Οργή στην Άγκυρα για την παρουσία του υποβρυχίου των ΗΠΑ στην Κύπρο, χαμόγελα στη Λευκωσία

Οργή στην Άγκυρα για την παρουσία του υποβρυχίου των ΗΠΑ στην Κύπρο, χαμόγελα στη Λευκωσία

Χαμόγελα σε Λευκωσία, δυσφορία σε Άγκυρα για κινήσεις ΗΠΑ

Ανδρέας Πιμπίσιης   

Για τη Λευκωσία ενός αμερικανικού υποβρυχίου δεν είναι μόνο συμβολική αλλά, σε συνδυασμό με μια σειρά άλλων κινήσεων σε διμερές επίπεδο, είναι και ουσιαστική τόσο σ’ ότι αφορά τη συνεργασία Κύπρου-ΗΠΑ σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο. Η παρουσία του υποβρυχίου στη Λεμεσό και η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας και της ηγεσίας της Εθνικής Φρουράς προκάλεσε δυσφορία στην τουρκική πλευρά η οποία κατηγορεί την αμερικανική πλευρά ότι δεν τηρεί τις ισορροπίες. 

Η για δεκαετίες επιβολή εμπάργκο από τις ΗΠΑ σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας χωρίς την ίδια ώρα να λαμβάνονται οποιαδήποτε μέτρα από πλευράς Ουάσιγκτον για τη μη χρήση αμερικανικών όπλων από τον τουρκικό κατοχικό στρατό, ήταν ένα ακανθώδες ζήτημα στις κυπροαμερικανικές σχέσεις. Την ίδια ώρα η τουρκική πλευρά, εκμεταλλευόμενη και το γεγονός ότι ήταν κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, απολάμβανε αφειδώλευτα τον αμερικανικό οπλισμό ότι μόνο εντός Τουρκίας αλλά και στην Κύπρο για επιβολή της κατοχής του ενός τρίτου της νήσου. Αυτό το ανισοζύγιο ικανοποιούσε την τουρκική πλευρά και η μερική αλλαγή προκάλεσε την αντίδρασή της η οποία κατηγορεί τους Αμερικανούς ότι δεν τηρούν ισορροπίες!

Η Λευκωσία δεν θωρεί ότι υπάρχει οποιαδήποτε διασάλευση των ισορροπιών, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, κληθείς να σχολιάσει την αντίδραση ψευδοκράτους και Τουρκίας σε σχέση με την επίσκεψη αμερικανικού υποβρυχίου στην Κύπρο και τη θέση της τουρκικής πλευράς για μη τηρηση των ισορροπιών από τις ΗΠΑ.

Ο εκπρόσωπος είπε, στις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, πως «υπάρχουν ανάλογες δηλώσεις που και στο παρελθόν έγιναν από πλευράς Τουρκίας, και από την άρση του εμπάργκο» των όπλων, υπογραμμίζοντας πως «αυτό στο οποίο εμείς επικεντρωνόμαστε είναι στη σύσφιξη των σχέσεων μαζί με τις ΗΠΑ». «Υπάρχουν και οι πρόσφατες συμφωνίες στον αμυντικό τομέα. Δεν θεωρούμε ότι υπάρχει οποιαδήποτε διασάλευση των ισορροπιών. Εμείς ως Κυπριακή Δημοκρατία και με την εξωτερική πολιτική μας αλλά και με τις αμυντικές συμφωνίες αυτό στο οποίο προσβλέπουμε είναι σε μια σύσφιξη συνεργασιών με άλλες χώρες στον αμυντικό τομέα», ανέφερε ο Κ. Λετυμπιώτης.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την αντίδρασή του για την παρουσία του επιθετικού υποβρυχίου των ΗΠΑ, USS San Juan σε λιμάνι της Κύπρου και κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι δεν τηρεί τις ισορροπίες στο νησί. «Υποστηρίζουμε σθεναρά τη δήλωση του υπεξ της τδβκ σχετικά με την αγκυροβόληση επιθετικού υποβρυχίου των ΗΠΑ σε ένα από τα λιμάνια της ε/κ διοίκησης της νοτίου Κύπρου» όπως αναφέρεται στην Κυπριακή Δημοκρατία «και τις εξοπλιστικές της δραστηριότητες» λέει στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ.

«Τα βήματα που κάνουν οι ΗΠΑ εις βάρος της τήρησης των ισορροπιών στο νησί της Κύπρου και της ενθάρρυνσης της ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου να εξοπλιστεί, δεν συμβάλλουν σε καμία περίπτωση στη σταθερότητα της περιοχής, ούτε στη δίκαιη, βιώσιμη και διαρκή επίλυση του Κυπριακού» προστίθεται. «Καλούμε για άλλη μια φορά τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν αυτές τις πολιτικές και θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι η χώρα μας θα συνεχίσει να υπερασπίζεται αποφασιστικά τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της τδβκ κάτω από όλες τις συνθήκες και προϋποθέσεις, στο πλαίσιο της ευθύνης που της δίνει το καθεστώς του εγγυητή», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Προηγουμένως το λεγόμενο «υπουργείο εξωτερικών» του κατοχικού καθεστώτος στη δική του ανακοίνωση ανέφερε ότι η άρση του περιορισμού των πωλήσεων όπλων που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην «ε/κ διοίκηση» και τα επακόλουθα βήματα που θα θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του τουρκοκυπριακού «λαού», θα ενθαρρύνουν την ε/κ πλευρά σε εξοπλισμούς. Παρέπεμψε και σε δήλωση του ΥΠΑΜ, Μιχάλη Γιωργάλλα ότι θα «αγοράσουν οπλικά συστήματα από τις ΗΠΑ». Οι εξελίξεις δείχνουν ότι οι ΗΠΑ βοήθησαν την «ελληνοκυπριακή διοίκηση» στον συστηματικό οπλισμό, προστίθεται στην ανακοίνωση. «Ελπίζουμε ότι η ε/κ πλευρά θα καταλάβει ότι οι δραστηριότητες που ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του τουρκοκυπριακού λαού θα αντιμετωπιστούν. Πατρίδα Τουρκία και τδβκ θα ενεργήσουμε αποφασιστικά ενάντια στις απειλές για τον τουρκοκυπριακό λαό και την ασφάλεια της Τουρκίας. Η ιστορία επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητά μας έναντι των απειλών για την ασφάλειά μας» προστίθεται.

Ετοιμάζει προεκλογικό σόου 

Προεκλογικό σόου στα κατεχόμενα ετοιμάζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος την ερχόμενη Τρίτη θα έρθει για να εγκαινιάσει το νέο τερματικό του παράνομου αεροδρομίου στην Τύμπου. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Κίπρις Πόστασι (πηγή ΓΤΠ) «αρμόδιοι» και ειδικοί είχαν δηλώσει την περασμένη βδομάδα ότι ακόμα δεν ήταν έτοιμα από τεχνικής άποψης το κτήριο του νέου τερματικού και η πίστα του «αεροδρομίου». 

Μάλιστα, «αξιωματούχοι» της «πολιτικής αεροπορίας» είχαν δηλώσει ότι θα υπέβαλλαν παραίτηση σε περίπτωση που τους ασκούνταν πιέσεις να ανοίξει το «αεροδρόμιο» χωρίς να είναι έτοιμο από τεχνικής άποψης και από την άποψη της ασφάλειας. Όμως, πανικό προκάλεσε και στον τουριστικό τομέα ο καθορισμός της ημερομηνίας των εγκαινίων του νέου «αεροδρομίου». Αναφέρεται ότι θα προκαλέσει πολλά κωλύματα και προβλήματα η λειτουργία του νέου τερματικού με τεχνικές ελλείψεις και με ανέτοιμη υποδομή κατά την περίοδο πριν το μπαϊράμι, που αναμένεται ο αριθμός των πτήσεων να είναι πέραν του κανονικού.

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube