ΗΠΑ , Ουκρανία , Ρωσία 10 Απριλίου 2023

Αποστάτης από τον κύκλο του Ρώσου Προέδρου: Σε απόγνωση ο Βλαντιμίρ Πούτιν

Αποστάτης από τον κύκλο του Ρώσου Προέδρου: Σε απόγνωση ο Βλαντιμίρ Πούτιν

Δηλώσεις του Ρώσου μηχανικού Γκλεμπ Καρακούλοφ

Στις 14 Οκτωβρίου, ένας Ρώσος μηχανικός με το όνομα Γκλεμπ Καρακούλοφ επιβιβάστηκε σε μια πτήση από το Καζακστάν στην Τουρκία με τη γυναίκα και την κόρη του. Έκλεισε το τηλέφωνό του για να «φιμώσει» το κρεσέντο των επειγόντων, εξαγριωμένων μηνυμάτων, αποχαιρέτησε τη ζωή του στη Ρωσία και προσπάθησε να ηρεμήσει την καρδιά του που χτυπούσε γρήγορα. Αλλά αυτός δεν ήταν ένας συνηθισμένος Ρώσος αποστάτης.

Ο Γκλεμπ Καρακούλοφ ήταν αξιωματικός της μυστικής ελίτ υπηρεσίας προσωπικής ασφάλειας του Ρώσου προέδρου, ένας από τους λίγους Ρώσους που τράπηκαν σε φυγή και δημοσιοποίησαν το γεγονός, αλλά και είχαν βαθμό, καθώς και γνώση προσωπικών λεπτομερειών της ζωής του Βλαντιμίρ Πούτιν και δυνητικά απόρρητων πληροφοριών. Ήταν υπεύθυνος για τις ασφαλείς επικοινωνίες και είπε ότι η ηθική αντίθεση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο φόβος του να πεθάνει εκεί τον ώθησαν να μιλήσει, παρά τους κινδύνους: «Ο πρόεδρός μας έχει γίνει εγκληματίας πολέμου. Είναι καιρός να τελειώσει αυτός ο πόλεμος και να σταματήσουμε να σιωπούμε», είπε.

Η περιγραφή αυτή γενικά συμβαδίζει με άλλων που απεικονίζουν τον Ρώσο πρόεδρο ως έναν άλλοτε χαρισματικό αλλά όλο και πιο απομονωμένο ηγέτη, ο οποίος δεν χρησιμοποιεί κινητό τηλέφωνο ή διαδίκτυο και επιμένει να έχει πρόσβαση στη ρωσική κρατική τηλεόραση όπου κι αν πάει. Πρόσφερε νέες λεπτομέρειες για το πώς φαίνεται να έχει ενταθεί η παράνοιά του Πούτιν από την εισβολή του στην Ουκρανία. Τώρα προτιμά να αποφεύγει τα αεροπλάνα και να ταξιδεύει με ένα ειδικό θωρακισμένο τρένο και παρήγγειλε ένα καταφύγιο στη ρωσική πρεσβεία στο Καζακστάν εξοπλισμένο με ασφαλή γραμμή επικοινωνίας τον Οκτώβριο.

Μια αποστασία όπως αυτή του Γκλεμπ Καρακούλοφ έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, δήλωσε ένας αξιωματούχος με ιστορικό ασφαλείας από χώρα του ΝΑΤΟ, ο οποίος μίλησε στο Associated Press υπό τον όρο της ανωνυμίας: «Αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί πολύ σοβαρό πλήγμα για τον ίδιο τον πρόεδρο, επειδή ενδιαφέρεται εξαιρετικά για την ασφάλειά του και η ασφάλειά του είναι σε κίνδυνο», εξήγησε. 

Ως μηχανικός σε μια μονάδα πεδίου του τμήματος προεδρικών επικοινωνιών της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας, ή FSO, ο Καρακούλοφ ήταν υπεύθυνος για τη δημιουργία ασφαλών επικοινωνιών για τον Ρώσο πρόεδρο και τον πρωθυπουργό όπου κι αν πήγαιναν. Το Dossier Center, μια ερευνητική ομάδα που εδρεύει στο Λονδίνο και χρηματοδοτείται από τον Ρώσο αντιπολιτευόμενο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, πήρε συνέντευξη από τον Γκλεμπ Καρακούλοφ πολλές φορές και μοιράστηκε βίντεο και απομαγνητοφώνηση αυτών των συνεντεύξεων με το Associated Press και σε αρκετούς ευρωπαϊκούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς. Είπε ότι έχει κάνει περισσότερα από 180 ταξίδια με τον Ρώσο πρόεδρο και αντίθετα με τις ευρέως διαδεδομένες εικασίες, ο 70χρονος Ρώσος πρόεδρος φαίνεται να είναι σε καλύτερη κατάσταση από τους περισσότερους ανθρώπους της ηλικίας του. Δεν ζητά ασφαλή πρόσβαση στο διαδίκτυο στα ταξίδια του ακριβώς γιατί ποτέ δεν το χρησιμοποιεί. «Δεν τον έχω δει ποτέ με κινητό. Όλες οι πληροφορίες που λαμβάνει είναι μόνο από κοντινά του άτομα. Δηλαδή ζει σε ένα είδος κενού πληροφοριών», εξήγησε.

Επίσης, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δημιουργήσει πανομοιότυπα γραφεία σε πολλές τοποθεσίες, με πανομοιότυπες λεπτομέρειες μέχρι το γραφείο και τις επιτοίχιες αναρτήσεις και οι επίσημες αναφορές λένε μερικές φορές ότι βρίσκεται σε ένα μέρος όταν στην πραγματικότητα βρίσκεται σε άλλο. Έγκυρες φαίνεται να είναι και οι πληροφορίες ότι σε πολλές εμφανίσεις του αντί για τον ίδιο, το παρόν του δίνει ένας σωσίας του.

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube