Αίγυπτος , ΗΠΑ , Κύπρος , Τουρκία 2 Απριλίου 2023

Μιχάλης Ιγνατίου στη Hellas Journal: Ο Ερντογάν πουλάει επαναπροσεγγίσεις και (ψεύτικες) φιλίες: Mέχρι της στιγμής ακούσαμε πολλά λόγια, αλλά δεν είδαμε καμία πράξη από την Τουρκία

Μιχάλης Ιγνατίου στη Hellas Journal: Ο Ερντογάν πουλάει επαναπροσεγγίσεις και (ψεύτικες) φιλίες: Mέχρι της στιγμής ακούσαμε πολλά λόγια, αλλά δεν είδαμε καμία πράξη από την Τουρκία

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Ουάσιγκτον

Η τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της

Κύπρου και του Ισραήλ ολοκληρώθηκε με επιτυχία στη Λευκωσία σε μία περίοδο κατά την οποία συμβαίνουν στην ανατολική Μεσόγειο εξελίξεις που θα επηρεάσουν τις χώρες της περιοχής.

Το Εβραϊκό Κράτος συνταράχθηκε από τις διαδηλώσεις των αντιπάλων του Μπενιαμίν Νετανιάχου. Οι διαδηλωτές ανάγκασαν τον πρωθυπουργό του Ισραήλ να αλλάξει τη θέση του σε ένα από τους πιο σημαντικούς στόχους της πολυκομματικής κυβέρνησης του.

Ο ισλαμιστής Πρωθυπουργός της Τουρκίας συνεχίζει μία περίεργη, ομολογουμένως, προσέγγιση με την Ελλάδα, που ξεκίνησε μετά τον τραγικό σεισμό. Λέγεται ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είναι ένας «αλλαγμένος άνθρωπος» μετά την τραγωδία. Αν θέλουμε το πιστεύουμε. Διότι μέχρι της στιγμής ακούσαμε πολλά λόγια, αλλά δεν είδαμε καμία πράξη.

Στην Κύπρο οι Τούρκοι συνεχίζουν να απαιτούν δύο κράτη, μία διχοτομική λύση που θα δημιουργήσει «σύνορα» στο νησί με την υπογραφή της ελληνικής πλευράς. Δεν ακούσαμε ακόμα, αν αποσύρθηκε η τουρκική απαράδεκτη θέση, ότι τα νησιά του Αιγαίου ανήκουν στην Τουρκία.

Ο Νίκος Δένδιας, ο Ελί Κοέν και ο οικοδεσπότης Κωνσταντίνος Κόμπος εξέφρασαν τη μεγάλη ικανοποίηση τους για τα αποτελέσματα των συνομιλιών τους.

Είναι γεγονός ότι υπήρξε μία ανησυχία, μετά την «παρέμβαση» της Τουρκίας προς την πλευρά του προέδρου του Ισραήλ, ο οποίος υποστηρίζει την αναβίωση της συμμαχίας των δύο χωρών, που διακόπηκε βιαίως, το 2010, μετά την επίθεση των Ισραηλινών στο Μαβί Μαρμαρά.

  • Η πραγματοποίηση της τριμερούς στη Λευκωσία, δεν διασκέδασε τις εντυπώσεις. Ανανεώθηκε πάντως η συμμαχία των τριών χωρών, στο επίπεδο που την θέλει το Ισραήλ. Και στρατιωτική, και οικονομική και στρατηγική.

Με δεδομένη την «επίθεση φιλίας» της Τουρκίας προς το Κάιρο με σκοπό την αναβάθμιση των σχέσεων τους και απώτερο στόχο τη δημιουργία προβλημάτων στις σχέσεις της Αιγύπτου με την Ελλάδα και την Κύπρο, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή.

Δεν πρέπει να χαθεί η συμμαχία με το Κάιρο για πολλούς λόγους, με πιο σοβαρό ότι οι συμφωνίες του με την Αθήνα θέτουν εμπόδια στα τουρκικά σχέδια εναντίον και του Αιγαίου, και της Κρήτης.

Αρκετοί σοβαροί άνθρωποι προβληματίζονται με την ξαφνική «αλλαγή» του Ερντογάν την οποία συνδέουν με τα εκλογικά του προβλήματα. Οι δημοσκοπήσεις είναι αμείλικτες για τον πρόεδρο της Τουρκίας, ο οποίος πλέον δεν έχει πολλές επιλογές. Θα λέγαμε ότι του απέμεινε μόνο μία, η νοθεία στις εκλογές της 14ης Μαϊου.

Στην περίπτωση αυτή, το δίλημμα για την ελληνική κυβέρνηση θα είναι μεγάλο. Η νοθεία είναι νοθεία. Πρόκειται για το απόλυτο κτύπημα στη Δημοκρατία, που δεν επιτρέπεται όποιες και αν είναι οι σκοπιμότητες.

  • Μιλώντας για τα θέματα της ενέργειας, ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, επανάφερε στο διάλογο τον αγωγό EastMed, που επιχείρησαν να «σκοτώσουν» οι Αμερικανοί μετά την εκλογή του σημερινού προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.
  • Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αναγκάζει την υπερδύναμη και τους Ευρωπαίους να δουν τα πράγματα στην ανατολική Μεσόγειο με διαφορετικό φακό.

Η ιδιωτική πρωτοβουλία φαίνεται ότι τρέχει αγνοώντας την αμερικανική θέση. Μία ιταλική και μία ελληνική εταιρεία μπήκαν μπροστά για τον αγωγό. Και η κίνηση αυτή αναγκάζει το Ισραήλ, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Κύπρο να ξαναδούν το θέμα.

Ο κ. Κόμπος δήλωσε ότι το ξεκλείδωμα του πλήρους δυναμικού της περιοχής μας θα αλλάξει το παιχνίδι, εξηγώντας τα εξής:

«Προσπαθούμε να προωθήσουμε έναν αξιόπιστο και βιώσιμο ενεργειακό διάδρομο από τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη. Ο EuroAsia Interconnector και ο EastMed Pipeline, παραμένουν δύο σημαντικές στρατηγικές επιλογές στην ενεργειακή μας ατζέντα. Είμαστε βέβαιοι ότι η υλοποίησή τους θα συνεπάγεται πρόσθετη πρακτική και γεωστρατηγική αξία για την Ανατολική Μεσόγειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Κύπριος υπουργός.

Οι χώρες της περιοχής, εκτός της Τουρκίας, υποστηρίζουν λίγο-πολύ, ότι η ενέργεια της Ανατολικής Μεσογείου πρέπει να μην καταστεί όμηρος του Ερντογάν. Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι αυτή η θέση έχει αλλάξει. Το να περάσει το φυσικό αέριο του Ισραήλ και της Κύπρου από την Τουρκία είναι αυτοκτονία για τις δύο χώρες, που έχουν καλύτερες και πιο ασφαλείς επιλογές.

  • Οπωσδήποτε, ακόμα και αν δεν κατασκευαστεί ο αγωγός EastMed, είναι προτιμότερη η λύση της Αιγύπτου και οι Interconnectors. Όσοι Έλληνες υποστηρίζουν τη δήθεν «λύση» της Τουρκίας για το φυσικό αέριο της Μεσογείου, με δικαιολογία τη διευθέτηση του Κυπριακού, στα μέτρα της Άγκυρας, πρέπει να έχουν παρανοήσει.

Βεβαίως, ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος να επιστρέψουν στο Ισραήλ οι αντίπαλοι του Νετανιάχου, οι οποίοι συναγωνίζονται μεταξύ τους στην «τουρκολαγνεία». Στην περίπτωση αυτή, η Αθήνα και η Λευκωσία θα βρεθούν σε δύσκολη θέση. Γι’ αυτό πρέπει να προχωρήσουν με το Ισραήλ αλλά και την Αίγυπτο στο επόμενο βήμα.

Απαιτούνται, δηλαδή, άλματα και όχι μικρά δειλά βηματάκια, διότι η Ελλάδα και η Κύπρος καθυστερούν σε μία εποχή κατά την οποία ο Ερντογάν πουλάει επαναπροσεγγίσεις και ψεύτικες φιλίες κερδίζοντας χρόνο για την σύγκρουση του, μετά τις εκλογές, στο εσωτερικό της Τουρκίας και στην ευρύτερη γειτονιά…

Ο Ερντογάν πουλάει επαναπροσεγγίσεις και (ψεύτικες) φιλίες: Mέχρι της στιγμής ακούσαμε πολλά λόγια, αλλά δεν είδαμε καμία πράξη από την Τουρκία (video)

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube