν και οι ολιγάρχες του βγάζουν εκατομμύρια».

Πολλά κυβερνητικά υπουργεία στο Κίεβο κυριολεκτικά «ανταγωνίζονται», μου είπαν, για τη δημιουργία εταιρειών για εξαγωγικά συμβόλαια όπλων και πυρομαχικών με ιδιώτες εμπόρους όπλων σε όλο τον κόσμο, που όλα παρέχουν μίζες. Πολλές από αυτές τις εταιρείες βρίσκονται στην Πολωνία και την Τσεχία, αλλά άλλες θεωρείται ότι υπάρχουν στον Περσικό Κόλπο και στο Ισραήλ. «Δεν θα εκπλαγώ αν μάθαινα ότι υπάρχουν άλλοι σε μέρη όπως τα νησιά Κέιμαν και ο Παναμάς, ενώ υπάρχουν και πολλοί Αμερικανοί που εμπλέκονται», μου είπε ένας Αμερικανός ειδικός στο διεθνές εμπόριο.

Το θέμα της διαφθοράς τέθηκε απευθείας στον Ζελένσκι σε μια συνάντηση τον περασμένο Ιανουάριο στο Κίεβο με τον διευθυντή της CIA Γουίλιαμ Μπερνς. Το μήνυμά του προς τον Ουκρανό πρόεδρο, μου είπε ένας αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών με άμεση γνώση της συνάντησης, ήταν σαν σκηνές από ταινία του 1950. Οι ανώτεροι στρατηγοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Κίεβο ήταν θυμωμένοι με αυτό που έβλεπαν ως απληστία του Ζελένσκι, έτσι είπε ο Μπερνς στον Ουκρανό πρόεδρο, επειδή «εκείνος έπαιρνε μεγαλύτερο μερίδιο από τα κλεμένα χρήματα από ό,τι πήγαινε στους στρατηγούς».

Ο Μπερνς παρουσίασε επίσης στον Ζελένσκι μια λίστα με τριάντα πέντε στρατηγούς και ανώτερους αξιωματούχους των οποίων τη διαφθορά γνώριζε η CIA και άλλοι στην αμερικανική κυβέρνηση. Ο Ζελένσκι απάντησε στις αμερικανικές πιέσεις δέκα ημέρες αργότερα, απολύοντας δημόσια δέκα από τους πιο διεφθαρμένους αξιωματούχους της λίστας και δεν έκανε κάτι άλλο. «Οι δέκα τους οποίους ξεφορτώθηκε καυχιόντουσαν με αυθάδεια για τα χρήματα που είχαν και κυκλοφορούσαν στο Κίεβο με τη νέα τους Mercedes», μου είπε ο αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών.

Πηγή: Προσωπική ιστοσελίδα του SEYMOUR HERSH

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube